Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Filip Fastén och Amason bjuder in till annorlunda julbord

Krögaren Filip Fastén och bandet Amason vill döda myten om det tråkiga julbordet.
Krögaren Filip Fastén och bandet Amason vill döda myten om det tråkiga julbordet.

Krögaren Filip Fastén menar att det inte finns någon naturlag som säger att ett julbord måste vara tråkig med halvljummen underhållning och okej mat. Därför har han fixat ett julbord med bandet Amason.

ANNONS

De flesta förknippar nog inte julen med indierock, men det är precis vad evenemanget ”Julbord Extraordinaire” erbjuder.

På den anrika restaurangen Den Gyldene Freden i Gamla stan ordnar nämligen bandet Amason tillsammans med krögaren Filip Fastén som tog över restaurangen förra året, ett lite annorlunda julbord.

– Det ska bli ett lite mer personligt julbord. Lite stökigt och avslappnat, precis som på min restaurang. Jag vill att det ska hända mer än att man tittar ner på sin tallrik till lugn musik. Det ska så klart vara jäkligt bra mat, men jag hoppas att det här kan bli något mer än det.

filip-f

Filip Fastén har tilldelats priset ”årets kock 2014, ”årets krögare” 2016 och fått en stjärna i Guide Michelin för sin restaurang Bar Agrikultur. Foto: Pressbild

Vill bli det ultimata julbandet

Att det blev just bandet Amason som ska bjuda på underhållningen beror dels på att han känner sångaren Amanda Bergman, men även för att han gillar deras musik.

– Jag tycker också att vi är lite samma skrot och korn i hur vi är som kreatörer.


ANNONS

För bandet själva handlar det om att de haft en långvarig tanke om att någon gång göra en julshow.

– Det har funnits med oss många år, men tanken har aldrig fått något realistiskt fäste förrän nu. Jag hoppas i och med det här att vi kan få bli det ultimata julbandet för all framtid, säger Amanda Bergman.

Amason

”Vår tanke är är att det ska bli en grym och på något sätt en unik upplevelse med oss som band, vare sig man har en relation till oss innan eller inte”, säger Amanda Bergman. Foto: Julia Mard

Kommer ni spela några jullåtar? 

– Nej, skrattar Amanda. Det är mer den här pirriga känslan som alla har om att det är något stort på gång som vi vill åt. Ingen fattar vad det är, men egentligen är julen bara mat och ledighet. Ändå finns det en kollektiv känsla om att allt är möjligt.

Maten som serveras är traditionell julmat som ”man åt förr i tiden”, med krögarens egna prägel. ”Går därifrån som en självlysande tomte”

Är du orolig för att du inte kommer kunna njuta av maten eller underhållningen samtidigt, behöver man inte vara rolig.

– Tanken är att gästerna sitter och äter världens bästa mat och blir kanske lite smålulliga av vinpaketet. Där kommer vi in och tar det till en ny nivå av pepp. Sen går man förhoppningsvis därifrån som en självlysande tomte i den här fantastiska julstämningen, säger Amanda Bergman.

”Julbord Extraordinarie med Amason & Filip Fastén” sker på restaurangen Den Gyldene Freden (Österlånggatan 51, Gamla stan) den 4, 6 och 10 december. 


11 mysiga julmarknader – traditionellt, konst och hundar

Fem julshower att värma sig med i vinterkylan

Den Gyldene Freden, Österlånggatan, Stockholm, Sverige