Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

De mystiska ödeplatserna mitt i Stockholm

Mentalsjukhus, gigantiska raketanordningar och enorma gasklockor är bara några av de fynd som står övergivna i Stockholmsområdet.
– Det finns prylar som är förbannat kul, säger Jan Jörnmark, författare till flera böcker i ämnet övergivna platser.

ANNONS

Förr full av liv – nu övergivna

Övergivna platser har något spöklikt kring sig oavsett om det är ett gammalt kontorsutrymme eller ett nedlagt mentalsjukhus som inte längre används. Platser där det en gång har funnits liv och rörelse, där folk har smällt i skrivbordslådor, arkiverat papper eller utfört läkarundersökningar blir märkliga företeelser när de bara står. Jan Jörnmark är docent i ekonomisk historia vars största intresse är att upptäcka och utforska övergivna platser. Han har gett ut flera böcker som handlar om spännande platser runt om i Sverige och för Allt om Stockholm berättar han om sina upptäckter och bästa tips i Stockholm.

Beckers färgfabrik

LÖVHOLMEN I Beckers gamla färgfabrik på Lövholmen vid Liljeholmen har det stänkt färg i åratal och fabriken står fortfarande kvar – orörd.
– Otroligt nog står den än. Jag tog en tur dit för bara två veckor sedan. Det är rätt snyggt där inne. All färg som har stänkt gör stället dekorativt. Det är som abstrakt konst, något bleknad, säger Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia.

Oljecisterner

Ute i Nacka utanför Orminge ligger Telegrafberget med gamla oljecisterner. De sticker upp som enorma cirklar ur skogsmarken och har gått från att vara metallfärgade till att täckas fullständigt av rost.
– De ligger fint vid inloppet och det faktum att de är väldigt sönderrostade tycker jag bara gör dem snyggare bildmässigt. Jag besökte platsen i samband med att jag skrev min bok Krisen som handlar om den europeiska omvandlingen och jag tycker att de kan vara värda ett besök. Men var försiktig om du tänker klättra!

Mysisk champagneflaska

RESTAURANG TELEGRAF På Telegrafberget finns även en mystisk champagneflaska i stål att beskåda, om än i förfallet skick. Står du vid oljecisternerna sticker den upp som en fyr precis ute vid vatteninloppet.
– Det är en pryl som få vet om och som är förbannat kul. I själva verket är det Jan Stenbäcks gamla champagneflaskanordning från milleniumskiftet 99-00. Den byggdes för att det skulle spruta upp ett fyrverkeri ur flaskan, vilket nog hade varit väldigt fint eftersom den ligger precis vid utloppet. Det kostade mer än 10 miljoner att bygga upp flaskan, men det är oklart om det faktiskt blev något fyrverkeri. Det finns olika bud om vad som hände på milleniumnatten.

Gasklockor

NORRA DJURGÅRDSSTADEN Vid gamla Fortum ute i Värtan finns stora gasklockor att beskåda. Jan tycker att dess storlek gör dem fotogeniska och har du kameran med dig kan du passa på att knäppa några bilder.
– De är gigantiska och kan definitivt räknas som övergivna. De är snygga som bara den, men de lär bli någon slags dansscen när det börjas bygga bostadsområden i närheten.

Dalénum på Lidingö

Ute på Lidingö ligger Agas gamla tillverkningslokaler som byggdes år 1978. Företagets tidigare huvudkontor har stått tomt i några år och kommer rivas i framtiden, däremot bevaras flera äldre fabrikslokaler. Området heter numera Dalénum.
För 70-tals älskare som är ett fan av brunt är detta rena drömmen. Med inslag av rött och kromdetaljer tycker Jan att kontoret helt klart är värt en titt.
– Det är en riktigt bra plats eftersom att det var ett storföretagshus. Kromet är värt att kika på bara för att det är så enormt detaljrikt.

Svenska tobaks

SVENSKA TOBAKS AB Svenska Tobaks gamla kontor är beläget på Södermalm. Det ligger lägenheter i samma område men kontorsbyggnaden står fortfarande. Eftersom Svensk Tobak hade gott om pengar fanns det resurser att bygga något riktigt pampigt.  Jan tycker att detaljarbetet är magnifikt och byggstilen är det bästa exemplet som finns att hitta när det kommer till art-deco-stil.
– Trapphuset är byggt som en cigarr och jag tycker att detta är ett väldigt bra exempel på en övergiven plats.

Slakthusområdet

SLAKTHUSET Möller var ett grossist och kaffeföretag som huserade i kontoret i slakthusområdet som byggdes år 1955. Eftersom Möller hade goda ekonomiska resurser är bygget gjort i bästa möjliga 50-tals stil, som Jan uttrycker sig. Arkitekten Ralf  Erskine fick fria händer ekonomiskt.
– Det här är ett helt underbart kontor i originalskick som är otroligt tidstypiskt. Jag tycker inte att det finns något så bra exempel på 50-tals stil någon annanstans.

Slussen

SLUSSEN TUNNELBANESTATION Jan tycker att den omdiskuterade knutpunkten i mitten av Stockholm kvalar in som en övergiven plats. Där finns tunnlar och spår i en oändlighet och även en vanlig pendlare kan råka knalla vilse.
– Jag har haft äran att besöka gamla spårvagnskontrollrum från 60-talet som inte används. Slussen är ju på väg att rivas men än så länge står den kvar och jag tycker att den är värd ett besök.

ANNONS

Ågestaverket

ÅGESTAVERKEN I Ågesta söder som Stockholm finns ett numera nedlagt kärnkraftverk där upplevelser utöver det vanliga har ägt rum. Verket var Sveriges första kommersiella kärnkraftverk och reaktorn var i drift mellan 1963 och 1974.
Popikonen Madonnas musikvideo till låten ”Nothing really Matters” är inspelad i den gamla reaktorhallen. Kärnkraftverket ärades dock inte av ett besök av Madonna själv. Hon filmades i New York men regissören Stakka Bo filmade bakgrundsscenerna inne på kärnkraftverket.

Löwenströmska

UPPLANDS VÄSBY PENDELTÅGSTATION Flera äldre delar av Löwenströmska sjukhuset i Upplands Väsby består av öde spökhus. Området är övergivet och mörkt och ganska läskigt, inget för den mörkrädda. I dag har förfallet gått så långt att vissa byggnader troligen inte går att rädda.

Inte alltid lagligt

Innan du på egen hand bestämer dig för att upptäcka stadens övergivna platser där det dock viktigt att tänka sig för.
Det är nämligen inte lagligt att gå in på vilken övergiven plats som helst. Ofta ägs platsen av byggföretag eller har privata ägare och det krävs tillstånd för att få göra ett besök. Kolla upp vad som gäller innan du ger dig ut på upptäcktsfärd. När du väl besöker en övergiven plats är det viktigt att du tänker på att se dig för. Gamla platser har gått från att vara vanliga fungerande rum till att många gånger ha ostadiga golv och trappsteg som fattas.

Stockholm, Sverige