Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Trendig stickning som räddar liv

Garnbollen är inte bara en stick-butik. Här möts canceröverlevare, nyanlända svenskar och människor från flera generationer över något så enkelt som garn.
— Det är fantastiskt att se hur de hjälper och stöttar varandra i livet, säger Jessica Teran Kiesel.
ANNONS

I Hägersten ligger butiken Garnbollen, en stick-butik som säljer allt material du behöver för att sticka och virka. Varje onsdag anordnar butiken ett populärt stick-café som förenar människor utöver det vanliga.
— Det blir allt trendigare att sticka. Folk vill göra något som känns jordnära. De vill producera något, säger Jessica Teran Kisel som äger och driver Garnbollen.
— Garnbollen fungerar både som en butik och mötesplats. Människor kommer hit dels för att sticka och fika, men även för att få träffas och prata, lära sig svenska, få inspiration och lära sig handarbetstekniker som är på väg att dö ut.

”Många som kommer hit har haft cancer”

Cafebesökarnas ålder och bakgrund varierar enormt.
— Hit kommer alla möjliga människor som gillar att sticka. Vi har besökare från allt mellan 20-80 år. Många är föräldralediga eller pensionärer. Andra är sjukskrivna eller nykomna till Sverige. När vi stickar hittar de nya vänner och lär sig språket samtidigt. Ganska många som kommer hit har haft cancer. Men de gräver inte ner sig i sjukdomsprat utan de diskuterar och peppar varandra. Det är fantastiskt att se hur de hjälper och stöttar varandra i livet. Ofta har vi väldigt roligt och det är sällan jag garvar så mycket som på stick-caféerna, säger Jessica,

Att gå in i väggen

Att Garnbollen existerar är en historia i sig. Jessica gick själv in i väggen för ett och ett halvt år sedan och blev av med jobbet. I det jobbiga föddes idén till verksamheten.
— Jag gick in i väggen med buller och bång. När jag förlorade jobbet frågade jag mig själv vad jag skulle vilja syssla med om jag fick göra vad jag vill. Jag sa till mamma att det vore roligt att ha en garnbutik. Hon frågade om jag var säker och jag sa ja. ”Då gör vi det”, sa hon då och på den vägen är det. Jag sköter verksamheten men vi är delägare båda två.

Projekt babypaketet

Förutom handarbete brinner Jessica för att ge tillbaka till de som inte har det lika lätt. Hon har gjort flera välgörenhetsprojekt kopplat till sin verksamhet. Ett av dem är det så kallade babypaketet som gjordes i samarbete med välgörenhetsorganisationen Human Bridge.
— Det är viktigt att ge tillbaka. I projektet babypaketet ställde vi upp en korg med restgarner där folk både fick lämna och hämta garn. Sedan fick de sticka filtar och kläder. Vi fick ihop över 500 plagg som vi skickade ner till förlossningskliniker runt om i världen. Bland annat till Kongo och gamla Östeuropa. Barn som föds där får ofta ingen bra start i livet men genom babypaketet kunde de i alla fall få något gjort med kärlek.

Jessica är i full gång med att starta upp fler välgörenhetsprojekt inför våren. Garnbollen har öppet måndag-fredag klockan 11-17.30 och på lördagar mellan 11-14. Butiken fungerar som en vanlig butik alla dagar men på onsdagar anordnas stickcafé både på förmiddagen och eftermiddagen.

1