Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Så skyddar Gröna Lund sina spöken – i nya skräckhuset

Gröna Lund har ett nytt spökhus. Här ska inga spöken kunna attackeras av skräckslagna eller adrenalinstinna besökare.
– Vi har jobbat stenhårt på att det inte ska kunna hända något. Det kommer att vara en säker arbetsplats, säger Peter Osbeck, attraktionschef på Gröna Lund

Gröna Lund har totalrenoverat sitt gamla spökhus och i april öppnar det nya House of Nightmares. Precis som tidigare innehåller spökhuset levande aktörer, eller ”levande mardrömmar” som de kommer att kallas i det nya huset.
– Vi har totalt blåst ur det gamla spökhuset och byggt ett nytt, med temat mardrömmar. Vi har sökt medarbetare som tycker att detta är intressant, intervjuat dem och haft audition, säger Peter Osbeck, attraktionschef på Gröna Lund.

”Vi har jobbat stenhårt”

Från det gamla spökhuset rapporterades det om flera incidenter där de levande aktörerna misshandlats av nöjesparkens besökare. Gröna Lund är medvetna om problemet och vidtog redan då åtgärder. Inför premiären av det nya huset har frågan diskuterats och det finns en plan för att problemen inte ska uppstå igen.
– Vi är medvetna om det som hänt och därför har vi tittat på hur vi kan hantera detta och det tror jag vi har lyckats med. Vi har jobbat stenhårt på att det inte ska kunna hända något, säger Peter Osbeck.

”Spökena jobbar bakom galler”

För att personalen i spökhuset ska känna sig trygga ska de inte längre gå runt fritt bland besökarna, utan istället agera från säkrare platser. Spökena är utbildade både för att skrämma och ta hand om gästerna.
– Det är viktigt att de är lyhörda när det kommer till att känna av hur rädda besökarna är. Aktörerna kommer att hålla sig undan och agera från dolda platser där de inte kan bli påhoppade. Det kommer att vara en säker arbetsplats. Vi rekryterar egen personal och det är viktigt att de är svensktalande för att kunna lyssna och förstå vad gästerna säger, säger Peter Osbeck.
– Aktörerna jobbar bakom dörrar, galler och på balkonger. De kommer aldrig att vara i direkt kontakt med våra gäster. De får inte röra gästerna och kommer inte göra det, säger Annika Troselius, informationsansvarig på Gröna Lund.

Varje spöke har också utrustats med komradio för att kunna ropa på hjälp om något skulle inträffa i spökhuset, oavsett vilket problem det handlar om.
– Aktörerna kan tillkalla hjälp om någon agerar olämpligt. Via komradion kan de anropa varandra och har också en direktlinje till ordningsvakterna, säger Annika Troselius.

Vad händer om någon slår till ett spöke?
– Det finns massor av åtgärder om något sådant händer. Först kallar vi på en vakt. Är det allvarligt pratar vi med polis och med arbetsmiljöverket om arbetsplatsincident, säger Peter Osbeck.

Vilken åldersgräns gäller för att få gå in i House of Nightmares?
– Man måste vara 13 år för att få gå in i spökhuset.

1