Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Robot i pälsmössa blir ny läxhjälp

Framtiden knackar på. Roboten Furhat hoppar in som extralärare i skolor i Stockholm. Med en 3D-projektor i huvudet ska hen hjälpa till med undervisningen.
– Furhat kan hjälpa till med läxläsning och på olika sätt interagera med elever, säger Preben Wik på Furhat Robotics.

Att använda robotar i fabriker är inte ovanligt. Nu tar robottekniken ett större kliv in i vår vardag.
– Det är inte svårt att föreställa sig en framtid full av sociala robotar i vår omedelbara närhet, som gör olika sorters sysslor, säger Preben Wik, vd för Furhat Robotics.

Ett ansikte i plast

Furhat startade som ett projekt på KTH som blivit så stort att det nu drivs under bolaget Furhat Robotics. Furhat är en social robot som kan kommunicera med människor, både genom tal och ansiktsrörelser.
– Hen är någon man kan prata till och som pratar tillbaka. Vi har byggt den här människa-robot-interaktionen genom att projicera en 3D animation av ett ansikte på en plastmask. Hen kan läsa av ansiktsuttryck och har mimik. Hen kan till exempel se glad, irriterad och förvånad ut.

Hjälpa till med läxorna

Varsin robot med pälsmössa ska nu lånas ut till Fryshusets gymnasium och Kunskapsskolans resursskola i Hägersten. På båda skolorna finns barn med speciella behov, som elever med autism.
– Furhat ska vara en slags studdy-buddy. Hen kan hjälpa till med läxläsning och på olika sätt interagera med elever. Barn med autistism och aspberger är ofta väldigt intelligenta men har svårt med en del av de sociala koderna som vi håller på med och det kan Furhat hjälpa till med.

Lära ut svenska

Tanken är också att Furhat ska kunna hjälpa nyanlända svenskar med språkundervisning.
– På Fryshuset finns många nyanlända elever som inte är så bra på svenska. De får möjligheten att göra kunskapsbaserad inlärning på svenska med ett system som har oändligt tålamod där man kan konversera med ett system. Det blir en ny form av språkinlärning. Nu fungerar systemet på svenska och engelska, men möjligheten att lägga in andra språk finns ju.

Ska inte ersätta läraren

Preben Wik poängterar att arbetet med Furhat i skolan är på forskningsnivå och målet är att ta reda på hur hen kan vara behjälplig. Furhat ska inte ersätta de vanliga lärarna.
– Hen ska inte användas som en lärare i vanligt förstånd. Man kan tänka sig hen som en klasskompis som eleverna försöker lära saker. Man lär sig bäst när man lär ut till andra. Samtidigt kan han också sitta inne med de rätta svaren och fungera som lärare.

Ingen zombie

Furhat har ingen kropp, utan består av ett huvud med en box undertill, men Preben Wik tror inte att eleverna kommer att bli rädda för roboten.
– Jag kan inte säga 100 procent hur alla barn kommer att reagera, men hen är ganska lätt att tycka om. Människorobotar kan bli lite creepy, men då är det ofta för att de har hud och då blir det onaturligt och zombie-aktigt. Vi har försökt designa Furhat så att han ser lite ”cartoonlike” ut, som en animerad film. De flesta som träffar hen blir förtjusta och skulle vilja ha en hemma.

Furhat saknar kropp för tillfället, men i framtiden är det inte omöjligt att roboten blir större.
– Om vi skulle bygga en kropp nu skulle vi inte vara lika bra på att bygga huvuden. Det som ligger i huvudet är ett nog stort område. Men i framtiden kan jag tänka mig att Furhat kan bli kompis med en robotkropp som inte har ett huvud. Huvud söker kropp – kropp söker huvud [skratt].

Hur kan framtiden med Furhat se ut om du får drömma?
– Varje hem har en Furhat. Hen är ett gränssnitt på samma sätt som att en mobiltelefon är ett gränssnitt. På en mobiltelefon trycker du på knappar och swipar och håller på, men det är inte det bästa gränssnittet för alla applikationer. I framtiden, när alla dina saker är kopplade till internet, som brödrosten, bastun och dörren, kan du kontrollera dem genom att prata med Furhat.

Varför har han en pälsmössa på huvudet?
– Det är en så kallad ”art by accident”. I en tidig version stack det ut sladdar ur huvudet som vi ville dölja. En student på labbet hade glömt sin pälsmössa. Någon hittade den och satte på den på huvudet och tyckte att det passade fantastiskt bra. Den täcker över alla maskindelar. När den visas på konferenser i världen blir det en skandinavisk bestående feature. Om ett datorföretag kan heta äpple måste väl ett robotföretag kunna heta pälsmössa, säger Preben Wik.

1