Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

De öppnar Stockholms första ”folköls-butik”

Ett mekka för de som är på öljakt utan fylla.
Om en vecka öppnar Sveriges första ”folkölsbutik” på Kocksgatan.
– Det är så pass bra grejer att vi tyckte det var värda att få en egen butik, säger Martin Jämtlid, en av grundarna till Bottle shop.

”Lågalkoholsalternativen är på frammarsch”. Det säger Martin Jämtlid, ölimportör och en av de som ligger bakom Sveriges första dedikerade folkölsbutik, Bottle Shop. En ”affär” som helt saknats i butiksutbudet.
– Vi har varit ute och botaniserat ute i Europa och hittat bra bryggerier som gör lågalholprodukter, men det har inte funnits några bra outlets för dem. De stora matvarubutikerna kräver en helt annan volym och de faller utanför Systembolagets sortiment, säger Martin.

”Kommer inte sakna procenten”

När de väl bestämt sig för att öppna butik fanns det ingen särskild tanke på var den skulle ligga. Men av en slump blev cafélokalen bredvid kontoret ledig, vilket innebar att södermalmsborna blir de som får närmast till ”Bottle Shop”. Och av allt att döma verkar butiken, som ska öppnas nästa vecka, vara efterlängtad.
– Det har varit fantastisk bra respons och det verkar som att det är något som folk har letat efter. Ölintresset har vuxit stort på senare år och många vill kunna dricka bra öl, men köra bil efteråt. Man vill helt enkelt ha smakerna, men inte problemet med fyllan.

Så vad är unikt med ert sortiment, folköl finns ju överallt
– Utbudet i de flesta affärer har tidigare varit ljus lager och Bayersk. Vi har fullvärdiga produkter i massa olika stilar. Öl som ger hela smakupplevelsen och där du inte kommer sakna procenten.

Veckan efter midsommar blir det premiäröppning, vad kan man förvänta sig mer än folköl?
– Vi kommer även servera enklare luncher och följer alkohollagstiftningen. Det innebär att vi även kommer kunna servera våra öl på plats och att man till det exempelvis kan få sig lite charkuterier eller ost.

Och vad är planerna framöver?
– Det här är ingen fluga utan något jag tror många sökt länge efter. Det går nog även parallellt med trenden att folk vill ta hand om sig och det förstör inte träningen. Vi är övertygade om att det här har bärighet och vi har redan fått frågor om vi ska öppna fler butiker – trots att vi inte öppnat den första än.

1