Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Pridefestivalen – så började det

Eurovisionvinnaren Dana International på Sollidens scen blev 26 juli 1998 den pampiga avslutningen på den allra första Pridefestivalen.
Innan det hade såväl Melodifestivalgeneralen Christer Björkman som komikern Jonas Gardell gästat en festival som då hade basen i Tantolunden men redan från start märktes över hela Stockholm.
Första året kom totalt 20 000. I dag kommer det lika många varje dag.
ANNONS

1970 hölls i San Fransisco den första Pridefestivalen i världen. I Sverige hade den homosexuella frigörelseveckan från 1979 inslag av fest. Men det dröjde till 1998 och tilldelningen av den ambulerande frigörelsefestivalen Europride innan Stockholm fick den festival som numera är en självklarhet i stans agenda och under Prideparaden lockar en halv miljon ut på gatorna och gästas av de flesta av våra ledande politiker.

Uppdraget att ta tag i den första festivalen hade gått till Spencer Irving. Då var han en till Sverige nyss flyttad brittisk dansare och koreograf. I dag är han under sitt andra förnamn Tony en folkkär Tv-kändis från bland annat TV4:s Let’s Dance.

– 1997 fick jag möjligheten att vara ordförande för en ny förening som skulle förvandla den svenska homoveckan till en Pride för hela Europa. Politiker som Mona Sahlin och Gudrun Schyman gav sitt stöd, kändisar och artister som ex Christer Lindarw, Eva och Efva, Rickard Wolff och Jonas och Mark gav sin tid och sitt engagemang. Men även hundratals andra gav sitt stöd i form av obetalt volontärsarbete, har Irving sagt.

Första paraden

Huvudplatsen för den första veckan blev alltså Tantolunden på Södermalm på ett område kallat PridePark. Där framträdde namn som Nanne Grönwall, operasångaren Björn Haugan, melodifestivalkungen Christer Björkman, Richard Herrey och ABBA-inspirerade Arrival. Därifrån gick också den första Prideparaden med Skansen som slutmål.

På ”The Rainbow Music Extravaganza” som den stora artistgalan på Skansen kallades deltog förutom Dana International även Eva Dahlgren, Efva Attling, Rikard Wolff, Jonas Gardell, Popsie och Christer Lindarw med gäster. Allt med Mark Levengood som kvällens värd.

Från Skansen flyttade sedan några tusen Pridedeltagare till Münchenbryggeriet där tidningen QX arrangerade ett ”PartyFactory” som inkluderade att Christer Lindarw agerade Madonna och show med den gamla discodrottningen Tina Charles.

Göran Persson vägrade

Ledande politiker fanns med redan från start. 2003 höll Fredrik Reinfeldt, då oppositionsledare, ett kontroversiellt invigningstal. Senare har festivalen gästats av de flesta ledande politiker. Bara Sverigedemokraterna och KD har sagt nej till att vara med. När socialdemokraternas Göran Persson 2006 vägrade vara med i festivalens partiledardebatt kritiserades han hårt.

Pride höll till i Tanto fram till 2009. Senare har platserna skiftat, man återvände ett tag även till Tanto. Sedan några år finns man på Östermalms IP där årets PridePark håller till 25-31/7.

Lars Nylin

ANNONS

Några andra speciella händelser i Stockholm som du vill att vi ska berätta om?

Mejla oss!

1