Ett chip under huden kan ersätta SL-biljetten – Allt om Stockholm

Ett chip under huden kan ersätta SL-biljetten

AOS utforskar Just nu testas systemet där du kan ”blippa” din mobiltelefon på bussen eller i spärren.
Samtidigt är Sverige landet där flest personer har inplanerade mikrochips. Nu tittar SL på möjligheten att bära biljetten under huden.
– Då slipper ju SL ge ut plastkort, säger Karl Rydahl, företagets teknikexpert.
ANNONS

Sina Amoor Pour driver sajten Biohacking.se och anordnar ”Chips and Beer-afterwork”. Omkring var tredje månad hålls event i Stockholm där piercing-experter för in läsbara mikrochips under huden på handen. Biohackaren hävdar att 1 000- 1 500 personer har gjort ingreppet hittills. Det innebär att svenskarna är en av de mest chippade befolkningarna i världen.

Tidigare har användningsområdet sträckt sig till ett praktiskt sätt att låsa upp bostaden eller kontoret, men nu är Sverige ett av de länder där utvecklingen har kommit längst. Här har Sats blivit det första företaget som tillåter kunderna att checka in med chippet.
– Det visade sig att de chip vi sätter in fungerar med deras system. Nu behöver man bara gå till kassan och hålla fram handen istället för kortet, säger Sina Amoor Pour.

SL håller dörren öppen

Fler är intresserade av tekniken. Sina har regelbunden kontakt med Karl Rydahl som arbetar med olika betalningslösningar på SL. Tyvärr visade deras inledande test att dagens läsare inte är kompatibla med de chip som används av biohackarna. Men SL håller fortfarande dörren öppen för att framtida system ska kunna skanna av ett implanterat chip.
– Vi jobbar med biljettsystem och kollar på allting. Personligen tittar jag mycket på vad man kan göra med mobiltelefoner, vilket gör det möjligt att resa på något som du redan har. Men om människor kan chippa sig så är det ju en fördel att man kan lämna plånbok och nycklar hemma. SL vill ha tjänster som är enkla att använda – och där vi kan se att användaren har en giltig biljett. Det är en utmaning om kunderna kommer med sitt eget system, men så länge betalningsformen är säker så är det ok. Då slipper ju SL ge ut plastkort, säger Karl Rydahl.

Behövs fler användningsområden

Han berättar att SL redan testar läsare där de åkande kan ”blippa” sin mobiltelefon – dels på Arlanda, men även i en av de blåa bussarna på linje 4. SL:s teknikexpert skulle dock vara öppen för att implantera ett chip om det fanns tillräckligt många användbara applikationer.
– Om jag slapp kort för att åka på tunnelbanan, ta mig in på gymmet och slapp ha nycklar – då skulle jag absolut kunna tänka mig att ha ett chip. Jag jobbar ju mot att man ska kunna göra alla de här grejerna i mobiltelefonen, men jag är ändå inte helt främmande för ett chip, säger Karl Rydahl.

John Edgren

john.edgren@aos.se

Våra bästa helgtips direkt 
i mejlen – varje fredag!

Fler liknande artiklar

Yukiko Duke
AOS utforskar

Tre tips på Stockholms litteraturfestvival

AOS utforskar

Hennes framtidsmacka kan bli landets bästa

AOS utforskar

Från ”landsförrädare” till nationalikon

Helgtips

Från 90-tal till medeltiden

Vin, bröd boule
AOS utforskar

Guide: 22 franska guldkorn i stan i höst

Elin Unnes
AOS utforskar

Frankofilen tipsar: Hitta Paris i Stockholm