Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Här ligger Stockholms okända japanska arkad

I ett gammalt vip-rum undangömt i ett biljardpalats ligger ”Hey Sthlm”.
Men trots att få känner till den japanska arkadhallen har den fått stort genomslag på Facebook.
– Det kommer till och med folk från Kanada och USA och spelar, säger Johan Richert som är mannen bakom Stockholms hemliga nöjespalats.
ANNONS

Vissa tycker kanske att Stockholm är litet och att ”allt är mycket bättre i Berlin”. Men frågan är om de verkligen utforskat stan ordentligt. För när det kommer till retro-spel som flipper och arkad är utbudet i den svenska huvudstaden inte alls illa. Eller som den nybakade SM-mästaren i flipper anser: Stockholm är faktiskt en av de bästa.
Och en av de personer som ser till att stan ligger i topp heter Johan Richert.
– Det började med att jag köpte ett flipperspel 1998 på en auktion. Men sedan blev det så många att frun tyckte att det fick räcka. Eller som hon säger: det är en hobby som spårat ur, säger Johan.

Största flipperhallen i norra Europa

Hobbyn ledde till att Johan tillsammans med kollegan Kim Helleday, numera ser till att Stockholm har norra Europas största flipperhall på Biljardpalatset, samt att flera andra ställen har maskiner som allmänheten kan använda.

Men något som Stockholm även kan stoltsera med är en helt unik arkadhall. Ett ställe där man kan få uppleva ljuden och stämningen som finns i arkadmeckat Akihabara i Tokyo.
– Vi har 28 stycken spel varav flera är unika att de ens existerar utanför Japan. Det är svårt att beskriva, men de skiljer sig jättemycket mot ”vanliga” spel. Till en början så förstår man ju inte ens språket, säger Johan.

Problem med lagen

Men vägen till att starta en japansk arkadhall var inte problemfri. På grund av Lotteriinspektionen samt en ”spel-lag” skriven 1982, var det snudd omöjligt att skaffa sig en lokal. Spel får helt enkelt inte vara huvudattraktionen om man vill ha alkoholrättigheter.

Just den lagen ger ett ”kulturellt” problem. Enligt Johan så är det vanligaste i Japan att man spelar själv för att slå sina rekord och så dricks det ingen alkohol. I Europa är det tvärtom. Här går ut och spelar med polarna – och dricker öl till spelen. Och kombinationen var aja-baja enligt myndigheten.
– Då gick vi till alla ställen där vi har flipperspel utställda och frågade om vi kunde få ställa ut arkadspelen. På R&Q fick vi napp. De hade ett vip-rum längst in i sin biljardhall som de hade mycket stök i. De tyckte att vi på prov kunde ställa in spelen i stället och det blev väldigt uppskattat – både av besökare och personalen. Så nu har vi även fått rummet bredvid.

Många reser långt för att spela

Och att det är ett uppskattat ställe går inte att misstolka, i sociala medier överöses Hey Sthlm med beröm för sitt utbud och ”känsla”.
– Hey Sthlm är svår att hitta och det har lite blivit mentaliteten. Vet man inte vart man ska leta – så hittar man inte hit. Men de som varit här är extremt positiva och många säger: ”Wow, det här hade jag aldrig trott skulle finnas i lilla Stockholm”. Vi har till och med en kille från Sundsvall som åker ner en helg i månaden enbart för att spela. Känslan att komma till en arkadhall och möta likasinnade, spela mot varandra och titta på andra duktiga spelare påminner väldigt mycket om hur det var på spelhallarnas guldålder. När folk träffades ute på lokalerna med ett gemensamt intresse – något som inte är direkt vanligt i dagens samhälle.

Stort engagemang

Men även om känslan är hjärtlig och varm, verkligheten är hård och det har krävts mycket pengar och jobb för att komma så här långt.
– Vi har satsat över en miljon och jag skulle vilja utveckla hur mycket som helst – men man kan ju inte riktigt leva på det här. Att vi går runt är tack vare stort engagemang från frivilligarbetare, säger Johan.

Här kan du se ett exempel på hur det är att spela japanska arkadspel.

ANNONS
1