Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

”Allsång eller indieklubb – vi gör vår grej”

I höst kommer Avantgardets tredje platta – i kväll spelar de på Gröna Lund.
I höst kommer Avantgardets tredje platta – i kväll spelar de på Gröna Lund.

Från missbruk till Sveriges folkligaste scener. Resan har gått fort, och på tisdagskvällen spelar kritikerfavoriterna Avantgardet på Gröna Lund.
– På ett sätt är det väldigt svårt att greppa vad som hänt, säger sångaren Rasmus Arvidsson.

Från drogmissbruk till Sveriges kanske allra folkligaste scen.

Det har varit en sjuhelsikes resa för Rasmus Arvidsson, sångare i det kritikerhyllade indiepopbandet Avantgardet, som han utgör tillsammans med kompisen Patrik Åberg.

Och resan har gått fort.

2016 släpptes debutplattan, i höst kommer skiva nummer tre och på tisdagskvällen är det dags att inta Gröna Lund.

– På ett sätt är det väldigt svårt att greppa vad som hänt, men oavsett hur stor resan i musiksverige har varit så har den största resan skett inombords. Sen går det ju en rät linje mellan den resan och det som händer på skiva och på konserter, säger han.

”Handlar om att göra det ärligt”

Tidigare under juli uppträdde Avantgardet på Allsång på Skansen – en scen som många antagligen ser som en bekräftelse på att man verkligen har lyckats.

Rasmus Arvidsson själv anser att det var en aningen udda bokning – men samtidigt rätt självklar.

– Med tanke på det fenomenala publikstödet och den genomslagskraft vi haft på livebiten var det ändå ganska naturligt. Framgången mäts ju ändå i hur publiken har tagit emot oss, säger han, och betonar vikten av att släppa publiken nära: att göra spelningarna med fansen – inte för dem.

 Oavsett hur stor resan i musiksverige har varit så har den största resan skett inombords

Rasmus Arvidsson, sångare Avantgardet

Och även på skiva får lyssnaren komma nära.

På debutplattan ”För många dyra skor och döda ögon” sjunger Rasmus Arvidsson bland annat om en överdos i London som nästan tog hans liv, och på den kommande skivan får man ännu en gång följa med in i hans, numera nyktra, huvud.

Inte minst får man ta del av alla de känslor som upplevdes under den 60 spelningar långa turné som bandet gjorde 2017.

– Låtarna blir ju väldigt formade av energin som publiken ger oss. Allting handlar ju om att göra det ärligt – det som händer i mitt liv händer även på skivorna, säger han.

Utlovar en maxad show

Nu väntar alltså ytterligare en spelning att hämta framtida inspiration ifrån – den här gången på legendarisk mark när bandet intar Gröna Lunds lilla scen.

– Det är något väldigt speciellt med det, inte minst med tanke på att vi är så präglade av våra förebilder av den svenska rock- och poptraditionen. Det är klart att det är en stor ära att få stå på samma scen och kanske sitta i samma skitiga loge som de har gjort, säger han, och utlovar en lika maxad show som alltid:

– När det väl är dags spelar det ingen roll om det är på allsången eller på någon svettig indieklubb – vi gör alltid vår grej.

Men den som hoppas på rykande färskt material får dessvärre vänta.

– Jag tycker att publiken ska stå i fokus. Jag förstår om de vill höra nytt material, men samtidigt vill man ju att de ska kunna sjunga med.

”Vill spela hela tiden”

Just nu är Avantgardet mitt uppe i att turnéra och färdigställa nya plattan som beräknas komma i oktober, och när det inte är musik på agendan tillbringar Rasmus Arvidsson sommaren på Öland – även om han nog helst av allt står på scenen.

– Det är en lite annorlunda mot förra sommaren – då spelade vi hela tiden, nu har vi fått tid att ladda upp och bygga upp förväntningar inför varje gig. Det är skönt, men samtidigt är det bästa som finns att spela, så helst vill man göra det jämt.

I kväll, tisdag den 31 juli, spelar Avantgardet på Gröna Lunds lilla scen. Bandet går på vid 20.00.

Gröna Lund, Lilla Allmänna Gränd, Stockholm, Sverige