Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Här är bääästa ställena att klappa djur i vår och sommar

Klappa djur, Sandra Eriksson,
Reporter Sandra Eriksson med en fem dagar gammal killing i famnen på Get 2 Gether.

Stockholms län har hela tio 4H-gårdar. Dessutom finns flera mysiga parklekar i kommunernas regi som har allt från skuttande kaniner till bräkande får. Så packa en matsäck och ta med hela familjen på safari! Här guidar vi till våra 14 favoritställen i Stockholm där du kan träffa och klappa gulliga djur.

ANNONS

OBS! På de flesta ställen kan du klappa djuren genom stängslet. Men vill du kliva in i hagen så måste du först fråga personalen om lov. Bäst är att ringa och fråga vad som gäller innan besöket.

 1. Get 2 Gether Gillar du getter? Vill du engagera dig mer? Då kanske den här ideella föreningen på Lidingö är något för dig. Här kan den som vill hänga med djuren gå med i föreningen som stödmedlem (300 kr) och göra alltifrån att bara klappa getter till att valla dem. Du kan också bli fadder (700 kr) till en get som du får namnge och hjälpa till att sköta ihop med en av föreningens ordinarie djurskötare. Get 2 Gether anordnar även yoga tillsammans med getterna. Mer info här.
  Var: Lidingö (getterna flyttar runt på ön)

  Redan efter en dag kan killingen stå på sina egna ben. Fast här får den lite hjälp av sin mamma.

  Redan efter en dag kan killingen stå på sina egna ben. Fast här får den lite hjälp av sin mamma. Foto: Pekka Pääkkö

 2. Siggesta Gård Siggesta Gård har blivit ett populärt utflyktsmål för familjer. Här finns djur på gården året runt: höns, getter, hästar och alpackor. Till sommaren kommer även får, lamm och en och annan ko och hälsar på. Här kan den som vill även testa på ponnyridning. Mer info här.
  Var? Siggesta gård, Värmdö.
 3. Torekällberget På Torekällberget i Södertälje finns höns, getter, kaniner, svin, kor, får, gäss och hästar. Här kan du följa med djurvårdarna på en gratis mat- och pratrunda. Djurvårdarna berättar om alla djur som bor där, djuren får sig en godisbit och besökare har möjlighet att komma djuren nära – och kanske klappa några av dem. Lördagar och söndagar, klockan 11.00–11.20. Mer info här.
  Var? Torekällberget, Södertälje.
 4. Bandängens parklek På Bandängens parklek finns bland annat en lekpark med lantgård och djur som getter och kaniner. Här får barnen nära kontakt med djur och natur – och inte minst kunskap om miljöarbete och ekologiskt kretslopp. Djuren är ute mellan måndag till fredag klockan 08.35–16.30 samt lördag och söndag klockan 08.30–15.30. Läs mer här.
  Var? Björksundsslingan 35, Bandhagen.

  Moa Lindunger och Elna, 1,5 år, på Bandängens parklek. Getterna är favoritdjuren.

  Moa Lindunger och Elna, 1,5 år, på Bandängens parklek. Getterna är favoritdjuren. Foto: Anna Z Ek

 5. Kosafari på Väddö Den som är villig att bege sig utanför länets gränser, närmare bestämt till Väddögårdsmejeri i Norrtälje, kan också hänga med på kosafari. Bonden tar med besökarna på traktor och vagn ut till kossorna och berättar där om djuren och livet på en bondgård. Säsongen drar igång i början av juli. Turen går av stapeln måndagar, onsdagar och fredagar och tar ca 25 minuter. Pris 70 kr, biljetter köpes samma dag i gårdsbutiken mellan klockan 10-12. Mer info om tider hittar du här.
  Var? Hammarbyvägen 34, Väddö, Norrtälje.
 6. Parkleken Gulsippan Vid Gulsippan finns massor av aktiviteter. Bland annat finns ett djurhus där får, höns och kaniner bor. Parkleken är bemannad måndag-fredag. Djurhållningen har öppet alla vardagar och lördagar på udda veckor klockan 09-18. Samt  Läs mer här.
  Var? Gulsippsgränd 2, Hässelby
 7. Kungens får på Djurgården/Stora skuggan
  Fåren brukar anlända i början av maj och är i Nationalstadsparken till slutet av augusti. För den som vill titta närmare på fåren är det enklast att utgå från 4H-gården vid Stora Skuggan (se nästa punkt), där det finns 100 tackor med lamm. På Södra Djurgården finns 60 tackor med lamm och de håller till vid Rosendal och Djurgårdsbrunnskanalen. Läs mer här.
  Var? Djurgården/Stora skuggan.
 8. Stora skuggans 4H-gård I Nationalstadsparken på Norra Djurgården ligger denna 4H-gård. Här finns flera gamla svenska lantraser så som fjällko, jämtget, ryafår, åsbohöns och nordsvensk häst likaväl som kaniner, minigrisar, islandshästar och katter. Gården är öppen alla dagar klockan 10.00–15.00. Pga coronaviruset så är ponnyvarv inställt och gårdsområdet och stall hålls stängt för besökare. Läs mer här.
  Var? Stora skuggans väg 40, Östermalm
 9. Akalla 4H-gård Gården är belägen i Akalla by intill naturreservatet Järvafältet. Här finns hästar, får, getter, grisar, kaniner, katter, höns och ankor. Djuren har tillgång till sina hagar året runt och på gården erbjuds ponnyridning, klapphage, häst och vagn, guidning bland djuren och barnkalas. Här finns även lekplats och minigolf. Öppet klockan 8.30–16.30. Läs mer här.
  Var? Akalla by, Kista.
 10. Rönninge by Här kan du njuta både av miljön och djuren. Rönninge by håller öppet för allmänheten med ponnyridning och djurstallar med alla sorters bondgårdsdjur som kor, får, hästar, getter, kaniner, höns, grisar och katter. Gården har öppet under helgerna klockan 11.00–16.00. Här finns även en kaffestuga och en korvgrill.
  Läs mer här.
  Var? Skavlötsvägen 29 , Täby.
 11. Hågelby 4H-gård En liten stadsnära bondgård i Hågelbyparken i Botkyrka. Här kan du hälsa på getter, får, minigrisar, kaniner, höns och hästar och lära dig mer om livet på en gård. Djuren är ute i hagarna alla dagar klockan 9.00–16.00 sommartid (under juli är de flesta på sommarbete)  Läs mer här.
  Var? Hågelby Gård, Tumba.
 12. Eolshälls 4H-Gård Här kan du lära dig sköta om en gård, rida ponny, klappa får, prova på kaninhoppning och odla. På gården finns hästar, skogsfår, fjällkor, kaniner, dvärghöns och tuppar. Gården är öppen för besök under helgen, klockan 11.00–16.00, och då finns även ett litet café öppet. Läs mer här.
  Var? Eolshällsvägen 10, Hägersten.
 13. Björklunds Hage 4H Mitt i stadsdelen Norra Ängby i Bromma hittas den här gården som bedrivit 4H-verksamhet sen 1976. På gården bor getter, får, kaniner, marsvin och höns. Alla är välkomna att besöka gården och djuren. Det finns även en stor lekplats för barnen och ett café som har öppet måndag-fredag klockan 10.00–16.00, kolla in Facebook för helgernas öppettider då de varierar. Djuren finns ute klockan 09–16.
  Var? Liljegrensvägen 4H, Bromma.
 14. Bögs gård I Sollentuna hittas visningsgården Bögs gård. Här finns får, lamm, kalvar, grisar, hästar och andra djur att klappa på. Gården är öppen för allmänheten varje dag året runt klockan 10.00–16.00. Från mitten av sommaren är en del av djuren ute på bete, men de finns fortfarande att se inom någon kilometers radie runt gården. Här ligger även Helenas café för den som behöver förfriskningar. Läs mer här.
  Var? Manhuset, Bögs Gård, Sollentuna.

  Två får på Bögs gård i Sollentuna.

  Två får på Bögs gård i Sollentuna. Foto: Pekka Pääkkö

ANNONS
Stockholm, Sverige