Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Häng i vilda bebins värld

Gör som vilda bebin: häng i en takkrona.
Gör som vilda bebin: häng i en takkrona.

Junibacken har premiär för ny Barbro Lindgrenutställning. Max och Vilda bebin står i fokus, men själv har författaren en helt annan favorit.

Det är två år sedan Kulturhuset gjorde en stor utställning om barnbokskaraktärena Loranga, Masarin och Dartanjang. Nu är det dags igen. För imorgon, fredag är det premiär för en ny utställningen på barntemplet Junibacken. Den här gången är det Barbro Lindgrens tur.

Tigrar i garaget

Besökarna från kliva in i Lidgrens alla karaktärers egna miljöer.  Max hundkoja, Dollans dockskåp fungerar som krypin, barnen och deras föräldrar kan hänga och dingla i en takkrona eller besöka Loranga, Masarin och Dartanjangs guldtoalett och titta på tigrarna som finns i garaget.

Dessutom kommer böckerna om Sparvel bli teater inne i utställningslokalerna.

"Det finns ett land som heter Abrahamsberg", säger Sparvel

”Det finns ett land som heter Abrahamsberg”, säger Sparvel

Våga vara  vilda bebin

En av Lindgrens mest älskade karaktärer, den vilda bebin har också fått stort utrymme i utställningen. Men frågan är: Vågar man släppa loss sitt barn i vilda babyns land?

– Jag tänkte också det, säger illustratören Eva Eriksson som samarbetat med Lindgren sedan 1979 då de gav ut Sagan om den ensamma farbrorn.

– Den handlar ju om att springa med saxar och ramla i trappor, men det ser ut att gå bra ändå.

Modern Nalle Puh

Vilda bebin och böckerna om Max är antagligen de mest kända historierna duon skapat ihop. Själva är de båda överens om att det är böckerna om livet i Barnhans land.

– Det var liksom en värld som var så rolig att skapa och den borde vara mer känd för sina fina illustrationer, som jag tycker är nästan som en modern Nalle Puh, säger Barbro Lindgren och vänder sig mot Eva,

– Det vet du att jag tycker.

Stenkulan från Barnhans land ser dig.

Stenkulan från Barnhans land ser dig. (Bilden är från utställningen)

Utställningen pågår i två rum och det enda som är synd är egentligen att den inte har fått lite mer plats.

Fakta

Kliv in hos gubben Pettson

Sedan en månad tillbaka pågår en annan stor Sven Nordqvist-utställning på Kulturhuset. Precis som på Junibacken handlar det om att kliva in samma värld som sagofigurerna befolkar. På Kulturhuset handlar det om Minus, Pettson och Findus samt Mamma mu och Kråkan, bland andra.

Läs vår artikel om utställningen här. 

Vill uppleva ännu mer tecknade figurer i sin egen miljö finns även seriehunden Rocky som utställning på Spritmuseum.

Junibacken, Galärvarvsvägen, Stockholm, Sverige