Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

1000 kvm himmelrike för dig som älskar spel

På lördag öppnar den kompletta Play Beyond Play-utställningen på Tekniska museet.
På lördag öppnar den kompletta Play Beyond Play-utställningen på Tekniska museet.

Förvandlas till en spelkaraktär, testa på VR-spel och lär dig om spelutveckling på Tekniska museet. På lördag öppnar den andra delen av museets stora datorspelsutställning Play Beyond Play.

ANNONS

Uppe på fjärde våningen på Tekniska museet fyller datorspelsvärlden Play Beyond Play ett helt våningsplan. Till grund ligger ett forskningsprojekt som pågått i tre år.

Datorspelens historia

Den första etappen av utställningen, som fokuserade på datorspelens historia med gamla föremål, en nostalgisk spel-lounge, ett spellabb för skolgrupper och cosplay-dräkter, öppnade redan i våras.

– Vi vill visa för ungdomar att vi tar spel på allvar, det är vår största kulturexport, säger projektledaren Ann-Sofie Axelsson.

Utrustning till motion capture, tekniken som används för att spela in rörelser och överföra dem till en dator. Foto: Sandra Eriksson

Motion capture-utrustning används för att spela in rörelser och överföra dem till en dator. Foto: Sandra Eriksson

Totalt 1000 kvadratmeter utställning

Nu har utställningen blivit dubbel så stor. Totalt rör det sig om 1000 kvadratmeter när den andra etappen slår upp dörrarna på lördag, den 6 oktober.

Här bjuds det bland annat på en visuell resa genom spelhistorien – från rymdvärldar skapade med vektorgrafik, till städer uppbyggda av färgglada pixlar och en filmliknande upplevelse av svenska landskap som skapats av tusentals små polygoner.

Följ med på en visuell resa genom dataspelens historia. Foto: Sandra Eriksson

Följ med på en visuell resa genom datorspelens historia. Foto: Sandra Eriksson

ANNONS

Testa VR-spel

Dessutom får besökarna testa nya experimentella spelinstallationer som skapats av svenska studenter och forskare i Game Demo. Bland annat kan du testa att styra en groda med hjälp av en cykelpump, använda rösten och brumma dig fram i ett racingspel, eller prova på virtuell KBT-terapi.

Du som är nyfiken på hur spelutveckling går till blir inte heller besviken. Här får besökarna kika in bakom kulisserna och lära sig om några av de roller som krävs för att skapa ett spel.

Häng med bakom kulisserna och se hur dataspel skapas. Foto: Sandra Eriksson

Häng med bakom kulisserna och se hur datorspel skapas. Foto: Sandra Eriksson

Skapa din egen spelkaraktär

– Det handlar inte bara om att bli en bra programmerare, utan du kan också jobba som tonsättare eller kostymör. Vi försöker visa de kreativa delarna av spelutveckling, säger Fanny Söderström Aupeix som är utställningsproducent för den nya delen.

Till sist kan du skapa din egen spelkaraktär genom att scanna in ditt ansikte, välja kostym och spela in dina rörelser, för att sedan låta din figur vandra ut i utställningen och stanna i spelens värld för alltid…

Den kompletta Play Beyond Play-utställningen öppnar 6 oktober på Tekniska museet, Museivägen 7. 

Tekniska museet, Museivägen, Stockholm, Sverige