Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Upplev Naturhistoriska riksmuseet i mörkret

Träffa nattvakten och kolla dinosaurier på Naturhistoriska när museet har kvällsöppet.
Träffa nattvakten och kolla dinosaurier på Naturhistoriska när museet har kvällsöppet.

Naturhistoriska riksmuseet inleder höstlovet med kvällsöppet – där du får gå runt i nedsläckta salar med egen ficklampa.
Resten av veckan kan barnen bland annat lyssna på sagor, göra egna fladdermöss i verkstaden och fråga ut museets forskare.

ANNONS

Det laddas upp inför höstlovet på Naturhistoriska riksmuseet, en vecka då stora delar av personalen som jobbar bakom kulisserna kommer ut i ljuset. Redan i entrén hälsas besökarna välkomna med några särskilt utvalda föremål från museets stora samling på 11 miljoner objekt.

Bland annat får man komma riktigt nära en uppstoppad ekorre, en igelkott – och klappa på ett älgskinn.

– Vi fokuserar på djuren och naturen i den svenska skogen under lovet, säger museets programansvariga Louise Tenn.

Natt på museet

Fredagen 26 oktober inleds veckan med kvällsöppet. Då släcks delar av museet ner så att både vuxna och barn kan uppleva museets utställningar i ficklampans sken efter stängning. Dessutom blir det ansiktsmålning och spökhistorier – och filmen Pandor har premiär på Cosmonova.

Restaurangen och kupolbaren håller öppet under kvällen.

Kim Gustavsson jobbar i museets skaparverkstad. Där får barnen skapa med lera, papper, vattenfärger och glitter med mera. Foto: Pekka Pääkkö

Kim Gustavsson jobbar i museets skaparverkstad. Där får barnen skapa med lera, papper och vattenfärger med mera. Foto: Pekka Pääkkö

Sagostund för de minsta

Höstlovet bjuder också på en rad aktiviteter. En nyhet för de allra minsta hittas en trappa upp i utställningen Natur i Sverige.

Där är naturkommunikatören Frida Samuelsson på plats alla dagar och håller i sagostunder – och barnen får bli en del av sagan när de hjälper en uggla att hitta sin mamma som gömmer sig någonstans i museets montrar…

ANNONS

– Det är viktigt för våra besökare att få komma nära föremålen och vara aktiva. Det här är ett sätt att dramatisera utställningen, säger museets kommunikatör Caroline Borgudd.

Frida Samuelsson håller i sagostunder för de allra minsta. Foto: Pekka Pääkkö

Frida Samuelsson håller i sagostunder för de allra minsta. Foto: Pekka Pääkkö

Fråga forskarna om björnar

Söndagen den 4 november får den som vill också chans att fråga ut Niclas Gyllenstrand och Thomas Källman, forskare vid museets enhet för miljöforskning- och -övervakning.

Mellan klockan 12 och 15 står de i museets kassahall och berättar om björnar och DNA – och förklarar hur björnspill kan säga oss saker om den svenska björnstammen.

– Vi är en del av det internationella inventeringsprojektet. Jägare samlar in björnbajs som de skickar hit och så spårar vi det genetiskt för att se vilka björnar det är som bajsat vart. Med hjälp av det räknar vi ut hur många björnar det finns i skogen, säger Thomas Källman.

Thomas Källman visar oss proverna på björnspill som förvaras i en stor frys i museets lokaler. Foto: Pekka Pääkkö

Thomas Källman visar prover på björnspill som förvaras i en stor frys i museets lokaler. Foto: Pekka Pääkkö

Mer info om programmet på Naturhistoriska riksmuseet hittar du här.

När: 26 oktober–4 november
Var: Naturhistoriska riksmuseet, Frescativägen 40

Fakta

Fler aktiviter på museet under höstlovet

Dino-Doris berättar om dinosaurier

I utställningen Fossil och Evolution bjuds det på en kostnadsfri visning med Dino-Doris, passionerad dinosaurieforskare, som berättar om sitt favoritämne och visar hur en paleontolog jobbar. Visningen är kostnadsfri.

27 oktober och 3 november. Klockan 12, 13 och 14

I utställningen dinosaurier bjuds det på en kostnadsfri visning med Dino-Doris, passionerad dinosaurieforskare ( 27 oktober och 3 november). Foto: Pekka Pääkkö

En dinosaurie i utställningen Fossil och Evolution. Foto: Pekka Pääkkö

Tio föremål du inte får missa

Bägge söndagarna under höstlovet visar museet några extra sevärda föremål du inte får missa. Tio fantastiska föremål på ca 30 minuter. Visningen är kostnadsfri och passar alla åldrar.

28 oktober och 4 november. Klockan 12, 13 och 14

Upplev fler utställningar

Utställningen ”Djuret och människan” handlar om människokroppen och varför vi ser ut och fungerar som vi gör. Här kan leksugna barn jämföra sig själva med hur djuren fungerar vid olika aktivitetsstationer.

26 oktober–4 november

Oskar Stran från Jakobstad testa hur långt han kan hoppa gemfört med haren. Foto: Pekka Pääkkö

Oskar Stran från Jakobstad testa hur långt han kan hoppa jämfört med haren. Foto: Pekka Pääkkö

Källa: Naturhistoriska riksmuseet
Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm, Sverige