Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Deras guide gör oss till turister i Stockholm – till fots

Lars Bergström, Mats Lundqvist och Jonas Adner i Bredäng C
Lars Bergström, Mats Lundqvist och Jonas Adner i Bredäng C

Klimatsmart. Och framförallt enkelt. Ny guidebok visar Stockholms natur, arkitektur och historia via ett antal färdigplanerade vandringar.

ANNONS

Är du kvar i Stockholm den här sommaren? Börjar du kanske bli lite rastlös? En ny bok kanske kan råda bot på problemet, en guidebok som stakat ut 14 vandringar mellan Vallentuna i norr och Botkyrka i söder.

Det handlar om sträckor där du kan ta in naturen, begrunda bebyggelsen, resterna från det industriella Stockholm, bada eller kanske bara promenera och tänka.

Experter till fots

Och just promenader, eller snarare vandringar är något som trion Lars Bergström, Mats Lundqvist och Jonas Adner har blivit experter på. I deras nya bok som heter Kulturvandringar kring Stockholm guidar de till vandringar som är sprängfyllda med kul arkitektur, naturupplevelser, konst och spännande Stockholmsberättelser rakt framför näsan på oss.

Fel ände

När vi träffar författarna för att få känna in en av sträckorna börjar vi i Bredäng Centrum. Vilket egentligen är helt fel. Vi borde startat i Liljeholmen med en promenad som sträcker sig längs Mälaren i Söderort.

Men det funkar baklänges också.

Det mest intressanta är när man kan se spår av människan

Mats Lundqvist

– Det ska vara en blandning av natur och civilisation, tycker jag. Det mest intressanta är när man kan se spår av människan på olika sätt, säger Mats Lundqvist medan vi promenerar ned från Bredäng Centrum, förbi den modernistiska kyrkan och mot Jakobsbergs gård.

1700-tal och miljonprogram

Fram till på 60-talet låg gården på landet snarare än mitt i ett miljonprogram och den illustrerar precis det Mats gillar att prata om – berättelsen om Stockholm och hur staden vuxit fram.

Författarna till boken"Kulturvandringar kring Stockholm : historia, arkitektur, konst och kuriosa" Mats Lundqvist, Lars Bergström, Jonas Adner

En lantlig idyll strax nedanför Bredäng C. Foto: Stefan Källstigen.

Spöken på gården

1700-talshusets historia finns beskriven i boken. Men att det spökar här har man missat, åtminstone om man får tro den så kallade gårdskarlen Ari Eskeleinen som berättar om hur Alice Quensel som flyttade in på gården i slutet av 1800-talet fortfarande gör sig känd ibland – särskilt om man bråkar i huset, det tycker hon tydligen inte om.

ANNONS

Författarna till boken"Kulturvandringar kring Stockholm : historia, arkitektur, konst och kuriosa" Mats Lundqvist, Lars Bergström, Jonas Adner

”Ibland tar Alice mig i örat” säger Ari till Lars, en av författarna till boken. Foto: Stefan Källstigen.

Dynamit och vilda villor

Vi fortsätter promenaden förbi det klassiska fiket Lyran, en friluftsteater. På samma vandring finns även resterna efter Nobels dynamitexperiment och Mälarhöjdens kanske mest excentriska villa. Samma vandring tar oss också  förbi Vinterviken och Sjön Trekanten innan den tar slut i Liljeholmen C

– För oss har det dels varit viktigt att hitta grejer som ligger utanför de vanliga turiststråken men också att understryka att det som är vardagsnära också är kultur, säger den andre författaren Lars Bergström och fortsätter:

– Alla promenader i den här boken börjar och slutar på ställen du når med kollektivtrafiken.

Jag gillar Farsta

Mats Lundqvist

Författarna har delat upp arbetet så att Lars rört sig mest norr om stan och Mats i söder.

Har ni någon favoritvandring? 

– Jag gillar Farsta, ett klassiskt område som vuxit upp kring Farsta gård och vid Farstanäset berättar bebyggelsen om gammal semesterkultur från det tidiga 1900-talet.  Jag gillar särskilt hur man använt topografin för att accentuera det speciella med Farsta, att man byggt höga hus på topparna och lägre hus där det är plattare. Farsta är ingen anonym plats utan ett område som berättar om Stockholms utveckling till storstad, säger Mats Lundqvist

Fakta

Så går kulturvandringarna

Promenader i och nära stan

Stadshuset-Huvudsta

Brunnsviken-Hagastaden

Hjorthagen och Norra Djurgårdsstaden

Norra Djurgården

Skanstull-Hornstull

Reimersholme-Långholmen

Danvikstull-Svindersvik

Ta bussen till hållplats Danvikstull och på utsidan av Henriksdal, Kvarnholmen, över Svindesviksbron och sen tillbaka på andra sidan vattnet (Svindersviken) tills du når Sickla köpkvarter. Promenaden innehåller bland annat slott, villor och gammal industri. 

Luma-Storängen

Norra/ västra Stockholm

Viksjö-Kallhäll

Hässelby-Viksjö

Edsbergs slott-Täby kyrkby

En 18 km:s promenad som tar dig till kyrkor, runor, medeltidskonst och en hel del natur. 

Söder om Söder

Albysjön runt

Längs Magelungen till Farsta centrum

Liljeholmen-Bredäng

 

 

 

Jakobsbergs gård, Odd Fellowvägen, Skärholmen, Sverige