Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Guide: 17 guldkorn i söderort värda ett – eller flera besök

Bad, kultur eller mat. Det finns mycket att välja på i söderort i sommar.
Bad, kultur eller mat. Det finns mycket att välja på i söderort i sommar.

Kvar på hemmaplan och sugen på att upptäcka din omgivning? Då kan du konstvandra i Västertorp, klappa djur och spana in Stockholms största graffitiområde.
Mitt i har listat de bästa – och coronasäkrade – utflyktsmålen i söderort.

ANNONS

1. Konstvandra i 50-talsförorten Västertorp

50-talsförorten Västertorp som i år fyller 50 är känd för sina många skulpturer. Skulpturparken med 21 avbildade djur, människor och figurer är Stockholms största. Dessutom finns ytterligare ett tiotal utsmyckningar i skolan, tunnelbanan och på husfasader och entréer.

Historiens vingslag kan också kännas i grannstadsdelen Fruängen, där 26 historiska kvinnor gett namn åt gator och parker. I Vinterviken hade Alfred Nobel sin fabrik. Runt om i Vinterviken finns skyltar som berättar om områdets historia. Arbetet i fabriken var mycket farligt och explosioner inträffade flera gånger. Ett minnesmärke finns för att hedra de som dog under arbetet.

 2. Ponnyridning i Aspuddsparken

Aspuddsparken har anpassat verksamheten i coronatider. Den uppskattade och populära ponnyridningen finns kvar, men med förbokade turer på 15 minuter på helgerna. Nästan alla aktiviteter sker utomhus. Grillen ska inte tändas, men fiket hålls fortfarande öppet. Parken ber om att undvika trängsel.

konditori Lyran, sept 2018

Konditori Lyran i Bredäng har börjat servera öl, vin och mat. Foto: Märta Lefvert.

3. Ät och ta ett glas vin på anrika Konditori Lyran

I en 150 år gammal villa i Bredäng, med utsikt över Mälaren, ligger det anrika konditoriet Lyran. Villan uppfördes av paret Fredrika och Carl Limnell och blev en plats för sällskapsliv och fester, där bland annat Jenny Lind och Henrik Ibsen var bland de inbjudna. Nytt för i år är att du förutom bakverk även kan äta enklare mat och ta ett glas öl eller vin. På grund av pandemin finns även en kassa utomhus så att det går att handla utan att behöva gå in.

4. Bada och klättra på Sätrastrandsbadet

Sätrastrandsbadet har något som passar alla. Badet har stora sand- och gräsytor där du kan sola, bada eller ha picknick. Det finns också grillplatser, kiosk, toaletter och utegym, samt en anpassad ramp som möjliggör bad med rullstol. Dessutom kan du hoppa i från bryggan och simma ut till en klätterflotte som har väggar längs sidorna med klätterpanel. I slutet av Alsätravägen där badet ligger finns också Sätra hundstrand där alla fyrbenta vänner kan svalka tassarna i vattnet.

Eolshälls 4H, Hägersten, Lamm

Lamm på Eolshälls 4H-gård.

5. Klappa djur på Eolshälls 4H-gård

Du som hellre promenerar längs vattnet i Mälarhöjden behöver inte heller gå hungrig. Börja promenaden med en fika på Café Uddvillan vid Klubbensborg, fortsätt längs vattnet och stanna till vid Eolshälls 4H-gård och hälsa på djuren.

ANNONS

Du kan också göra en avstickare till koloniträdgårdsföreningen Bellmans trädgårdar. Fortsätt promenaden längs vattnet och avsluta med ett dopp vid Örnsbergs klippbad.

6. Gå på teater under bar himmel i Mälarhöjden

När nästan alla scen-föreställningar ställs in planerar Mälarhöjdens friluftsteater in föreställningar under bar himmel som vanligt. I augusti visas bland annat Askungen, Far och flyg med Alfons Åberg och bröderna Rongedal. Teatern har plats för 270 personer i publiken och om färre släpps in finns det gått om utrymme att hålla avstånd.

7. Vandra i Sätraskogens naturreservat

Vandra genom öppna ängar, ekbackar och gammal granskog. Kanske får du se en duvhök eller till och med en havsörn flyga över fjärden. Strandpromenaden genom reservatet med utsikt över Mälaren sträcker sig från Liljeholmen till Vårberg.

Med kollektivtrafik tar du dig hit med t-banan till Bredäng, Sätra och Skärholmen eller buss till Mälarhöjdsbadet och Alsätravägen.

Långbro, Älvsjö.

8. Promenera bland historiska miljöer i Långbroparken

På 1900-talet fanns ett mentalsjukhus i Långbro. En av de mest kända patienterna var Herman Göring som under en kort period vårdades för sitt morfinmissbruk.

I dag är parken snarare en vacker plats att promenera på. Sitt ner vid bänkarna vid dammen eller ät en bit mat på Långbro värdshus som drivs av stjärnkocken Fredrik ErikssonVill du bara ha en snabb fika kan du slinka in på Långbros bakficka. Bullarna rekommenderas!

9. Njut av naturen i Älvsjöskogen

Älvsjö har ett eget naturreservat – Älvsjöskogen. Cykla eller gå till Klubbevägen, Långsjövägen eller Storskogsvägen. Reser du med kollektivtrafiken stannar buss 144 från Älvsjö station vid Viktoriavägen och Myrvägen, alldeles intill reservatet. I naturreservatet finns både skön natur, flera fågelarter och groddjur.

Graffitifestival Snösätra 2019

Graffiti i Snösätra. Foto: Anders Gustafsson.

10. Klappa får och spana in graffiti i Snösätra

Varför inte kombinera något urbant med något lantligt? Åk till Rågsved och promenera till Snösätra industriområde och spana in Stockholms största graffitiområde. Passa på. Snart kan flera graffitiväggar försvinna när industribyggnader planerar att rivas. 

Sedan knatar du bara tvärs över vägen så är du i Rågsveds naturreservat. Här kan du klappa får som betar i hagen och promenera längs vackra stigar. Ta med en picknickkorg och slå dig ner i det gröna.

11. Ta ett dopp från bryggorna i Årstaviken

Promenera, cykla eller spring längs Årstaviken. Du får kuperad terräng och skog – numera naturreservat – samtidigt som du blickar ut över söder. Stanna till vid ett utegym eller häng på någon av bryggorna och ta ett dopp. De är visserligen inte officiella badplatser, men Årstaborna badar här året om.

Dahliaträdgården i Enskede

Sveriges största dahliaträdgård finns i Enskede. Foto: Mostphotos

12. Njut av dahlior och fika i Enskede gård

Vet du om att det finns en dahliaträdgård i Enskede gård? Dahliaträdgården finns i den sydvästra delen av Enskedeparken. Här kan du promenera runt eller sitta ner och njuta av blomsterprakten även om inte dahliorna blommar förrän senare. Säkert finns någon av Dahliaentusiasterna på plats som kan ge råd om odling.

Ta med fika eller slå dig ner på den mysiga uteserveringen på Enskedeparkens bageri och njut av goda och prisbelönta bullar och bakverk, samtidigt som du – så klart – håller avstånd!

13. Promenera vid Magelungens strand

Ta en promenad längs Magelungens vackra strandpromenad, och njut av grönskan och sjön. Promenaden går mellan Fagersjö och Farsta strand, och är fem kilometer lång.

Passa också på att ta ett dopp, kanske vid Farsta strandbad. Här finns ett ungdomshäng och en solbrygga. Båda är nya och ingår i stadens stora upprustning av den fem kilometer långa strandpromenaden.

Farsta Gård restaurang nya ägare ombyggnad

Parken vid Farsta värdshus är uppfräschad. Foto: Veronica Johansson

14. Nyöppnat och nyrenoverat i Farsta

Ta en fika eller en lunch på nyöppnade Farsta värdshus, med utsikt över Magelungen. I juni är dessutom parken färdigrenoverad – perfekt plats för en picknick.

Historieintresserad? Leta upp järnåldersgravhögarna som ligger nära Farsta gård och sök upp runstenen från 1000-talet, med texten ”Tore och Sven lät resa stenen efter Vinjut sin bror, Helgas son”.

15. Strosa på Skogskyrkogården

Lär känna Skogskyrkogården – en av Sveriges stora sevärdheter, med på Unescos världsarvslista. Fram till den 16 augusti får du strosa på egen hand i den stämningsfulla miljön, men från det datumet är det visning varje söndag till och med den 25 oktober. Biljetter släpps senare i sommar. Visningarna på engelska helt inställda under 2020. Arkitektur i världsklass av Gunnar Asplund och Sigurs Lewerentz, inbäddad i lummig grönska.

Flatenbadet

Flatenbadet är ett populärt utflyktsmål. Foto: Mostphotos

16. Hopptorn och uteservering i en av stadens renaste sjöar

Gör en utflykt till Flatenbadet, en av Stockholms renaste sjöar. De håller öppet som vanligt i sommar. Vid badet finns flera bryggor, hopptorn, utegym och serveringar. Serveringarna Strandgrillen och Strandkiosken har öppet i sommar men uppmanar gäster att visa hänsyn och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Man kan ta sig till sjön via flera fina promenadstigar i naturen.

17. Lek i skogen i Nackareservatet

Ta en cykeltur till Nackareservatet, runt knuten från Kärrtorp och Björkhagen. Använd utegymmet, grilla vid grillplatsen och låt barnen gömma sig i kojan. Eller fortsätt till Söderbysjön för ett dopp.

Stockholm, Sverige