Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Fly hettan – med svalkande vattensport

AOS testar Jetski.
Reporter Sandra Eriksson testar jetski.

En fartfylld färd på en vattenskoter, eller en mer stilla upplevelse på en stand up paddleboard. Vi guidar till en rad vattensporter att ägna dig åt i hettan.

ANNONS

– Det är rätt mycket folk som kommer hit och vill hyra vattenskoter eller båt. Värmen har definitivt hjälpt till, säger Pierre Bessa Görmaker som driver Saltjöns Marinpool i Gustavsbergs hamn.

En solig dag i slutet av juli är det högt tempo på uthyrningskontoret på bryggan.

Här kan den som vill ge sig ut på havet hyra både RIB-båt, motorbåt och segelbåt. För den som inte har båtvana men ändå vill flyta runt på Stockholms vatten finns andra alternativ, som vattenskoter.

AOS testar Jetski.

Reporter Sandra Eriksson testar Jetski och Stand Up Paddleboard. Foto: Anna Z Ek

Accelererar fort

Efter en snabbkurs i hur jetskin fungerar kan även en nybörjare, som Allt om Stockholms reporter, klara av att navigera runt på en sådan.

Det finns några krav dock: Du ska vara över 25 år, eller 20 år och ha förarintyg.

Viktigast att komma ihåg är att motorn accelererar illa kvickt. Två fingrar på gasen och ett lätt tryck räcker för att bränna iväg på vattnet, med vinden i håret. Perfekt för en dagsutflykt i hettan.

ANNONS
Fakta

Fler ställen med vattensporter

  1. Kajak Att paddla kajak är ett utmärkt sätt att uppleva Stockholm på. Kajaka kan du göra mitt i stan, mellan öar och stadsdelar, eller i Stockholms skärgård. Långholmen kajak, Kanotcenter Swima Sport, Rålis Kajak, Brunnsvikens kanotcentral, Stockholm Adventures med flera hyr ut kajaker. En enmanskajak kostar omkring en dryg femhundring för en dag.
  2. SUP Stand up paddling är en sport som har växt sig stor de senaste åren. Här står du upp på en surfbräda som är något bredare och tjockare än den vanliga longboarden och paddlar dig fram med en lång enbladig paddel. Gör det till exempel vid Tanto, i Karlbergskanalen, Norrviken i Sollentuna eller på Värmdö. Kostar mellan 100 och 200 kronor i timmen att hyra.
  3. Jetski Bränn runt med en vattenskoter i Mälaren eller skärgården. Finns att hyra på flera ställen, Jungfrusunds marina på Ekerö, Möja i Värmdö och Ingarö är några av dessa. Men smakar det så kostar det, en jetski kostar ungefär tio gånger så mycket att hyra som en SUP-bräda.
  4. Flyboard Här står du på en bräda med vattenjetmunstycken, fastspänd på dina fötter. På så vis kan du sväva upp till 14 meter över vattenytan. Fart och riktning styrs genom att flytta kroppsvikten. Är du riktigt vass kan du dyka genom vattnet som en delfin. Spektakulärt, men kanske inget man gör en hel dag då en timme kostar närmare 4000 spänn. Finns bland annat i Saltsjöbaden.
  5. Vattenskidor Utmana balansen och lårmusklerna med att testa på vattenskidor. Till Nacka Vattenskidklubb är både barn, ungdomar och vuxna som vill åka vattenskidor eller wakeboard välkomna. Ett prova-på-åk (ca 15 minuter) kostar 300 kr och då ingår all nödvändig utrustning.

 

 

AOS testar Jetski.

Reporter Sandra Eriksson ställer sig på en SUP för första gången. Foto: Anna Z Ek

Mer stillsamma aktiviteter

För något mer fysiskt ansträngande, och samtidigt mer stillsamma, aktiviteter finns det även kajaker och stand up paddleboard (SUP) att hyra här.

Har man aldrig testat förr är ett tips att börja på knä, men det är förvånansvärt lätt att hålla balansen även ståendes.

På SUP:en tar du dig inte direkt fram fort, men det är rätt rofyllt att paddla sig fram på vattnet. Och blir du trött i armarna kan du alltid lägga dig ner på brädan och njuta av solen.

AOS testar Jetski.

Reporter håller balansen på brädan. Foto: Anna Z Ek


Stockholm, Sverige