Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

En japansk svärdvärld på Livrustkammaren

Museiintendenten Jonas Lindwall fängslas av mystiken kring stålet.
Museiintendenten Jonas Lindwall fängslas av mystiken kring stålet.
Mangafiguren Rurouni Kenshin.
Mangafiguren Rurouni Kenshin.
Katanan i jämförelse med ett svenskt svärd från samma period.
Katanan i jämförelse med ett svenskt svärd från samma period.

En tystlåten figur i en ruffig bar. Tre råskinn som funderar på att slå till innan en lätt armrörelse avslöjar en smyckad svärdsskida vid främlingens sida – skurkarna backar skrämt undan.
Ämnet för Livrustkammarens nya utställning är katanans mytomspunna kraft.

Längst in på museet står deras senaste (och vassaste!) nytillskott. Det är ett rum där man – till en ljudinspelning av klingor som möts – kan se och läsa om samurajernas välkända vapen – och till och med hålla i ett äkta exemplar. De katanas som ställs ut är utlånade från Östasiatiska museet och andra delar av utställningen, som beväpnade japanska mangaleksaker, har privatpersoner bidragit med från sina egna samlingar.

”De japanska svärden är lite som ekorren – en råtta med väldigt bra pr”

Jonas Lindwall, museiintendent på Livrustkammaren

Krossar gamla myter

Intendenten Jonas Lindwall ansvarar för katanaprojektet tillsammans med kollegan Andreas Olsson. På rummets väggar finns lektyr som både informerar om smidet av vapnen och slår hål på klassiska myter som att en katana lätt skär genom kulor och skjutvapen, eller att man kan stoppa ett hugg ovanifrån genom att slå bägge händer om bladet (”No, you’re going to die” står det i versaler under påståendet).

– Alltså, de japanska svärden är lite som ekorren – en råtta med väldigt bra pr, säger Jonas Lindwall om de många försök som gjorts för att framställa vapnet som överlägset alla andra.

Vapen som förstärker

Han berättar även om svärdets roll i fiktionen; hur det i filmer och serier har haft en sorts superlativiserande effekt på sina bärare.

– Om en ond skurk introduceras och visar sig ha en katana så framstår han som en extra ond skurk – en hjälte med katana är en extra god hjälte, säger Jonas Lindwall.

Kill Bill, DeadPool, The Master Gunfighter filmaffischer.

Kill Bill, Deadpool och The Master Gunfighter är några av de filmaffischer med katana-koppling som finns på utställningen.

Populärt bland yngre

I dag är katanan ett ”inne-vapen” inte bara i japanska serier utan även i Hollywood, med moderna utövare som Deadpool och Uma Thurman i Kill Bill, och enligt Jonas Lindwall har en utställning på ämnet varit efterfrågad. För att undersöka intresset hos en yngre publik så gjordes en sorts marknadsundersökning där man frågade tioåringar om de visste vad en katana var – och svaret blev att 97 procent av de tillfrågade gjorde det.

– Barn i dag känner till dem, de spelar ju spel med japanska karaktärer eller läser mangaböcker, så jag misstänker att det kommer att bli väldigt populärt, säger Jonas Lindwall.

Han tror att alla som är intresserade av vapen har en åsikt om samurajsvärden, och att frågan är ytterst levande inte minst på internet.

– Pröva till exempel att googla ”katana vs longsword” för att se vad som pågår på nätet, säger han.

Fakta

Om museet

Livrustkammaren är Sveriges äldsta museum och var för länge sen de svenska kungarnas vapenförråd. Museet ligger i Gamla stan på Slottsbacken 3, har fri entré och är öppet 11-17 tisdag-söndag, med undantag för torsdag då man håller öppet till 20.

Mer information om katanas och museets andra utställningar hittar du här!

 

Livrustkammaren, Slottsbacken, Stockholm, Sverige