Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

11 mysiga julmarknader – traditionellt, konst och hundar

Konstfack, Gamla stan och Hundstallet är några av de platser där du kan känna julstämning i år.
Konstfack, Gamla stan och Hundstallet är några av de platser där du kan känna julstämning i år.

När julen nalkas är det tradition att besöka en eller flera av Stockholms många julmarknader, men det kan vara svårt att hitta den bästa. Allt om Stockholm har den ultimata guiden för att hitta både den traditionella och annorlunda julmarknaden.

ANNONS

Klassisk julmarknad i Gamla stan

Den kanske allra mest kända julmarknaden i Stockholm hittar du troligtvis i Gamla stan, med sin stora julgran och mysiga röda försäljningsstånd. Marknaden som har funnits ända sedan 1837, var till och med i en lista över Europas tio bästa julmarknader i den brittiska tidningen The Telegraph. Här finns allt du kan förvänta dig från en julmarknad som pepparkakor, julgodis, hantverk och så klart glögg.

Var: Gamla stan på Stortorget.
När: Från 23 november till 23 december
Inträde: Gratis

25177525-julmarknad-i-gamla-stan-stortorget

Julmarknaden på stortorget i Gamla stan är en av de mest klassiska. Foto: Mostphotos


Julmarknad med anor från förr

Skansens julmarknad har varit en tradition sedan 1903, där du kan strosa runt bland gamla julpyntade gårdar och hus med julborden dukade och uppleva hur julfiranden gick till förr. Här kan du inhandla juldekorationer, godsaker, julmat och allt möjligt annat juligt i över sjuttio marknadsbodar. För barnen finns även julpyssel och dans kring granen granen.

Var: Skansen
När: 30 november, 1 december, 7-8 december och 14 december
Inträde: 170 kr för vuxna, 150 kr för pensionärer/studenter och 60 kr för barn 4-15 årJulstämning i slottsmiljö

Vill du besöka en lite flådigare julmarknad är Drottningsholms slott kanske något för dig. Temat på marknaden är svenskt hantverk och delikatesser, så här finns allt ifrån smeder och ljusstöpare till lokalproducerad skinka, senap och glögg. Slottet är dessutom öppet för egen rundvandring under julmarknaden.

Var: Drottningholms slott
När: 7 december och 8 december
Inträde: Gratis


Konstnärlig jul

Vill du fynda framtidens klassiker bör du besöka Konstfacks traditionella julmarknad där du kan inhandla keramik, textil, måleri, smycken, glas, posters, skulpturer och mycket annat som studenterna tagit fram. Utöver konstshopping finns en workshop i konst för barn och föräldrar samt lunch, mackor och fika från Matkonst .

Var: Konstfack vid Telefonplan
När: 30 november och 1 december
Inträde: 20 kr (inklusive garderob)

74536402_2490847451006936_7016495871688704000_n

Konstfacks studentkår bjuder in till julmarknad. Foto: Hanna Fideli Fritzell


Kunglig julmarknad i stall

Under första adventshelgen arrangeras en julmarknad på Kungliga hovstallet, för sjätte året i rad. Förutom en klassisk julmarknad med hantverk, julklappar och julmat är det stora dragplatsen möjligheten att besöka kungafamiljens fordonspark med samling av vagnar, selar med gyllene beslag och uniformer. För djurvännen går det även att besöka stallet och titta på kungens hästar.

Var: Kungliga hovstallet
När: Från 28 november till 1 december
Inträde: 100 kr, gratis för barn under 12 år


En schysst jul

På ABF-huset på Sveavägen anordnas den kanske allra mest schyssta julmarknaden i Stockholm, som erbjuder mer än rättvisemärkt och ekologiskt. Konceptet med marknaden är att pengarna som du betalar genom att köpa dina julklappar går till organisationer och företag som arbetar med mänskliga rättigheter och miljöfrågor.

Var: ABF-huset på Sveavägen 41
När: 30 november och 1 december
Inträde: Gratis


Julmarknad för filmvetaren

På vad som förut sågs som Sveriges egna Hollywood, där många stora svenska filmklassiker av regissörer som Ingmar Bergman och Victor Sjöström har skapats, blir det en klassisk julmarknad i filmens tecken. Förutom filmvisningar av ”Filmen om Filmstaden”, ”En liten julsaga” och visning av filmhistoriska klipp blir det luciatåg, tomte, hantverk, uppträdanden och loppis.

Var: Filmstaden Råsunda
När: 8 december
Inträde: Gratis

1048016_840076166013778_2935075588105969658_o

Res tillbaka i den svenska filmhistorien. Foto: Filmstaden kultur


Grönsaksmarknad

Bondens egen marknad går att besöka även på sommaren och på andra platser än Stockholm, men det hindrar de inte att dra igång en julmarknad. I Tessinparken kan du provsmaka böndernas närodlade mat från deras egna odlingar, den här gången med en ”touch” av julen och allt vad den innebär.

Var: Tessinparken på Östermalm
När: 14 och 21 december
Inträde: Gratis


För djurvännen

Har du sett programmet ”Bagges hemlösa hundar” på TV4 är Hundstallet i Bromma inte obekant. I slutet av november anordnar de ett juligt evenemang med bland annat hundparad med deras hundar som är inne för omplacering, julmarknad, julklappar för de fyrbenta, vaccination och så klart glögg och fika. Perfekt för de som gillar hundar eller kanske till och med är funderar på att köpa en.

Var: Hundstallet i Bromma
När: 30 november
Inträde: Gratis

amstaff

Ta med dig hunden eller träffa din framtida fyrbenta vän på Hundstallet. Foto: Arkivbild


Stockholms största julmarknad

Julmarknaden på Åkersberga växtförsäljning har varit ett stående inslag sedan 2006 och är på en yta av 250 meter med utställare och aktiviteter för barnen. Här kan du julhandla hantverk som smide, fårskinn, keramik och knivslöjd, titta på tillverkning av polkagris och njuta av Österåkers luciatåg.

Var: Åkersberga växtförsäljning
När: 14 och 15 december
Inträde: Gratis

Jólmarknad

För den som är intresserad av vikingatiden blir det glasblästring, försäljning av halsband med älgtänder, enhörningstofflor och glöggsylt samt en guidad visning om vikingatidens vinterfest kallad jól på The Viking Museum på Djurgården.

Var: The Viking Museum 
När: 12 december
Inträde: 139 kr för pensionär och studenter, 159 för vuxna och 119 för barn 7-15 år

Räcker inte dessa? Här hittar du ännu fler!

JULMARKNADER I HUDDINGE:

https://mitti.se/nyheter/julmarknader-huddinge-2019/?omrade=huddinge

JULMARKNADER I HANINGE:

https://mitti.se/nyheter/julmarknad-haninge-2019/?omrade=haninge

JULMARKNADER i SÖDERORT:

https://mitti.se/nyheter/julmarknaderna-soderort-missa/?omrade=liljeholmenalvsjo

JULMARKNADER I SOLLENTUNA:

https://mitti.se/nyheter/snart-julmarknad-sollentuna/?omrade=sollentuna

Stockholm, Sverige