Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Rusning till Robotutställningen på Tekniska

T-800 kommer till Stockholm på stor utställning på Tekniska museet.
T-800. Häftig eller skrämmande. Kanske båda?

100 humanoider kommer till Stockholm i stor utställning.
Intresset är enormt. Tekniska museet har redan sålt tusentals biljetter.

ANNONS

I sommar åker utställningen Robots från Science Museum i London ut på turné. Första stoppet är Stockholm där androider och gynoider som T-800 från Terminatorfilmerna och Maria från 20-talets mest kända sci-fi-film Metropolis delar plats med mer aktuella exempel som den talande Japanska nyhetsuppläsaren och den sociala roboten Pepper.

Vi ska bo och leva med robotar

Calle Ros– Pehrson

Och redan nu är intresset enormt.

– Vi kände att folk var intresserade. Vi brukar aldrig sälja biljetter i förväg. Men nu har vi snart sålt 5000 stycken trots att utställningen inte har premiär förrän i juli, säger Tekniska museets pressansvarige Calle Ros– Pehrson till Allt om Stockholm i mitten av mars.

Vad tror du lockar? 

– Robotar är ständigt aktuellt.  Frågan om robotar har ju alltid varit framtiden. Men nu är den framtiden snart här. Vi ska bo och leva med robotar av olika sätt och de ska bli våra nya arbetskamrater.

Unikt stopp

Robots gör bara ett stopp utanför England innan utställningen drar i väg till Asien. Så det finns ett internationell intresse också för utställningen som skildrar vår förhållande till humanoida robotar sedan 1500-talet.

–  Men utställningen lyfter också frågan:  Var går gränsen och hur långt ska vi gå?  Det finns en bebis som sprattlar med armar och ben. Den kan man få starka känslor av, en nära relation till och man undrar hur verklighetstrogna robotar ska  vara – det kan ju slå över och bli obehagligt också.

Har du någon egen favoritrobot på utställningen? 

ANNONS

– Jag tycker om t-800 men de man kan prata med är väldigt roliga.

Rusning efter biljetterna

För att haffa en egen biljett – klicka här. (En biljett kostar 150 kronor)

Fakta

Banbrytande robotar

Utställningen Robots är skapad av  Science Museum i London men visas på Visas på Tekniska museet 17 juli 2019 till 15 mars 2020

Det handlar om ett urval av historiens mest banbrytande robotar, från 1500-talet och framåt och utställningen behandlar frågor om både hopp och farhågor kring att leva och arbeta tillsammans med robotar.

Källa: Tekniska museet
Tekniska museet, Museivägen, Stockholm, Sverige