Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Så gör djur – i krig

Djur i krig är en ny temaserie på Armémuseum
Häst med gasmask i stridens hetta.

Djur som soldater, minröjare eller bara en kompis att luta sig mot. Djur i krig blir ett nytt tema på Armémuseum i vår.

I vår drar armémuseum en något annorlunda satsning. Den handlar om djurens roll i krig; hur de spionerat, hållit soldaterna sällskap eller till och med tagit värvning som i fallet med den polske björnen Wojtek.

Naturvetaren och biologen Johan Ahlbom, som berättar om den hemliga försöksstationen Palmen, där sälar tränades i att hitta minor och främmande ubåtar. Författaren Hedvig Rudling berättar om hästar i gasmasker, fotograferande duvor, kattungar och hundvalpar under första världskriget.

Tre djuriska teman

5 februari: Sälar i krigstjänst

Under andra världskriget pågick annorlunda militärt projektet vid Gålö i Stockholms södra skärgård. På den hemliga försöksstationen Palmen tränades gråsälar i att hitta minor och främmande ubåtar i svenska farvatten.

 5 mars: Djur i krig

Från första världskrigets utbrott, genom striderna till tiden efter kriget fanns djuren vid soldaternas sida. Hedvig Rudling berättar om deras funktion som arbetskamrater i striderna, men också om det speciella band som uppstod mellan människa och djur och som ibland kunde avgöra skillnaden mellan liv och död.

4 april: Historien om björnen som blev soldat

1942 tog Björnen Wojtek plats som menig i den polska armén. Med sina 230 kilo kom den persiske björnen att bli en  ovanlig soldat som både lärde sig att göra honnör och tyckte om att brottas. Hans favoritdryck var öl och utöver sina dubbla soldatransoner livnärde han sig på frukt, marmelad, sirap och honung. Peter Brandkvist berättar historien om björnen som blev soldat.

Wojtek the bear, en björn som stred i andra världskriget

Wojtek the bear, en björn som stred i andra världskriget.

Armémuseum, Riddargatan, Stockholm, Sverige