Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Drar fram mer svärta i Bröderna Lejonhjärta

Jesper Waldersten i Tengils soldaters skugga.
Jesper Waldersten i Tengils soldaters skugga.

Bröderna Lejonhjärta – nu lite mörkare. Jesper Waldersten har gjort en serie nya illustrationer till Astrid Lingrens bok. Nu visas de på Kulturhuset.
– Jag ville skildra de här bilderna ur Skorpans perspektiv, säger han.

ANNONS

Jonatan Lejon är storebrorsan som tar sin yngre bror Skorpan på ryggen och hoppar från ett brinnande hus. Han dör i fallet men den yngre sjuklingen klarar sig. Jonatans sista ord: ”Vi ses i Nangijala” är lika hjärtskärande sorgligt som hoppfullt.

En dödsjuks pojkes febriga tillstånd

Jesper Waldersten

I paradiset Nangijala som du hamnar i efter döden, visar det sig dock att mänsklig ondska tagit ett fast grepp om livet och att de återförenade brödernas (Skorpan dör strax efter Jonatan) lycka blir inte långvarig.

Som om den här berättelsen inte var mörk nog har konstnären Jesper Waldersten nyss gjort helt nya nattsvarta illustrationer till Astrid Lindgren-klassikern från början av 70-talet.

Nu ställs bilderna ut i en utställning på Kulturhuset Stadsteatern. Vernissage är på fredag men verken hänger kvar till och med 16 september.

– Jag ville skildra de här bilderna ur Skorpans perspektiv, en rädd och dödssjuk pojkes febriga tillstånd, säger han.

En drömvärld

För det finns en mer, om man vill, vuxen tolkning av boken: den att tiden i Nangijala är den sjuke lillebroderns sista tid innan han verkligen släpper taget och dör på riktigt. (Det sättet att läsa boken skrev Astrid Lingren om i ett öppet brev till Expressen som ett svar på människors funderingar kring boken). Med den tolkningen som klangbotten är det Skorpans ångest och oro som Jesper Waldersten tolkat i sina teckningar.

Katla är elden

Men här finns också ljudinstallationer, skulpturer och en förkolnad träbit som Jesper plockade upp då Grafikens hus i Mariefred brann ner. Det var en plats som betytt mycket för honom på flera olika plan och kolbiten har han använt både som inspiration till Katlas hud och till Tengil.

– För mig dyker Katla upp i berättelsen för första gången när Jonatan och Skorpans hus brinner ner, elden och svärtan följer ju med i berättelsen hela vägen sen.

ANNONS

Jonatan och Skorpan i Walderstens egna stil.

Jonatan och Skorpan i Walderstens egna stil.

70-talets bilder, Ilon Wiklands illustrationer till boken är de flestas bild av Bröderna Lejonhjärta. De är spröda och sorgligare sedda ur en sorts ovanifrån-perspektiv, medan Jesper Waldersten har skapat en drömvärd, mer öppen, menar han.

 – Mina bilder är inga bilder av det som sker, utan mer en tolkning av känslor – Skorpans idé av det som Jonatan berättar för honom.  Resten får åskådarna själva fylla i med sina egna erfarenheter.

Att göra bilderna på det här sättet handlar om att vilja närma sig det som är svårt och obehagligt istället för att backa bort. Vi ska alla dö, och alla barn och vuxna kommer att behöva uppleva svåra saker i livet.

– Men jag vill att man ska ramla lite åt gången, så att fallet inte blir så stort när det väl händer. Jag tror att det är vuxna som är oroliga för att det ska bli för mörkt. Barn är nog med på det.

Är världen mörkare nu än när boken gavs ut? 

– Ja det måste man väl säga. Därav behövs den här berättelsen igen – det krävs mod och kärlek och att vi står upp för någonting.

Jesper Waldersten bygger sin utställning.

Jesper Waldersten bygger sin utställning.

Var? Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg

När? Vernissage fredag 25 maj kl.17. Utställningen pågår t o m 16 september.

Fakta

Skulle bli film

Tillsammans med regissören Tomas Alfredsson har Jesper Waldersten jobbat med Bröderna Lejonhjärta i flera år. Tanken var att det skulle bli en film men efter att manusförfattaren gick bort lades projektet på is. Nu hoppas Jesper att utställningen ska ge Tomas Alfredsson energi och inspiration till att fortsätta med filmen.

Walderstens bilder kommer också att användas när boken ges ut på nytt 2018 (Rabén & Sjögren)

Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg, Stockholm, Sverige