Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Glädjebeskedet – här är museerna som planerar för öppning

Vikingamuseet öppnar i helgen.
Vikingamuseet öppnar i helgen.

Vikingamuseet öppnar i helgen – men bara 40 besökare åt gången får komma in.
Fler museum i stan förbereder för öppning.

ANNONS

Stadens museum höll öppet in i det längsta. Men när Folkhälsomyndighetens restriktioner förändrades tvingades de stänga.

Nu planerar Vikingamuseet på Djurgården, som stängdes den 20 mars, att öppna igen i helgen.

Museet tar i första hand emot förbokade biljetter, men spontanbesök välkomnas – i mån av plats. Max 40 besökare åt gången tillåts och besöken får som längst vara i två timmar.

Fler kan öppna

Fler museer kan inom en snar framtid öppna precis som Vikingamuseet. Prins Eugens Waldemarsudde planerar för en öppning den 2 juni, rapporterar P1.

– Vi kommer att införskaffa plexiglasskivor framför kassorna, ännu mer handsprit, märka upp avstånd. För att hålla koll på hur många som vistas i lokalerna samtidigt kommer vi också ha nya rutiner för vakterna på museet, säger musiechefen Karin Sidén till P1.

HÄR ÄR MUSEERNA SOM PLANERAR FÖR ÖPPNING:

Nationalmuseum, arbetar efter två olika scenarier. Antingen öppnar museet i juni-juli eller augusti-september.

Prins Eugens Waldemarsudde, museet har noggrant övervägt riskerna, men ser också att ett museibesök kan gynna besökarnas hälsa. Om Folkhälsomyndighetens restriktioner inte förändras planerar man för att öppna den 2 juni.

Vikingamuseet, öppnar i helgen, 9-10 maj. Maxantalet är 40 besökare åt gången och besöket får som längst vara två timmar.

ANNONS

Prins Eugenes Waldemarsudde Djurgården.

Prins Eugens Waldermarsudde planerar för att öppna i juni. Foto: Mitt i Stockholm.

Vill samordna öppning

Flera statliga museer, bland annat Moderna museet, har fått kritik för att de hållit stängt för länge. Trots det finns ännu inget exakt öppningsdatum, skriver P1.

På Nationalmuseum jobbar man för att öppna i under sommaren, men även efter finns som alternativ. Susanna Pettersson är överintendent och hon berättar att de statliga museerna försöker samordna sina öppningar.

– I den ideala världen så skulle vi kunna öppna ungefär samtidigt. Vi avstämmer varje vecka med de statliga museerna och jag avstämmer med mina nordiska kollegor varannan vecka. Till exempel kommer museer i Finland att öppna den första juni, säger Susanna Pettersson på Nationalmuseum.

Djurgården, Stockholm, Sverige