Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Barnsligt kul på Stockholms nya leksaksmuseum

David von Schinkel, initativtagare till muséet har ett starkt intresse för leksaker.
David von Schinkel, initativtagare till muséet har ett starkt intresse för leksaker.
David von Schinkel i det som ska bli Disneyrummet.
David von Schinkel i det som ska bli Disneyrummet.
Tintin och Lucky Luke väntar på att bli utplacerade
Tintin och Lucky Luke väntar på att bli utplacerade
En dockteater från förr
En dockteater från förr
Muséet öppnar 2 september och alla, utom Skalman skyndar sig för att få klart allt.
Muséet öppnar 2 september och alla, utom Skalman skyndar sig för att få klart allt.

Från kungafamiljens gosedjur till världens snällaste björn – 40 000 leksaker flyttar in på Stockholms nya leksaksmuseum.
Oavsett vem du är och hur gammal du blivit -här alla vara med och leka.

Finns det någon mer tydlig symbol för en svunnen barndom än gamla leksaker? Farmors dockskåp, morfars tennsoldater och ditt eget gamla Starwars-skepp: allt håller just nu på att packas upp ur kartonger för att bli del av Stockholms nya leksaksmuseum.

40 000 prylar har flyttats från leksaksmuseet i Västerås och till sitt nya hem, i Bergrummet på Skeppsholmen. I Västerås har museet, som invigdes av Kungen 1974 varit ett utflyktsmål sedan dess, men David von Schinkel, samlingens ägare och initiativtagare till Bergrummet ville ge samlingen större utrymme och ny uppmärksamhet.

– Det är en helt unik samling . Vi har leksaker från så långt tillbaka i tiden som 1600-talet, säger han.

Familjens leksaker

Det är hans egen pappas samling som David sedan byggt ut. Alla, eller nästan alla leksaker har använts till lek. Själv har han dock inte provat.

– Nja, kanske någon gång i smyg. Det är alldeles för dyrbara grejer.

Förstå hur man lekte

Hur kul är det för barn att titta på gamla leksaker egentligen?  Är det inte snarare deras föräldrar, eller far-och morföräldrar som kanske njuter av att promenera omkring i berget, bland minnen från svunna lekar, seriefigurer och barnprogram? För att ge besökarna mer än något att titta på har man skruvat upp ambitionsnivån rejält. Det är inte bara leksaker i montrar utan tanken är att leksakerna ska uppfattas i sin historiska kontext.

– Vi vill att besökarna ska få med sig mer än bara en upplevelse av de fina prylarna, att man kanske lär sig något. Tre generationer ska kunna stå framför en monter och få information som är relevant för dem just nu, säger han.

Glädje och rädsla

Rummen inne i berget (inget för den som är klaustrofobisk) är just nu under konstruktion. Vi träffar på konstnärer,arkitekter, scenografer, elektriker och snickare håller på för fullt med att bygga upp en värld av figurer och scener ur serietidningar varvat med leksaksmiljöer som dessutom får ett eget soundtrack. Ljudkonstnären Fredrik Söderberg har spelat in ljud från olika leksaksinstrument som följer med besökarna från rum till rum. Det är ett soundtrack som inte bara påminner om en barndom och lek och skratt utan även känslan av att vara rädd och orolig ibland.

Några av de instrument som används för att skapa museets soundtrack.

Några av de instrument som används för att skapa museets soundtrack.

Leken och politiken

En intressant detalj i sammanhanget är också politiken bakom leksakerna. Från en elektrisk tortyrkammare( dold för de yngsta besökarna och fortfarande oklart om den faktiskt kommer att ställas ut) till de pedagogiska 40- och 50-talen där små flickor fick leka med små dammsugare och kök medan pojkarna hade ångmaskiner till den jämställde Bamse, världens snällaste björn. Bland de 40 000 prylarna finns en otrolig bredd.

– Och det som är så fint är att leksakerna gjordes med en så bra kvalité förr, säger David och plockar upp en röd racerbil på säker 1,5 kilo och väger den i handen.

Hyllar bollen

Den här bollen hittades i en kakelugn på slottet.

Den här bollen hittades i en kakelugn på slottet.

Men finns de lägre samhällsklassernas saker bevarade lika bra som exempelvis kungafamiljens prylar (som fått en egen hörna)? David menar att de försökt få in allt, och exemplifierar med en boll gjord av tyg och rep som han nyligen köpte med sig från Kenya. Och på tal om bollar så får en guttaperkaboll från tidigt 1900-tal fungera som röd tråd i hela utställningen. Det handlar om en boll som hittades i en kakelugn på Kungliga slottet för ett tag sedan. För att bollen ska kunna ha hamnat där har antingen något slängt upp den på taket från gatan. Eller så är det någon av kungligheterna som varit uppe på slottets tak.

För att hedra bollen, och bollar i allmänhet finns det en bana i takhöjd på vilken en en replika av den kungliga bollen rullar runt hela utställningen.

– Det som är så fascinerande är ju att bollen är världens äldsta leksak, säger David.

Uppvuxen bland 40 000 leksaker, vilken är din egen favorit? 

– Trampbilarna. Det är en leksak där man har egen kontroll.


Leksaksmuseet Bergrummet öppnar 2 september och ligger på Skeppsholmen.

Fakta

Mer för barn

Fram tills leksaksmuseet öppnar i Bergrummet finns tills vidare ett leksaksmuseum på Tegelviksgatan 22, samma adress som Spårvägsmuseet.

På Junibacken pågår just nu en Barbro Lindgren-utställning.

På Kulturhuset kan du se en stor Sven Nordqvist-utställning, det vill säga Pettson och Findus, Minus, mfl.

Kyrkslingan 2, 111 49 Stockholm, Sverige