Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Här finns bästa fisket i Stockholm

Inga middagsplaner? Gör som allt fler och dra upp något gott ur vattnet från någon av stans kajer.
– Sportfisket har flyttat in i städerna, säger Andreas Ollinen på Sportfiskarna.
Han vet också var i stan det nappar bäst.

ANNONS

Det kastas och metas från Stockholms broar, kajer och stränder – och nappar gör det också. Fiskbestånden i Stockholm har ökat, enligt Andreas Ollinen, kommunikationschef på Sportfiskarna.
– Nu vet vi att man måste vara rädd om bestånd och man lägger inte längre nät i stan. Dessutom släpper man tillbaka stora fiskar, som ändå inte är så goda att äta, säger han.

Mängder av fina upplevelser väntar en cityfiskare i Stockholm. Här finns abborre, gädda och gös.
– Mest lättillgängligt och roligt är att rycka strömming i Nacka strand. Det kan vara en fantastisk upplevelse i solnedgången, med färjorna som åker förbi.

”Fullt adrenalinpåslag”

Andreas Ollinen har själv fina fiskeminnen från mitt i stan.
– Jag var ute med en kompis när det var riktigt kallt och ruggigt. Vi var mitt på Riddarfjärden och hamnade nära ett måsslag där 100-tals måsar började dyka ner mot vattenytan där abborrar jagat betesfisk mot ytan. Vi var snabbt där. På kort tid kunde vi fånga fantastiskt fina abborrar. Från kalla och modstulna gick det till att det börjar nappa, blir tjo och tjim och man trillar omkull över varandra i båten. Fiske är ombytligt. Lugnt, skönt och avstressande tills det hugger, då blir det fullt adrenalinpåslag.

Abborrfiske ökar

Hetast just nu är gäddfiske.
– Det är absolut det fiske med mest attityd. Men abborren har seglat upp som den fisk som nosar gäddan i stjärten och är den starkaste trenden de senaste två åren, säger Andreas Ollinen.
Abborrfiske är också utmärkt för den som transporterar sig till fiskevatten med SL-kortet och som gillar cityfiske.
– Abborre kräver bara lätt utrustning som är smidig att ta med, också på tunnelbanan.

Youtube-gäddor

Andreas Ollinen märker att en stor del av det ökade intresset för fiske kommer från ungdomar och tror att det till viss del drivs av sociala medier. Och av gäddor.
– Gäddfiske har blivit lite häftigt. Man bygger snygga beten, har lite häftigare kläder och har byggt en kultur kring gäddfisket som inte fanns tidigare. Man filmar och lägger upp på Youtube, berättar Andreas Ollinen.

Och har du en gång börjat är du fast, menar han.
– Att fiska är beroendeframkallande. Fiske i Stockholm ger dessutom en helt ny dimension till stan. Man tänker inte på att det finns liv under vattenytan också, säger Andreas Ollinen som ofta får förvånade reaktioner av folk som passerar när han får napp.
– Folk som är ute med hunden eller ute på promenad brukar hejda sig och fråga: Finns det verkligen fisk här?!

Skrot under ytan

Men det finns en hel del annat under ytan också, något som kan ställa till det för cityfiskare. Andreas Ollinen tipsar om att inte använda utrustning som lätt fastnar på bottnen.
– Jag har inte dragit upp något obehagligt, som vapen. En fotboll har jag fått upp en gång, en seg gammal sak. Men det ger ju också adrenalin först, säger Andreas Ollinen och skrattar.

Sportfiskarna bidrog också själva nyligen till att göra det mer svårfiskat när de la ut mängder av gamla julgranar i Riddarfjärden, för att fiskarna ska kunna leka och gömma sig.

Annorlunda fiske

Nu under våren ställer Andreas Ollinen sig gärna vid kajer och stränder kring Riddarfjärden, Kungsholmen eller Långholmen.
Den där riktiga ödemarkskänslan vill kanske inte riktigt infinna sig vid stadsfiske. Men det tycker han inte gör något.
– Visst hör du hur det brummar, av tunnelbanor pendeltåg och trafik. Men det gör cityfiske annorlunda.

ANNONS

Inte dyrt

Sportfiske kan vara dyrt och bli en riktig prylsport. Men en cityfiskare behöver inte mycket för att ändå få en fin upplevelse.
– Du behöver ett metspö och kan sätta dig vid Djurgårdskanalen. Gräv fram några maskar i en kompost någonstans.
Fråga annars i någon av stans fiskebutiker om råd och tips. En enklare utrustning lämnar inga hål i plånboken. Metspö köper du för under hundringen och ett enklare kastspö kostar några hundralappar.

Bästa fiskeställena i Stockholm

I Mälaren och längs skärgårdskusten är fisket med handredskap fritt. Om du vill fiska i någon av sjöarna i Stockholmsregionen finns Sportfiskekortet med över 40 vatten på ett enda fiskekort och du kan fiska allt från gös och gädda till karp och sutare.
– Brunnsviken, Nacka, ja det finns underbart fiske överallt. Var du än bor i stan är det inte mer än en kilometer till fint fiskevatten. Det är vansinnigt roligt och låg tröskel, så enkelt att komma iväg, säger Andreas Ollinen på Sportfiskarna.

Mälaren

Gös, gädda och abborre är bara några av alla 33 arter som simmar i Mälaren som är känd för sitt fina fiske. Till och med mitt inne i centrala Stockholm kan fisket vara riktigt bra.

Riddarholmen. Kasta från Riddarholmen ut på Riddarfjärden. Här kan det hugga fina abborrar, gösar och gäddor.

Norrmalm. Här nappar det bra vid Strömmen. Säkert har du sett någon som fiskar mitt bland turisterna utanför statsministerns bostad. Ett unikt men ibland lite tufft fiske där målet framförallt är att få en blank lax eller havsöring.

Norr Mälarstrand. På Kungsholmen nappar abborren bra vid Norr Mälarstrand. Fiska längs med hela strandpromenaden på de ställen där man kommer nära vattnet. Vid Preem-macken har Sportfiskarna lagt ner risvasar gjorda av gamla julgranar. Där kan det stå fisk och gömma sig.

Årstaviken. Här är ett bra ställe för gädda. Ta cykeln dit och testa sedan att fiska på Långholmen också. Det hänger träd från land ner i vattnet där fisk kan stå och gömma sig.

Skärgården

Här finns det förstås milslånga kuststräckor att utforska efter populära arter som abborre och gädda men också havsöring, sik och många andra fiskar som är spännande att fånga och goda att äta.

Sjöarna

I Stockholmsregionen kan du fiska på ett 40-tal vatten på ett fiskekort, sportfiskekortet.se. Fiska allt från gädda, gös och abborre till karp och sutare. Lillsjön i Bromma, Källtorpssjön eller Söderbysjön i Nacka är alla bra vatten för en familjeutflykt med metspön och en burk mask på jakt efter vitfiskar som mört och brax.

Stockholm, Sverige