Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Nu behöver vi inte skägg för att gå på salong

Jorge Oppe på salongen Will och Louis
Reporter Johan Thornton får en "sheet mask" av Jorge Oppe på salongen Will och Louis.

Killar har snackat ­skönhet i decennier. Men är det först nu som masker, peeling och fillers hittat en bredare manlig publik.
Vår reporter reder ut hur karlar kan ta hand om sitt fejs utan att behöva gömma sig bakom ett skägg.

ANNONS

Framför badrumsspegeln. En lodrät fåra skär igenom högra kinden på mitt babyface. Jag är ju inte ens 40 år och får ofta höra att jag ser tio år yngre ut. Nu säger reflektionen: No more Dorian Gray. (Senare i veckan får jag höra att min hy närmar sig pensionsåldern. Men vi kommer till det.)

Å andra sidan har jag inte tagit särskilt väl hand om min hy. Någon kräm ibland bara. Men så får det bara inte- lov att vara. Åtminstone inte enligt skönhets-experten Jonas Öhman som är väldigt tydlig när vi pratar med varandra på telefon.

Gustav Broström på Will & Louis

Gustav Broström på Will & Louis. Foto: Pekka Pääkkö

– 2017 ska inga killar behöva gå omkring och vara torra och fnasiga i huden. Om inte för sin egen så åtminstone för sin omgivnings skull måste vi återfukta med kräm.

En samhällsfara

Jag drar med fingrar och tumme över varsin sida om ansiktet. Plågar jag samhället med mitt hy?

Vi väljer i  stället
att säga grooming-
salong. Ett ställe
som ska vara
tryggt för killar

Gustav Broström

För oss karlar som inte har någon nämnvärd skäggväxt är barberaren knappast ett alternativ. I  stället går jag till den nyöppnade salongen Will och Louis i Sturegallerian där Gustav Broström, ytterligare en expert på manligt yttre och barberaren Jorge Oppe tar emot mig.

Whiskey och krämer

Hit kan män gå och vistas i manlig miljö. Men det första intrycket är förvånande nog att jag kommit till en vanlig frisör, trots att jag läst att detta är den första renodlade skönhetssalongen för män i hela Stockholm.

– Vi väljer i  stället att säga groomingsalong, säger Gustav.

– Ett ställe som ska vara tryggt för killar, med utvalda produkter där du kan prova sånt som du kanske hört om men inte vågat eller velat testa tidigare.

Whiskey bland hudkrämerna på Will & Louis

Whiskey bland hudkrämerna på Will & Louis. Foto: Pekka Pääkkö

Vår tid är nu

Trots att vi pratat om manlig skönhetsvård som trend i över tio år finns det flera bevis på att det hänt massor bara i år. Till exempel berättar Alexander Catalan, som skrivit boken Manligt: en skönhetsguide, att han haft erbjudande om att skiva sin bok länge. Men först nu kändes marknaden redo.

När de väl bestämt
sig för att göra något
åt ansiktet är de
beredda att prova
lite vad som helst

Katharina Lidvall

– Nu vågar killar äntligen ta steget in i kosmetikavärlden på riktigt. Framför allt är det inte längre konstigt att berätta att vi gjort en peeling till exempel.

Anledningen stavas skäggtrenden. Karlar som började pyssla med skägget banade vägen för göra det feminint kodade intresset för hudvård manligt och tryggt. Vart jag än frågar får jag ungefär samma svar: Skäggtrenden är på väg ut men intresset för fejset består.

Första masken

Efter att Jorge på salongen har fixat till mitt hår, gett mig en skalpmassage och lagt på en sval ansiktsmask som är slemmig och uppiggande på samma gång känns det bättre. Avslappnad och tillräckligt trygg i skönhetsvärlden blir jag lotsad två trappor upp, till injektionsspecialisten Katharina Lidvall, som redan i hallen bekräftar testen jag är ute efter: Det kommer allt fler män till henne.

– Och när de väl bestämt sig för att göra något åt ansiktet är de beredda att prova lite vad som helst, säger hon.

Så var det fåran i kinden. Det visar sig att det inte var så farligt. Inte jämfört med det faktum att min hud, enligt Katharina, har samma kvalité som en 55-årings.

Välj din hudvård
med omsorg

Katharina Lidvall

Ett par dagar tidigare har jag blivit erbjuden att prova på lite Botox. Det känns väldigt främmande. Inte bara för att jag förknippar det med fåfängans slutstation. Jag är dessutom faktiskt rädd för att spruta in nervgift i ansiktet, hur säkert det än må vara.

I stället  får lägga mig på en brits och Katharina ber mig att blunda innan hon tar fram en pensel för att påbörja en kemisk peeling. Jag säger att jag är avslappnad men när det börjar sticka i kinderna knyter jag båda händerna och blir lite varm under armarna. Sen drar behandlingen med stamceller från schweiziska gröna äpplen igång.

Injektionsspecialisten Katharina Lidvall är hård men rättvis mot vår reporters hy. ”Du har väldigt lite elasticitet i huden. Men det går att fixa”, säger hon. Foto: Pekka Pääkkö

Injektionsspecialisten Katharina Lidvall är hård men rättvis mot vår reporters hy. ”Du har väldigt lite elasticitet i huden. Men det går att fixa”, säger hon. Foto: Pekka Pääkkö

Skillnad på X och Y

Frågan är om män rent medicinskt behöver annan hudvård än kvinnor. Läkaren Anne Wetter, grundare av Diagnostiskt centrum Hud på Apelbergsgatan, menar att man kan svara både ja och nej.

– Mäns hud är lite fetare och grövre, kvinnors hud är lite mer elastisk. Men när man behandlar tittar vi alltid på hudtyp snarare än kön. Förutom att mäns hud möjligtvis tål lite hårdare tag så är det ingen större skillnad på hur man behandlar.

I dagens samhälle
vill vi inte se äldre ut

Katharina Lidvall

Då är det viktigare att gå till rätt ställe. Det finns en massa kliniker som inte helt och hållet förstår sig på huden, menar hon.

– Välj din hudvård med omsorg, det är mitt råd, säger Anne Wetter.

Kemisk peeling

Bort med det gamla, fram det det fräscha. Katharina börjar med en kemisk peeling. Foto: Pekka Pääkkö

Vill inte se äldre ut

På kliniken är min egen behandling klar. Koladoften från stamcellerna är lugnande och nu är det till och med behagligt att ligga och bli ompysslad.

Resultatet syns direkt. (Nästa dag påpekar mina kollegor att jag faktiskt ser lite piggare och härligare ut än vanligt).

Det här med min åldrade hy, var det för att chocka mig, för att kanske på-peka- att det är dags att vårda huden mer? Absolut inte, säger Katharina, som understryker att det är mitt eget fel som inte tagit hand om mig själv på rätt sätt.

–  I dagens samhälle vill vi inte se äldre ut. Och då måste vi också göra någonting åt det.

Jag väljer att tro på henne.

Om jag sedan tror att det egentligen spelar någon roll? Det har jag  inte bestämt mig för ännu.

stamceller från schweiziska äpplen

Slutligen får jag en behandling med stamceller från schweiziska gröna äpplen. Foto: Pekka Pääkkö

Fakta

Alexander Catalan: "En välkammad frisyr är lika viktigt som välputsade skor"

Alexander Catalan, författare till boken Manligt: en skönhetsguide (Lava),  ger sina bästa skönhetsråd:

Alexander Catalans bok Manligt: en skönhets­guide (Lava).

Vilket är ditt viktigaste tips? 

– Välj ut tre dofter åt dig själv. En lite lättare och fräschare du har på dagen och sedan en tyngre som du har på kvällen. Till sist väljer du en signaturdoft, något som framhäver din personlighet. Min egen är Dior homme eau de parfyme.

Hur ska vi tänka med krämerna då? 

– Välj kräm efter ålder. Du behöver till exempel inte börja med anti-agekrämer förrän du är 30 år, då behöver du istället något med mycket fukt. När du är upp emot 40 kan du börja med att bromsa upp ännu mer, att boosta huden och använda olika serum för att ta hand om den skada som din hud antagligen fått.

Något sista tips? 

– Fråga om hjälp i butikerna. De är ofta väldigt kunniga.

Behövs helt manliga skönhetssalonger?

– Ja, det ligger helt rätt i tiden för att den här utvecklingen ska fortsätta: att vi män ska få vara fräscha och säkra.

Fakta

Jonas Öhman: "Investera i en riktigt bra ansiktsmask"

Jonas Öhman, som bloggar om grooming på Café.se, tycker att den absoluta lägsta­nivån är att män åtminstone har en ansikts­kräm för att återfukta huden.

Bästa tipsen för skönhetsvård i vinter?

– Återfuktande kräm varje dag. Sen tycker jag också du kan exfoliera* minst en gång i veckan och sedan använda ett serum som tränger in i huden på djupet. Annars kan det bli så att ansiktskrämen bara ligger kvar på ytan. Sen investerar du i en riktigt bra ansiktsmask som du dessutom har på dig en gång i veckan när du sover.

Vart går du själv på behandling?

– Det finns ju, om plånboken tillåter, extremt härliga och lyxiga ställen som jag gillar. Grand hotels spa är ett, Sturebadet är ett annat exempel. Men ett bra knep är annars att dra till någon av ställena som har elevbehandlingar.

Behövs det skönhets­salonger bara för män?

– Kanske. Då vågar män prova saker som traditionellt sett är kvinnligt kodade. Själv väljer jag extremt sällan en behandling som bara är för män utan väljer i stället efter min egen hudtyp.

* Exfoliera = avlägsna döda celler från hudytan.
Fakta

Redaktionen listar: Fem salonger för män

Ellies hudvård

Salongen har speciella behandlingar framtagna för män.

Prisexempel: En ansiktsmask kostar 750 kr.

Adress: Rådmansgatan 84, Vasastan.


Kroppskompaniet

Här finns både ansiktsbehandlingar och vaxningar framtagna särskilt för karlar.

Prisexempel: Vaxning av rygg, axlar, bröst och mage kostar 890 kr.

Adress: Upplandsgatan 61, Vasastan.


Will & Louis

En salong som har all sorts grooming för män.

Prisexempel: Öra, näsa och ögonbrynsvaxning 250 kr. Här kan du också klippa dig en snabbis på 15 minuter för 195 kronor.

Adress: Sturegallerian, Östermalm.


Harmony beauty and spa

Här finns bland annat hudanalys och en speciell behandling därefter.

Prisexempel: Manligt fräsch 60 minuter för 700 kr.

Adress: Liljeholmstorget 2b, Liljeholmen.


Axelsons spa

Här säger man att behandlingarna passar både män och kvinnor. Smart.

Prisexempel: Klassisk ansiktsbehandling (80 minuter) kostar 845 kr, förrutom fre, lör, sön då det kostar 100 kr mer.

Adress: Hamng. 37, Norrmalm.

Stockholm, Sverige