Nu behöver vi inte skägg för att gå på salong

Killar har snackat skönhet i decennier. Men är det först nu som masker, peeling och fillers hittat en bredare manlig publik.
Vår reporter reder ut hur karlar kan ta hand om sitt fejs utan att behöva gömma sig bakom ett skägg.
Framför badrumsspegeln. En lodrät fåra skär igenom högra kinden på mitt babyface. Jag är ju inte ens 40 år och får ofta höra att jag ser tio år yngre ut. Nu säger reflektionen: No more Dorian Gray. (Senare i veckan får jag höra att min hy närmar sig pensionsåldern. Men vi kommer till det.)
Å andra sidan har jag inte tagit särskilt väl hand om min hy. Någon kräm ibland bara. Men så får det bara inte- lov att vara. Åtminstone inte enligt skönhets-experten Jonas Öhman som är väldigt tydlig när vi pratar med varandra på telefon.
Gustav Broström på Will & Louis. Foto: Pekka Pääkkö
– 2017 ska inga killar behöva gå omkring och vara torra och fnasiga i huden. Om inte för sin egen så åtminstone för sin omgivnings skull måste vi återfukta med kräm.
En samhällsfara
Jag drar med fingrar och tumme över varsin sida om ansiktet. Plågar jag samhället med mitt hy?
Vi väljer i stället
att säga grooming-
salong. Ett ställe
som ska vara
tryggt för killarGustav Broström
För oss karlar som inte har någon nämnvärd skäggväxt är barberaren knappast ett alternativ. I stället går jag till den nyöppnade salongen Will och Louis i Sturegallerian där Gustav Broström, ytterligare en expert på manligt yttre och barberaren Jorge Oppe tar emot mig.
Whiskey och krämer
Hit kan män gå och vistas i manlig miljö. Men det första intrycket är förvånande nog att jag kommit till en vanlig frisör, trots att jag läst att detta är den första renodlade skönhetssalongen för män i hela Stockholm.
– Vi väljer i stället att säga groomingsalong, säger Gustav.
– Ett ställe som ska vara tryggt för killar, med utvalda produkter där du kan prova sånt som du kanske hört om men inte vågat eller velat testa tidigare.
Whiskey bland hudkrämerna på Will & Louis. Foto: Pekka Pääkkö
Vår tid är nu
Trots att vi pratat om manlig skönhetsvård som trend i över tio år finns det flera bevis på att det hänt massor bara i år. Till exempel berättar Alexander Catalan, som skrivit boken Manligt: en skönhetsguide, att han haft erbjudande om att skiva sin bok länge. Men först nu kändes marknaden redo.
När de väl bestämt
sig för att göra något
åt ansiktet är de
beredda att prova
lite vad som helstKatharina Lidvall
– Nu vågar killar äntligen ta steget in i kosmetikavärlden på riktigt. Framför allt är det inte längre konstigt att berätta att vi gjort en peeling till exempel.
Anledningen stavas skäggtrenden. Karlar som började pyssla med skägget banade vägen för göra det feminint kodade intresset för hudvård manligt och tryggt. Vart jag än frågar får jag ungefär samma svar: Skäggtrenden är på väg ut men intresset för fejset består.
Första masken
Efter att Jorge på salongen har fixat till mitt hår, gett mig en skalpmassage och lagt på en sval ansiktsmask som är slemmig och uppiggande på samma gång känns det bättre. Avslappnad och tillräckligt trygg i skönhetsvärlden blir jag lotsad två trappor upp, till injektionsspecialisten Katharina Lidvall, som redan i hallen bekräftar testen jag är ute efter: Det kommer allt fler män till henne.
– Och när de väl bestämt sig för att göra något åt ansiktet är de beredda att prova lite vad som helst, säger hon.
Så var det fåran i kinden. Det visar sig att det inte var så farligt. Inte jämfört med det faktum att min hud, enligt Katharina, har samma kvalité som en 55-årings.
Välj din hudvård
med omsorgKatharina Lidvall
Ett par dagar tidigare har jag blivit erbjuden att prova på lite Botox. Det känns väldigt främmande. Inte bara för att jag förknippar det med fåfängans slutstation. Jag är dessutom faktiskt rädd för att spruta in nervgift i ansiktet, hur säkert det än må vara.
I stället får lägga mig på en brits och Katharina ber mig att blunda innan hon tar fram en pensel för att påbörja en kemisk peeling. Jag säger att jag är avslappnad men när det börjar sticka i kinderna knyter jag båda händerna och blir lite varm under armarna. Sen drar behandlingen med stamceller från schweiziska gröna äpplen igång.
Injektionsspecialisten Katharina Lidvall är hård men rättvis mot vår reporters hy. ”Du har väldigt lite elasticitet i huden. Men det går att fixa”, säger hon. Foto: Pekka Pääkkö
Skillnad på X och Y
Frågan är om män rent medicinskt behöver annan hudvård än kvinnor. Läkaren Anne Wetter, grundare av Diagnostiskt centrum Hud på Apelbergsgatan, menar att man kan svara både ja och nej.
– Mäns hud är lite fetare och grövre, kvinnors hud är lite mer elastisk. Men när man behandlar tittar vi alltid på hudtyp snarare än kön. Förutom att mäns hud möjligtvis tål lite hårdare tag så är det ingen större skillnad på hur man behandlar.
I dagens samhälle
vill vi inte se äldre utKatharina Lidvall
Då är det viktigare att gå till rätt ställe. Det finns en massa kliniker som inte helt och hållet förstår sig på huden, menar hon.
– Välj din hudvård med omsorg, det är mitt råd, säger Anne Wetter.
Bort med det gamla, fram det det fräscha. Katharina börjar med en kemisk peeling. Foto: Pekka Pääkkö
Vill inte se äldre ut
På kliniken är min egen behandling klar. Koladoften från stamcellerna är lugnande och nu är det till och med behagligt att ligga och bli ompysslad.
Resultatet syns direkt. (Nästa dag påpekar mina kollegor att jag faktiskt ser lite piggare och härligare ut än vanligt).
Det här med min åldrade hy, var det för att chocka mig, för att kanske på-peka- att det är dags att vårda huden mer? Absolut inte, säger Katharina, som understryker att det är mitt eget fel som inte tagit hand om mig själv på rätt sätt.
– I dagens samhälle vill vi inte se äldre ut. Och då måste vi också göra någonting åt det.
Jag väljer att tro på henne.
Om jag sedan tror att det egentligen spelar någon roll? Det har jag inte bestämt mig för ännu.
Slutligen får jag en behandling med stamceller från schweiziska gröna äpplen. Foto: Pekka Pääkkö