Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

”En blandning av livsglädje och dödsångest”

Våra reportrar Sandra Eriksson och Johan Thornton testar Ikaros på Gröna Lund.
Våra reportrar Sandra Eriksson och Johan Thornton testar Ikaros på Gröna Lund.

Attraktion där du störtar mot marken kallas för Ikaros.
Lite extra läskigt för den som kan sin grekiska mytologi.
Bland årets nyheter på Gröna Lund finns någonting ännu värre - åtminstone för föräldrar.

– Ta, det lugnt, du är säker på Gröna Lund.

Lätt för dig att säga tänker jag medan säkerhetskillen håller på att fippla med spännet på min stol. Hans fingrar är stelfrusna på grund av den hagelstorm som kastas in över Gröna Lund precis när jag och min kollega Sandra ska provåka nöjesparkens sprillans nya attraktion. Ikaros.

Ikaros störtade ju

Namnet är en smula förbryllande. Det gick ju väldigt dåligt för Ikaros, halvguden från Grekland. Han flög så nära solen att hans vingar gjorda av vax smälte, sen föll Ikaros föll handlöst mot marken. Men Grönans version har bromsar, så fallet blir inte lika brutalt, skojar säkerhetsmannen. Jätteroligt.

Gröna Lund öppnar för säsongen. Reporter Sandra Eriksson och Johan Thornton testar 2017:s nya åkattraktion Ikaros. Foto: Anna Z Ek

Upp,upp och sen neeeeeeeeer.  Foto: Anna Z Ek

Men nu sitter i allafall spännet åt och vi åker rakt upp. 100 meter rakt upp i luften. (Tur att undertecknad reporter behandlade sin höjdrädsla i somras) Där uppe vrids stolen vi sitter i 90 grader och i cirka fem sekunder hänger man alltså med ansiktet mot marken innan allt släpper och vi faller i 90 km/h mot marken. Sen kommer den utlovade bromsen.

Underbart vidrig

Ikaros är helt klart årets stora satsning på Gröna Lund och en helt vidrig men samtidigt helt underbar upplevelse. Det var omöjligt att inte vråla ut sin livsglädje och dödsångest på samma gång när stolen föll mot marken. Sammanfattningsvis är det en lyckad satsning och är roligare att åka än Eclipse, slänggungorna på 121 meters höjd…

Inte lika lyckat

Det som däremot på förhand inte känns lika lyckat är att Gröna Lund också stoltserar med två helt sockerdränkta nyheter. Dels har de byggt en ny godisaffär. Inget fel med det, men det känns lagom cyniskt att  alla barn som åker favoritturen Vilda musen måste gå genom godisaffären på vägen ut – en mardröm för alla föräldrar.

Blanda egen läsk

Den andra satsningen är en kiosk helt vigd åt läsk. I The Coca-Cola store kan besökare välja mellan 100 olika läsksmaker som man kan blanda hur som helst.  (Äldre läsare kanske minns Fanta Black Orange (både Cola och Fanta) eller tyska Spezi samt Mezzo Mix.Detta är samma sak – fast mer av allt)

Till sist har Gröna Lund också satsat på Churros, friterad deg doppad i socker och vi ställer oss frågan varför nöjesfält alltid måste varva igång sina besökare med så mycket socker. Räcker inte peppen från karusellerna?

 

Fakta

Konsertsommaren

Alla band som spelar på Gröna Lund är utannonserade. Först ut blir Cardigans med Nina Persson i spetsen. Läs mer här. 

Mer Ikaros? Klicka här.

Gröna Lund, Lilla Allmänna Gränd, Stockholm, Sverige