Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

12 böcker att njuta av i hängmattan

Boktips.
Vi tipsar om tolv böcker av stock­holmare och om Stockholm för skön sommarläsning.

Brott i Söderort, romanser i skärgården och en drink för mycket på Riche. Allt om Stockholms ­Johan Thornton tipsar om nya och nyutgivna Stockholmsskildringar att sätta tänderna i sommaren 2017.

1. Febrigt på Östermalm

Benitosommar

Av: Karin Ström

(Aglaktuq)

Sommaren -99 kommer 22-åriga Karin till­baka till Stockholm, stukad efter en ­sejour i London. Hon kastas in i ett umgänge med ett killgäng där alla bara vill festa, hänga och ha roligt. Precis vad ­Karin behöver. Inga känslor är inblandade. Men deras umgänge blir så gränslöst att alla inblandade vet att det bara kommer att vara den här förlovade sommaren på Gärdet, Nedre Östermalm och ute i skärgården. Stilen är rak och referenserna nostalgiska.


2. Skuldtyngd hemlighet

Sodomsäpplet

Av: Bengt Martin

(Norstedts)

Årets Stockholm läser-bok (årlig satsning för att öka läsandet där en äldre Stockholmsroman ges ut i ny tappning) beskriver hur det var att vara gay i 50-talets Stockholm. Föga överraskande var det fyllt av skam och skuld. 16-årige Joakim lever ett dubbelliv, ett som normal och ett med den tio år äldre mannen Nick.


3. För mycket öl och vin

Livet är inte alltid Hawaii

Av: Harry Andersson

(Kartago)

Harry Andersson ska bli konstnär. Han måste bara komma in på konstskola först. Problemen med tjejer, sociala fobier och den allmänna villrådigheten kommer att vara som bortblåsta. Fram till dess dricker Harry för att lösa sina problem. Han dricker hemma, på Riche, Little Persia och Berns. Efter ett tag blir ­alkoholen istället roten till problemen i den här här rakt tecknade och tragi­komiska berättelse om en vilsen typ från innerstan.


Hatar du att läsa? Spela spel i stället!


4. Stockholm och Tinder

Just nu är jag här

Av: Isabelle Ståhl

(Natur & Kultur)

Isabelle Ståhls debut handlar om Tinder, antidepressiva, universitetet och promenader i Stockholm här och nu, fyllt av referenser till ställen och tendenser som snart kommer att försvinna i den här flyktiga staden.


5. Så nära sanningen det går

Helikopterrånet

Av: Jonas Bonnier

(Albert Bonniers förlag)

Semidokumäntärt är en krånglig genre. Vi läsare ställer höga autenticitetskrav medan författaren är fri att hitta på lite som hen vill. Här om det världsberömda helikopterrånet mot värdedepån i Västberga.

Boktips! Vi tipsar om tolv böcker av stock­holmare och om Stockholm för sköna stunder i hängmattan.

Fakta

Så får du ljudboken gratis i lurarna

Sommarlyssning Vi stockholmare lyssnar på ljudböcker som aldrig förr – och prenumerationstjänsterna blir bara fler och fler. Men många av böckerna går att lyssna på alldeles gratis i mobilen via bibliotekets webb. Allt som behövs är ett lånekort på Stockholms stadsbibliotek.

Tiina Nevala, pressansvarig på landets största ljudboksföretag Storytel, pekar på företagets stora utbud: 5000 ljudböcker på svenska och ytterligare 29000 på engelska. Det ska jämföras med Stadsbibliotekets cirka 1900 ljudböcker på svenska.

På Storytel hittar man dessutom nyare titlar, som ofta når biblioteket senare på grund av embargo från förlagen. Och så kan man till exempel lyssna när man är offline vilket inte går på Stadsbiblioteket.

Men så behöver man ju inte betala 169 kronor/månad på biblioteket heller…


6. Mord på Norr mälarstrand

Fyra dagar i Kabul

Av: Anna Tell

(Wahlström & Widstrand)

Fyra dagar i Kabul är en (ursäkta klyschan) rafflande historia som börjar med mordet på en man vid Mälarpaviljongen som sedan leder vidare till både Kabul och in i polishuset på Bergsgatan. ”Jag har grävt där jag står”, säger författaren Anna Tell, som är kriminalkommissarie till vardags.


7. Fascismen hotar Stockholm

Lögnen är en annan sanning

Av: Sören Bondeson

(Ordfront)

På 40-talet, mitt i brinnande världskrig är Stockholm en spioncentral för den norska motståndsrörelsen men också Wallenbergarnas borg där den kända familjen gör hemliga affärer med tyskarna. Mitt i allt detta befinner sig vaktmästarbiträdet Axel Olof Severin som snart är jagad av både Säpo och Gestapo hemma i Klarakvarteren.


8. Kul bak i bilen

Myt eller inte myt

Av: Adam Alsing

(Bokförlaget Semic)

Adam Alsing, känd för lite allt möjligt, har gett ut en bok med små berättelser som antingen är sanna eller falska. Perfekt liten frågestund på stranden, bak i bilen eller en regnig eftermiddag.


9. Käka naturen

Vildplockat

Av: Niki Sjölund

(Natur & Kultur)

Niki Sjölund, mannen som hjälpt bland andra restauranger som Gro och Ekstedts, har satt ihop en guide med vad vi kan äta i den svenska naturen: Blad, blommor, bär och svampar. De går att hitta i skogen, på ängar och till och med mitt i stan.


10. Statsministern i knipa

Den enkla sanningen

Av: Mark Johnson

(Norstedts)

Under ett hektiskt dygn ska statsministern och hans ministrars kopplingar till en suspekt konsultfirma redas ut. Pistoler, bilar som brinner och rävspel på Rosenbad för den som gillar den sortens grejer.


11. Sex, lögner och cancer

Vi ses i Disneyland

Av: Erika Scott

(Nordstedts)

Emma utreds för cancer och i  stället för att söka stöd hos sin man söker hos sig till sitt ex, Preben, som fortfarande är kär i henne. Emmas egen man, Andreas, ger sig också ut på nya kärleksäventyr i den här boken fylld av svek och hemligheter och rädsla för en obehaglig sjukdom med folk från Mediestockholm. Boken är Erika Scotts debutroman.


12. Medelhavsmat i Sommarstockholm

Azur

Av: Joel Åhlin

(Natur och kultur)

Azur, medelhav och en känsla av att det är varmt någonstans gör att den här kokboken känns extra relevant just nu. Enkla recept varvas med mer ambitiösa som exempelvis en kycklinggryta från Hammarbyhöjden/Marocko. Boken är skriven av kocken Joel Åhlin och har en rimlig mängd ingredienser i varje recept.

Fakta

Sensommarläsning: Ålderdomen i skrattspegeln

Barnens sommarfavorit Gröna Lund förvandlas till äldreboende i PC Jersilds nya roman Tivoli som finns i butik i början av september.

PC Jersild.

PC Jersild. Foto: PRESSBILD

Efter en rad dåliga beslut och panik­artade satsningar går Gröna Lund i graven. In på scenen kommer kinesiska investerare som förvandlar nöjes­parken till ett gated community för äldre – De saligas ängder.

Dit flyttar två bröder. Den yngre har fullt sjå att hålla koll på brorsan som lever ut en sista gång. Här kan seniorerna spela bingo, dansa tango och knyta makramé. Dessutom kan de äldre få kurser i nysvenska.

Finns det några särskilda ord som du tänker att äldre bör kunna eller är det en förflyttning av språket i stort?

– Vilka ord som behöver förklaras om 20 år då romanen utspelar sig kan vi bara gissa. Men dagens äldre kan ha svårigheter med ord som ”fett”, ”coolt” och ”chilla”. Plus en rad begrepp kopplade till mobiler, datorer och sociala media.

Är vi dåliga på att ta hand om våra äldre här?

– Sättet som Sverige tar hand om sina­ gamla är på många områden skandalöst. Människor som absolut inte klarar sig hemma har ingenstans att ta vägen. Vi borde, som i Kina, hysa större respekt för den äldre generationen.

Stockholm, Sverige