Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Det bubblar om Spritmuseums nya utställning

Champagne, något för alla.
Champagne, något för alla.

Drick, den eller vaska den. På Spritmuseum får vi reda på varför vi dricker så otroligt mycket champagne i Sverige just nu.

Det började med ett glas champagne och slutade med en kyss, sjunger Zarah Leander i låten med samma namn från slutet av 40-talet. Och få, om något annat vin har väl en så tydlig plats i kulturen. Från champagneglas formade efter Marie Antoinettes byst och komikerparet Jennifer Saunders och Joanna Lumleys favoritdrink Stolly Bolly. (Bollinger och Stolichnaya vodka) till att släcka törsten hos Notorious B.I.G.

via GIPHY

 

Superpoppis i Sverige.

På hemmaplan har bubblet gått från att nästan ha ansetts lite mossig på 70-talet till att ha ökat i försäljning med över 700 procent, enligt Eva Lenneman intendent på Spritmuseum som nyss öppnat en utställning som sjunger champagnens lov.

Hon fortsätter:

– På listan över hur mycket champagne som exporteras hamnar vi på tionde plats i världen. Det är ju anmärkningsvärt med tanke på hur många som bor här.

På utställningen får vi reda på  hur hiphopartisten Jay-Z påverkat champagedrickandet på Stureplan. Besökarna får även nörda ner sig i olika epokers förhållande till bubbel och lära sig mer om den svenske spritkungen som förde ett personligt champagnekrig. Här finns också historien om de alkoholfria alternativen Pommac och Champis samt berättelsen om varför folk valde att ”vaska” alltså hälla ut champagne.

 

Fakta

Prova själv

Lagom till nyårsafton kan du prova champagne på Spritmuseum. 29 december förklarar experten Nadja Karlsson varför vi just nu vill dricka extra torr champagne, varför rosa bubbel har blivit en måltidsdryck och hur det står till med den ekologiska champagnen.

Köpt biljett återlöses ej men biljetten gäller även som entré till Spritmuseums utställningar. Missa inte museets nya champagneutställning. Provningen pågår i ca 90 minuter.

Smakar det så kostar det. Föreläsningen går loss på 500 kronor.

Källa: Spritmuseum
Spritmuseum, Djurgårdsvägen, Stockholm, Sverige