Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Debaser Strand hotas av stängning när kontraktet sägs upp

Debaser strand hotas av nedläggning igen
Konserterna i Hornstull är hotade.

Tredje gången gillt för Debaser. Efter att de förlorat sina lokaler på både Slussen och Medis vill staden säga upp kontraktet i Hornstull.
Det kan innebära dödsstöten för Debaser som arrangerat konserter i Stockholm i 18 år.

ANNONS

Den bit av gatan vid Hornstulls strand, som också är tak för konsertlokalen under, behöver antagligen renoveras. Därför har man sagt upp Debaser Strands hyreskontrakt, något som Dagens Nyheter skriver på sin sajt.

I ett pressmeddelande skriver Debasers vd Annelie Telford att hon var färdig med att försöka övertyga Stockholm stad om att Debaser behövs i staden.

– Men tyvärr hade vi fel. Ännu en gång är vi nu uppsagda för avflyttning när vårt nuvarande kontrakt går ut den 30 sep 2020.

18 år av ihärdigt konsertarrangerande går i graven.

Annelie Telford

Kan lägga ner verksamheten helt

Vidare skriver Telford, som varit vd sedan 2002, att om uppsägningen verkställs flyttar Stockholms Stad inte bara ut Debaser från ytterligare en konsertlokal i centrala Stockholm. 

– Denna gång innebär det att de stänger ner företaget helt och hållet och 18 år av ihärdigt konsertarrangerande går i graven.

Inte bidragsberoende

Annelie Telford och Jocke Jonsson utanför Debaser som hotas av nedläggning

Annelie Telford och Jocke Jonsson utanför Debaser som hotas av nedläggning. Foto: Johan Thornton

Vi finns här eller så lägger vi ner

ANNONS

Annelie Telford

Energin till att starta om finns inte menar Annelie Telford. Och att exempelvis flytta ut till Slakthusområdet är inte heller aktuellt.

– Vi finns här, eller så lägger vi ner. Men i förlängningen handlar det inte om oss utan vad vi vill ha för sorts stad.

Botmedel mot ljusskygg verksamhet

Livemusiken är en växande genre och Annelie Telford understryker, tillsammans med ägaren Jocke Jonsson att Debaser inte på något sätt är en bidragsberoende verksamhet utan en fullt fungerande kommersiell rörelse.

– Och det handlar ju också om vilket folkliv vi bidrar med i det här området och genom att alltid vara aktiva och locka folk puttar undan mer ljusskygg verksamhet. Vi arrangerar grejer fyra gånger i veckan, minst och har skapat en scen för 400 unika band i fjol.

Tips till politikerna

För Annelie Telford och Jocke Jonsson är det dock inte försent att rädda Debaser även om de, efter att ha tvingats flytta från både Slussen och Medborgarhuset, känner sig lite för luttrade för att vara optimistiska.

– Men egentligen behöver man göra två grejer. Den första är att trafikkontoret snabbt kan komma in i lokalen och se hur illa det är. Det andra är att när beslut om renovering tas så gör de en plan för hur Debaser kan komma tillbaka och fortsätta verksamheten – att det ritas in i detaljplanen.

Hon fortsätter:

– Politiker pratar alltid om en levande stad. Detta är ett konkret exempel på hur de kan leva upp till den visionen.

Fakta

Därför hotas lokalen

Gatan Hornstulls strand, som också utgör en del av Debasers tak, är sliten. För att renovera den måste trafikkontoret komma in i lokalen och Debaser måste flytta ut.

Att återställa lokalen efter att man varit inne och renoverat taket underifrån finns i dag inget besked på.

Är behovet akut kan konsertlokalen behöva stängas ännu tidigare än september 2020, då kontraktet löper ut.

Källa: Stockholms stad, Debaser
Debaser Strand, Hornstulls strand, Stockholm, Sverige