Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Det bubblar i Läskstockholm

Olli Pettersson
"Man blir glad av läsk", säger bryggaren Olli Pettersson.
Cola, Faxe kondi (från danmark) och andra söta drycker trängs på hyllorna.
Cola, Faxe kondi (från danmark) och andra söta drycker trängs på hyllorna.

Barnsligt söt och sliskig – eller seriös vuxendricka som utmanar öl och vin på krogen? Läsk kan vara både och visade det sig när vi gjorde en djup­dykning bland Stockholms ­bubblor.

Vi dricker mindre läsk i det här landet. Jämfört med för 15 år sedan har konsumtionen rasat med 15 procent, enligt en färsk rapport från Sveriges bryggerier.  Men mitt i denna hälsoyra briserar en glad liten sockerbomb. Och det är Soda Nation, läskspecialisten som nyligen öppnat ytterligare en butik, den här gången i Hornstull, med flera hyllmeter av lila, gula och turkosa drycker. 

35 sorters cola

Vid colahyllan står läskentusiasten Matti Into och botaniserar vid buteljerna. Han, som förvisso gått ner från två liter läsk om dagen till en enstaka flaska gillar läsk på samma sätt som andra nördar ner sig i öl. Framför honom finns ungefär 35 sorters cola att välja mellan – dock inte favoriten Cuba cola.

Matti Into

Matti Into.

– När jag upptäckte den blev intresserad på riktigt. Den och iskall Champis är svåra att slå.

Trots att vi dricker mindre sött verkar allt fler Stockholmare fått upp ögonen för hantverksläsk.  David Gray, som äger Soda nation tror att han har fem butiker till inom ett år.

– Intresset är verkligen jättestort och till skillnad från mycket annat kostar det inte så mycket att prova sig fram, säger ägaren David Gray. 

David Gray på Soda Nation

David Gray på Soda Nation har stans största sortiment av amerikansk hantverksläsk.

Han sveper med blicken över hyllan där Sasaparilla, och turkos Hillary Clinton-läsk står tillsammans med en espressoläsk som gjorts sedan 1800-talet och väger sedan överhippa Fritz limo från Tyskland i handflatan. En kvinna som stuckit in huvudet i den lilla butiken frågar om den japanska kumbuchan, men den har han inte. Inte tillräckligt rolig.

Vad gillar du själv för läsk? 

– Det ska smaka mycket. Det säger jag också till de som gör läsk: Fega inte.

Och på tal om att göra läsk så är David på gång med  en egen. Produktionen har han lagt ut på ett bryggeri men hur det ska smaka är hittills hemligt.

Fakta

Stokholms bästa sodaställen

Soda Nation

Stans mest välsorterade läskbutik där ägaren kan berätta en liten historia om varje sort – till exempel varför det ens finns en läsk som smakar japansk biff.

Adress: Renstiernas gata 15 och i Hornstulls centrum, Södermalm.


Urban Deli

Lite fiffigare versioner av läskedrycker som satsar mer på ekologiska alternativ och drycker med mindre socker – den raka motsatsen till Soda nation på det viset.

Adress: Nytorget 4, Södermalm. Sveavägen 44, Norrmalm. Och i Sickla köpkvarter, Nacka.


Cajsa Warg

Precis som Urban Deli så satsar Cajsa Warg på de mindre söta, ekologiska läskedryckerna med lite vuxnare smak och innehåll.

Adress: Renstiernas gata 20, Södermalm, och på S:t Eriksplan 2, Vasastan.


USA-godis

Både online och i butik för, precis som namnet antyder, amerikansk läsk och lite ovanligare varianter av standardläsk som Fanta Mango och Pepsi Cherry Vanilla.

Adress: Skrapan, Götgatan 78, Södermalm.


ICA Liljeholmen

Nästan som ett litet systembolag av alkholfria alternativ.

Adress: Liljeholmstorget 3, Liljeholmen.


The English shop

Anglosaxisk läsk som Tango och Ben Shaw trängs med olika sorters tonic (såklart) och Rocks Organic Spiced Fruit Cordial.

Adress: Söderhallarna, Medborgarplatsen, Södermalm.


Medelhavslivs

Kul utbud av bland annat latinamerikansk läsk

Adress: Vårbergstorget, Vårberg centrum.


Ica Maxi Nacka

Maxi betyder inte bara storpack av toapapper, glass och fryst kyckling. Här finns även en gedigen samling läsk.

Adress: Nacka forum, Nacka.

Men så finns det såklart de som gör läsk helt själva. Nystartade bryggeriet Dryckeriet med produktion i Huddinge gör läsk som smakar granny smith och lagerblad eller grape och humle. Det låter trendigt. Och smakar gott när vi svänger förbi företagets kontor på Kungsholmen för att prova. 

Först och främst sött

Men hur fiffigt man än gör det så är det inget snack om att det smakar väldigt sött.

– Ja, alltså detta är ju söt läsk även om vi tittar på att göra mer drycker som kanske har mer beska också – som ginger beer – för att passa som ett alkoholfritt alternativ till öl och vin. För ärligt talat så finns det ju inte så mycket att välja på nu i krogstockholm, säger bryggaren Olli Pettersson ytterligare en man vars ölintresse nu gått över till läsk.

–  Det är friare. Du kan smaksätta på vilka sätt som helst samtidigt som du måste hitta balans mellan syra, sötma och kanske smyga in lite mer komplexitet också.

Kul med läsk

Att det inte är särskilt nyttigt med läsk medger Olli Pettersson utan omsvep. Och att det kan tyckas vara motsägelsefullt att satsa på söt soda i en hälsohysterisk tid.

Olli Pettersson

Bryggaren Olli Pettersson har slutat brygga öl. Nu brygger han läsk i stället.

– Men jag tror också att vi först och främst vill veta vad vi stoppar i oss och om det är schyssta råvaror kan man unna sig läsk. Inte varje dag, men då och då, precis som med en öl ungefär. Man blir också lite glad av läsk.

Man blir också
lite glad av läsk

Ollie Pettersson

Efter att ha pratat med butiksägare och läskbryggare går vi vidare till att höra vad entusiasterna tycker. Den typiske läsknörden är föga förvånande en man mellan 25 och 35, gärna med stort populärkulturellt intresse. Därför pratar vi i stället med biblitoekarien Viktoria Lundborg. Hon har, precis som de flesta läsknördar gillat drycken sedan barn och på grund av allt amerikanskt vi matas med jämt och ständigt. Nyligen har hon dock fått upp ögonen för ett nytt läskland.

– I affärer med ”utländsk profil” hittar man mycket. Köpte en rysk läsk i rysk-polska butiken i Skarpnäck som var grym! I den sortens affärer brukar jag även hitta Cola Cherry Zero och Sprite mynta som är favoriter också. Jag kan gilla en go cream soda med, men min absoluta favoritläsk är Dr Pepper.

Hornstull, Stockholm, Sverige