Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Dirigent sänder impulser

Den synskadade flöjtisten Wu Jings dröm har uppfyllts. Tactsenze, den nya tekniken gör det möjligt för henne och andra synskadade musiker, att följa dirigentens rörelser.

Söndag den 15 oktober spelar Kungliga hovkapellet, tillsammans med flöjtisten Wu  Jing, den brasilianska sångerskan Sara Bentes och pop/jazzgruppen Synliga, som alla är synskadade. Den nya tekniken, Tactsenze, gör det möjligt för dem att följa dirigentens rörelser i realtid, på samma sätt som seende musiker.

Tactsenze innebär att rörelserna i dirigentens taktpinne omvandlas till taktila impulser med hjälp av en infraröd kamera. Impulserna överförs sedan via en nålplatta till musikerns fot i realtid. Publiken är välkomna att testa tekniken innan föreställningen.

Flöjtisten Wu Jing var tidigare med i SVT-dokumentären ”Wu Jings omöjliga dröm” som visar hur hennes dröm att spela med en symfoniorkester gick i uppfyllelse med hjälp av Tactsenze tekniken. Då spelade hon med Kungliga Filharmonikerna på Konserthuset.

Fakta

Vita käppens dag - Kungliga Hovkapellet med gäster

Vad: Kungliga hovkapellet spelar med Tactsenzeteknik. Flöjtisten Wu Jings, brasiliansk sångerska Sara Bentes och pop/jazzgruppen Synliga, som alla är synskadade.

Var: Boulevardteatern

När: Söndag den 15 oktober, kl. 19.00

Vill du testa Tactsenzeteknik: Kl. 16.00, Anmmälan: sofia@madder.se, senast 12/10

Pris: 100 kr, delar av intäkten går till Inner vision, projekt för synskadade musiker i Etiopien.

SVT Dokumentär/play: https://www.svtplay.se/video/10940049/wu-jings-omojliga-drom/wu-jings-omojliga-drom-avsnitt-1

Boulevardteatern, Götgatan, Stockholm, Sverige