Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Med dödlig kyss hyllas Astri Taube

Nicholas Olsson och Andreas Liljeholm spelar rollerna i föreställningen Dödens kyss.
Nicholas Olsson och Andreas Liljeholm spelar rollerna i föreställningen Dödens kyss.

Han var en sjungande trubadur, charmör och globetrotter. Hon var skulptör. I föreställningen Dödens kyss skildras Evert Taubes längtan till konstnärslivet och kärleken till Astri Taube.

Man brukar säga att bakom varje framgångsrik man, står en kvinna. Det är något som föreställningen ”Dödens kyss” som har premiär tisdag den 10 oktober på stadsteaterns fria scen, tar fasta på. Nicholas Olsson är manusförfattare och en av skådespelarna i föreställningen.

”Min bild av Evert var en sjungande, resande, globetrotter”

– Jag har alltid gillat Evert Taube och ville skriva om honom. Min bild av Evert var, precis som många andra, en sjungande, resande, globetrotter och sjöman, som var lite skrytsam. Men när jag letar i Evert Taubes arkiv i Göteborg så framträder en annan bild av honom.

”Han var en charmör, en flört. Men samtidigt var Astrid hans drottning.”

I föreställningen hyllas Asti Taube och kärleken dem emellan. Astri Taube var skulptör och konstnär, utbildad hos Carl Milles, men tog hand om familjen när Evert var borta.

– Han hade musor och möer. Han var en charmör, en flört. Men samtidigt var Astrid hans drottning och han älskade henne innerligt. Även smärtan över att förlora sitt barn, Ros-Marie, finns med i föreställningen.

Carin Blom står för musiken, dragspel, glasharpa och flöjt.

Nicholas Olsson och Andreas Liljeholm skiftar mellan rollerna på scen. Carin Blom står för musiken, av dragspel, glasharpa och flöjt. Foto: Martin Skoog

Evert Taube hade tidigt, konstnärliga ambitioner. Han sökte in till Mejan, konstskolan, men hade inte råd att gå. Han ville ses som mer än en rumlande trubadur –  som en stor konstnär, en diktare och poet.

– Det är få som blir rika på konsten. Att leva sin dröm är inte alltid så glamoröst. Ekonomin var en av anledningarna att han gick till sjöss, säger Nicholas Olsson.

Konst, lust och kärlek

Det är konflikten mellan Evert Taubes strävan efter konstnärslivet och kärleken till Astri som skildras. Det spelas glasharpa, mandolin och dragspel. Evert Taubes sånger vävs samman med serenader och madrigaler. Serenader vet nog de flesta vad det är, men madrigaler?

– Det är en medeltida trubadurtradition. Adelsmännen lämnade familjen hemma för att gå ut i korstågen. I den traditionen spelar trubaduren Taube med sin luta.

Andra sånger som spelas är Rosa på bal och Serenaden i San Remo.

Nicholas Olsson och Andreas Liljeholm skiftar roller under föreställningen.

Evert Taube drömmer sig bort. I bakgrunden spelas vackra toner på glas.

Handlingen utspelas i logen på Gröna lund, där Evert Taube innan föreställningen lider av svår scenskräck. Ove Hahn, legendarisk artistchef, försöker övertala honom att ställa sig på scen. Publiken är förväntansfull. Då drömmer Evert sig bort till drömlandet Trubadurien.

– Vi vill dra in publiken i Everts drömvärld. Att få den yngre generationen att upptäcka honom.

Carin Blom spelar glasharpa. Det är ett gammalt skirt instrument av glas, som inte enbart är vackert, utan är en blinkning till Evert Taubes förhållande till rusdrycker.

– Han befinner sig i ett rum med 40 glas att lockas av. Det finns något komiskt i det.

Fakta

Premiär: Dödens kyss

När: Tisdag 10 oktober, kl. 19.00

Var: Fri scen, Kulturhuset/Stadsteatern

Medverkande: Nicholas Olsson, Andreas Liljeholm, Carin Blom

Regi: Johan Huldt

Manus: Nicholas Olsson

Musik/Ljus: Carin Blom

Scenografi/Kostym: Caroline Romare

Spelas mellan 10-28 oktober, för bokning:

http://kulturhusetstadsteatern.se/Teater/Fri-Scen/Pjaser/2017/Dodens-kyss/

Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm, Sverige