Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Doktor Kosmos fokuserar på kärnverksamheten

Doktor Kosmos valåret 2018.
Doktor Kosmos valåret 2018.

Efter tio år ger popbandet Doktor Kosmos ut en ny skiva.
– Det handlar om slagkraftiga refränger åt vänstern, säger frontmannen Uje Brandelius,

ANNONS

Det har gått tio år sedan popgruppen Doktor Kosmos släppte sin senaste skiva Hallå!. Det minst sagt politiska bandet där sångaren Uje Brandelius, som har jobbat  kommunikatör åt Vänsterpartiet och gitarristen/ basistenMartin Aagård skriver med röd penna i Aftonbladet, ska ge vänstern något att tralla på i höst: I augusti kommer en helt färsk skiva och innan dess, i maj kommer första singeln Hålla din hand.

Ingen comeback

Men trots det långa uppehållet handlar det inte om en återförening. Snarare en comeback. Även om Doktor Kosmos inte gjort mycket väsen av sig sedan 2008 har de aldrig splittrats och redan för fyra år sedan kunde vi läsa skvaller om att bandet var på gång med något nytt.

– Doktor Kosmos har hela tiden haft en replokal, skrivit lite grejer. Sen kanske det gått två år och sen har vi repat lite igen. Men det är så det blir när livet kommer emellan, säger Uje Brandelius.

Uje Brandelius frontman i Doktor Kosmos som släpper nytt 2018

Uje Brandelius frontman i Doktor Kosmos som släpper nytt 2018

Det är valår. Har det påverkat skivsläppet? 

– Både ja och nej. Men det passar ju rätt bra att släppa en skiva med politisk pop när det är dags för val. Då är ju folk extra intresserade.

Vilken är den viktigaste valfrågan för dig?

– Det har alltid varit den samma: jämlikheten i samhället. Vi sjunger om ojämlikhet och hoppas på jämlikhet.

Hur tycker du det går för jämlikheten? 

ANNONS

– Det går dåligt skulle jag säga. Sverige är mer segregerat än någonsin och klyftorna blir bara större. Vad det sen beror på, ja du, det vet jag inte. Politikerna vill ha det så. Och folk röstar på deras politik. Det är det enkla svaret.

Även om den politiska inriktningen är den samma tycker dock Uje att bandet utvecklats musikaliskt det senaste decenniet – åt det bättre hållet.

–Vi upptäckte vad vi var bäst på och det var slagkraftiga refränger som folk kan sjunga mer i. Så vi har fokuserat på kärnverksamheten för att ge vänstern lite fler trallvänliga slagord.

Extrainsatt föreställning

Doktor Kosmos släpper sin nya singel i maj, men vill du uppleva Uje Brandelius innan dess går hans föreställning Spring Uje spring på Södra teatern 12 maj i en extrainsatt föreställning.

Bredäng Centrum, Bredängsvägen, Skärholmen, Sverige