Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Anna Odell: ”Jag hatar att vara i bild”

Anna Odells nya film X&Y inviger årets upplaga av Stockholms filmfestival.
I Anna Odells nya film X&Y stänger hon in sig i ett rum med Mikael Persbrandt.

Anna Odells nya film X&Y inviger årets upplaga av Stockholms filmfestival. Ännu en gång är hon själv huvudperson, nu med Mikael Persbrandt, trots att hon egentligen tycker illa om att bli fotograferad.
– Konsten ska gå före mina rädslor, säger regissören.

ANNONS

Konstnären och regissören Anna Odell har nyss fått barn. En fyramånaders bebis som väntar med farmor i lobbyn på ett hotell mitt på Södermalm, medan vi pratar i bardelen. Enorma fönster som vetter in mot Medborgarplatsen.Folk som går förbi vilar ögonen ett slag på Anna. Tio år som offentlig person har gjort henne ganska van.

Jag bestämde tidigt
att konsten ska gå
före mina rädslor.
De projekt jag gjort
hade inte blivit samma
om det inte var jag.

Anna Odell

För de flesta har en bild av Anna- Odell: Ett geni, en galning, eller en gränsbrytande narcissist.

Det samma gäller Mikael Persbrandt, den andra huvudpersonen i Anna Odells nya film X & Y som vill vara lek med medias och människors bild av konstnären Anna Odell och skådespelaren Mikael Persbrandt.

”Vi har ju ­aldrig känt på varandra tidigare, vi kan ju passa på här”, säger Anna Odell.

”Vi har ju ­aldrig känt på varandra tidigare, vi kan ju passa på här”, säger Mikael Persbrandt. Foto: ur filmen X&Y (2018), B-Reel Films/Triart

”Jag älskar danska skådisar”, säger Anna Odell om det faktum att fyra av sex av Mikael Persbrandts alteregon kommer från Danmark.

”Jag älskar danska skådisar”, säger Anna Odell om det faktum att fyra av sex ­”alteregon” kommer från Danmark. Foto: Pressbild/Triart

Hur är det att hantera folks förutfattade meningar?

ANNONS

– Alla behöver göra det. Tänk egentligen vilka fördomar folk har, bara för att du ser ut på ett visst sätt, eller har ett särskilt jobb. För mig är det mest lite spännande. För det avslöjar ju mycket om den man träffar. Om de litar på medias bild eller ej.

Hon fortsätter:

– Det svåraste är när jag inte vet om folk känner igen mig. Jag tycker det är bäst att säga till när man gör det. När folk kommer fram på stan kan jag bli provocerad av att folk kräver svar utan att berätta något om sig själv. Är du journalist, författare eller jobbar du på ICA?  Det är ganska sjysst att säga hej, berätta vad man heter och kanske varför man är nyfiken – att bjuda tillbaka lite.

Egentligen har vi filmat
tillräckligt mycket för att
göra en superspännande
dokumentär.

Anna Odell

Leker med den mediala bilden

I filmen stänger sig Anna in i en studio tillsammans med Mikael Persbrandt. De två offentliga personerna ska göra en film ihop som ska leka med den mediala bilden av dem båda. Samtidigt som de ska gå till botten med sina personligheter. Men publiken ska inte få veta vad som är på riktigt och vad som är fiktion.

Vem tar vem?

Till en början handlar det om sex och kåthet. Ska Anna Odell lyckas tämja alfahannen Mikael Persbrandt och ta makten över honom? De ligger med varandra. Men är det på riktigt?

För att reta publikens fantasi ännu mer blandar de in ytterligare sex skådespelare som ska spela olika sidor av huvudrollsinnehavarnas personlighet – karaktärer som också tänjer på gränserna. Vem är gravid, vem slåss, och vem tatuerar vem på fyllan? Anna, eller Micke, eller något av deras alteregon?

– Egentligen har vi filmat tillräckligt mycket för att göra en superspännande dokumentär. Men hade jag inte gett skådespelarna ett skydd; att publiken inte kan veta vad som är fiktion och verklighet, hade jag aldrig kommit så här nära.

Anna Odells nya film X&Y inviger årets upplaga av Stockholms filmfestival.

Anna Odells nya film X&Y inviger årets upplaga av Stockholms filmfestival. Foto: Daniel Díaz

”Konsten ska gå före mina rädslor”

Precis som i konstverket Okänd kvinna, där Anna utifrån en fejkad psykos undersöker den svenska psykvården,  och filmen Återträffen, där hon återskapar en klassfest hon aldrig var bjuden på, har hon själv huvudrollen.

– Egentligen hatar jag att vara i bild och att bli fotograferad. Men jag bestämde tidigt att konsten ska gå före mina rädslor. De projekt jag gjort hade inte blivit samma om det inte var jag. För skådespelarna blir det också annorlunda när de spelar mot mig, en dimension som inte skulle funnits där om någon annan skulle vara mig.

Du leker med uppfattningarna om dig och Mikael Persbrandt, men bekräftar även bilderna vi förväntas ha: Att ni är gränslösa. Särskilt du.

– Människor som är reflekterande kommer nog få en fördjupad bild efter filmen. Det är ju trots allt inte bara våra gränslösa sidor som gestaltas i filmen. De som inte är lika reflekterande kanske blir provocerade, typ ”jag visste att de var så här galna”.

Min konst presenterar
ju ingen sanning. Det
är provocerande har
jag märkt.

Anna Odell

Var det ambitionen, att provocera?

– Min konst presenterar ju ingen sanning. Det är provocerande har jag märkt. Återträffen fick först ett positivt bemötande men sedan kom kraven på att jag borde gjort annorlunda, tagit in fler perspektiv. Intressant, märkligt och lite roligt.

– Men jag vill undersöka det vi tror vi vet; Vi vet hur psykvården funkar, vi vet hur mobbning funkar. Men vad händer när den som är längst ner i det sammanhanget säger något?

Den här gången står du inte längst ner. Du är en erkänd konstnär.

– Ja, och jag tror att det kommer att påverka rätt mycket hur den här filmen tas emot.

Filmen X&Y har premiär på Stockholm Filmfestival 7 nov, 18.00 på Skandia. Sen visas den även 17 nov 20.00 på Bio Rio och 18 nov 19.00 på Sture.

Stockholm, Sverige