Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Expertens tips: här hittar du stans bästa GT

Hans-Olov Öberg, författaren till boken Jakten på en perfekt Gin & Tonic (LB Förlag).
Hans-Olov Öberg, författaren till boken Jakten på en perfekt Gin & Tonic (LB Förlag).

Stockholm ligger efter i GT-racet. Trots det finns världens bästa variant på ett hotell i den här stan, åtminstone enligt experten Hans-Olov Öberg som nyss get ut boken Jakten på en perfekt Gin & Tonic.

ANNONS

Vad ska man kräva av en riktigt bra gin & tonicbar?

Den frågan ställer sig Hans-Olov Öberg författaren av en ny bok om just GT som heter Jakten på en perfekt Gin & Tonic (LB Förlag).

Stockholm är
beklagansvärt
standardiserat.

Hans-Olov Öberg

– Det finns ju flera olika sätt att ha en ginbar på, men det hjälper inte hur många olika sorters sprit du har om inte har någon signaturvariant och kan skapa intressanta grejer där det blir en personlig prägel på hur bartendern smaksätter, vilken garnityr som används och vilken tonic som hamnar i glaset.

Jagat i Europa

I kapitel för kapitel går författaren systematiskt igenom gin, tonic, andra smaksättare och till sist garnityr och jakten på en perfekt variant har bara under 2018 tagit Hans-Olov på resor till Lyon, London, Frankfurt, München och nu senast Haarlem utanför Amsterdam. Alla ställen som är riktigt bra har en gemensam nämnare, menar han.

– Det är att bartendern skiner upp när du ber honom eller henne blanda till en bra GT.  De går igång på utmaningen, snarare än att hälla upp en sponsrad variant, med i bästa fall något annat än Schweppes.

Hur ser det ut på hemmaplan då? 

– Stockholm är beklagansvärt standariserat. Jag har provat åtminstone 20 barer som ändå satsar på sina drinkar. Men med det sagt så börjar det också bli bättre. Gin & tonic-trenden är verkligen på frammarsch och det är nog bara en tidsfråga innan den kommer hit på riktigt.

ANNONS
Fakta

Stockholms bästa GT enligt Hans-Olov Öberg:

  1. Fasching ”I deras bar som vätter mot Kungsgatan har de åtta olika spännande varianter där jag har arbetat mig igenom hela menyn. Deras bredd på bra GT:s gör att de hamnar överst på listan.”
    Adress: Kungsgatan 63.
  2. Cadierbaren. ”Här får du Sveriges, kanske världens bästa Gin & tonic, den lever verkligen upp till sitt rykte. Den är skapad av Emil Åräng och infuserad med en espresso martini och serveras som en Tom Collins.”
    Adress:Södra Blasieholmshamnen 8.
  3. Bar Agrikultur ”De kanske inte experimenterar så mycket men de gör väldigt stabila och proffsiga Gin & Tonics här och har bra samarbeten med lokala producenter.”
    Adress: Skånegatan 79.

 


Cadierbaren, Södra Blasieholmshamnen, Stockholm, Sverige