Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Mikko är ett tomteproffs

När den riktiga tomten har för mycket att göra kan det hända att morfar eller pappa får rycka in. Alternativet – för den som har råd – är att låta en hyrtomte göra jobbet.

– Jag tar det på största allvar, skägget är gjort av äkta hår, säger Mikko ­Javanainen som spridit julglädje i över 25 år.

I morgon är det julafton och då stiger Mikko Javanainen upp tidigt. Peppar sig själv, går igenom rutten och så börjar han klä sig. Dräkten är handsydd av skräddare i Stockholm med detaljer i äkta skinn och handskar mjuka som kaninpäls. När kläderna är på är det dags för det viktigaste av allt: skägget.

– Det här är inget skägg man köper i vanliga affärer. Jag har köpt det från Finlands nationalteater i Helsingfors. Det är gjort av äkta hår och kostade 4 000 kronor, säger han.

Skägget måste sitta bra. Vintervinden kan blåsa hårt på julafton och många barn vill gärna dra i det. Så Mikko Javanainen använder teaterlim för att fästa det på huden. När allt sitter perfekt – påklädningen tar en dryg timme – lämnar han lägenheten i Brandbergen. Han är spänd. Taggad. Vet att hans besök betyder allt för många barn.

– När man är liten ser man fram emot julafton flera veckor i förväg. Då är det viktigt för mig att göra ett bra jobb. Det allra viktigaste är att inte vara berusad. Det kan förstöra hela julafton.

Mikko Javanainen är en av Stockholms mest erfarna tomtar. Första gången han spred glädje på julafton var i mitten av 80-talet.

– Det började i Finland efter att jag hade följt med en kompis pappa som var jultomte. I Finland är det mycket vanligare med hyrtomtar än i Sverige även om det börjar bli allt vanligare här också.

Hans dag brukar börja omkring strax före lunch. Sedan följer fem, sex besök fram till klockan 19. Mikko Javanainen är noga med att ta sig tid hemma hos varje familj.

– Många barn blir rädda, men efter fem eller tio minuter brukar rädslan lägga sig. Man måste ta det lugnt. Föräldrarna vill gärna fotografera så fort jag kommit innanför dörren men jag brukar säga till dem att vänta lite. Det blir bättre när allt har lugnat sig. När barnen vill sitta i mitt knä vet jag att jag har lyckats.

Efter mer än 25 julaftnar i tomtens tjänst har Mikko Javanainen lärt sig ett och annat om tomtekonsten. Som att lära sig barnens namn före besöket, att hålla sig undan hundar och att alltid vara väl förberedd.

– Jag har tre tomtedräkter om något skulle gå fel. Dagen före julafton ringer jag alltid familjen och kollar att allt är okej. Jag vill att allt ska vara perfekt, det här är min julpresent till barnen.

Vad tycker din familj om att du är borta varje jul­afton?

– De är så vana. Min mamma brukar säga att det är roligt att ha en egen jultomte i familjen. Och jag jobbar ju inte hela kvällen. När jag är färdig finns det lite tid att varva ner och äta lite julmat.

Mikko Javanainen tar 750 kronor per besök och förutom hembesöken på julafton har han en del uppdrag på dagis och firmafester veckorna före. Men han vill inte kalla tomtandet för ett jobb.

– Jag gör det för julglädjen, för att få se hur glada barnen blir. Därför jobbar jag inte i köpcentrum, då har man inte tid att prata med någon. Jag tycker inte att tomten ska användas för att sälja.

Pionjären bland hyrtomtar heter Olle Berum. Han är vd och grundare av Jultomtarna.se och fick idén att hyra ut sig själv som skolgrabb i Vallentuna 1970.

– Jag hade inget juljobb, så jag frågade rektorn om jag kunde få några av skolans blåstenciler för att informera folk om att de kunde hyra mig som tomte på julafton.

Rektorn sa att det var den dummaste affärsidén han någonsin hört, men gick med på det mot löfte att han skulle besöka rektorns familj på julafton.

– På den tiden fanns inte så fina tomtedräkter som i dag. Min var i kräppapper och så lånade jag syrrans röda strumpbyxor och röda joggingbyxor.

Rektorn hade fel. Idén var bra och numera har Olle Berum ett helt gäng tomtar i sitt stall – oftast fullbokade redan i slutet av november.

– Vissa tider bokas först. Populärast är fortfarande eftermiddagen, men det blir allt vanligare att folk bokar tomten redan klockan sex på morgonen för att stilla barnens otålighet.

Olle Berum gjorde sitt sista framträdande förra året och nöjer sig numera med att administrera de andra tomtarna.

– Det är ett väldigt roligt jobb att vara tomte, kul att se hur olika familjer har det. Men ska man passa som tomte kan man inte fira traditionell jul. Själv är jag ensamstående och har aldrig firat jul.

Trots den stora efterfrågan på jultomtar är marknaden fortfarande ganska liten jämfört med USA och Kanada. Där är det vanligare med professionella tomtar och olika typer av tomteutbildningar.

En av dem som gått på en särskild tomteskola i Kanada – Santa school – är Victor Mukeng. Han är ursprungligen från Kongo-Kinshasa och har varit hyrtomte i Sverige sju år. I år kände han att det var dags att ta tomtandet ett steg längre.

– Vi lärde oss jättemycket. Om make-up, kommunikation, hur man hanterar barn, hur man underhåller. Det var jättespännande, säger han.

Utbildningen blev möjlig genom ett stipendium från Helge Ax:son Johnsons stiftelse som bland annat stöttar studieverksamhet.

– Nästa år har jag planer på att hålla i egna kurser i Stockholm, kanske tillsammans med något studieförbund, säger Victor Mukeng.

Utbildningar och dyra skägg i all ära: i morgon är det julafton och har man riktig tur är det kanske den riktiga tomten som knackar på dörren n

Mikko Javainen har tillbringat mer än 25 jular i tomteskrud. ”Det viktigaste är att inte vara berusad. En berusad tomte kan förstöra hela julen”, säger han.

Mikko Javavainens tomteskägg är köpt hos ­Finska nationalteaten och är gjort av äkta hår.

Mikko Javainens tomtepass brukar börja strax före lunchtid.

När barnen vill sitta i mitt knä vet jag att jag har lyckats. Mikko Javanainen

Fakta

Tomtebesök ger inget rot-avdrag

Den som vill hyra sig en tomte på julafton kan vända sig antingen till ett företag eller till en privatperson. Annonser hittar man bland annat på Blocket.

Priserna brukar variera mellan drygt 600 kronor och 1 000 kronor per besök.

För att besöket ska bli lyckat kan det vara en bra idé att begära referenser, inte betala i förskott och be om ett foto på tomten.

Ett tomtebesök räknas inte som en hushållsnära tjänst och ROT-avdraget gäller därför inte. Ett besök av den riktiga tomten är gratis.

Fakta

en brokig historia

Dagens jultomte är en sammansmältning av tre figurer:

Gårdstomten: Skötte om djuren och drog lycka till gården om man höll sig väl med honom.

Julbocken: Jultomtens föregångare i Skandinavien och Norra Europa. I slutet av 1700-talet började julbocken dela ut klappar i Sverige.

Sankt Nikolaus: Skolbarnens skyddshelgon som gav presenter till snälla barn på Nikolausdagen den 6 december.

Fakta

Fick sin form på 1800-talet

Från slutet av 1800-talet, med draghjälp av bland andra Victor Rydbergs dikt ”Tomten” och Jenny Nyströms illustrationer, har tomten varit rund och rödklädd.

KÄLLA: NORDISKA MUSEET