Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Hon fixar din kravmärkta gran

Anna Benson odlar granar i Småland och säljer dem till oss
Anna Benson odlar granar i Småland och säljer dem till oss

En tillfällig granbutik poppar upp i Moodgallerian. Här kan du köpa en kravmärkt gran och få den hemkörd nästa dag.

Inte nog med att vi drar in ett stort träd i lägenheten varje år. Nu ska den dessutom vara kravmärkt. Det har entreprenören Anna Benson tagit fasta på som för andra året i rad smäller upp en popupgranbutik i Moodgallerian i city.

Vad kostar en kravmärkt gran mitt i city bland stans dyraste adresser?

– Du köper inte granen här utan det är ett showroom där du kan se de olika måtten på granarna. Utan att behöva frysa, man kan se ett tiotal granar i olika storlekar som du kan dofta och känna på. Du kan även köpa minigran och ris på plats.

Annars är det marknadspriset som gäller försäkrar Anna, samt en fraktkostnad på 95 kronor. Hon lovar också att granen är på plats dagen efter att du beställt den.

Granbutiken öppnar 22 november och just nu är det den enda kravmärkta granen som säljs i stan. De andra odlarna kanske kommer i kapp så småningom. Det tar sex till tio år för en gran att bli klar.

 

Fakta

Plast är sämst

Bästa valet av gran är en KRAV-märkt gran. Både den vanliga granen, som ibland kallas rödgran, och kungsgran finns som KRAV-märkta. Om du bor i ett storstadsområde kan du beställa via nätet.

Om du inte kan få tag på en KRAV-gran eller känner någon markägare så är det bästa valet att köpa en vanlig rödgran (Picea abies). Fråga var den odlats – ju närmre desto bättre. Kungsgran (Abies nordmannia) är generellt sett sämre, om den inte är KRAV-märkt, eftersom den då sannolikt odlats med både gödsel och bekämpningsmedel. Var granen är odlad spelar också roll. En närodlad kungsgran, om du kan hitta det, är bättre för klimatet än en importerad dansk.

Källa: Naturskyddsföreningen.
MOOD Stockholm, Regeringsgatan, Stockholm, Sverige