Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Hon vill få fler tjejer intresserade av öl

Lise Ljungman
Lise Ljungman startar kvinnoseparatistisk ölprovning på Nya Carnegiebryggeriet.

Fullt fokus på öl och inga snubbar som tar upp allt syre. Nu startar stans första ölprovning enbart för kvinnor.

Alla i ölsvängen kan väl inte ha stort skägg, liten mössa, tatueringar och flanellskjorta? Men att hoppa på entusiastiska karlar, killar som nördat ner sig i brödbakning, grytlagning eller chiliodling är som att sparka in en vidöppen ladugårdsdörr. Det är inte heller det som ölexperten Lise Ljungman vill göra med sina separatistiska ölprovningar.

– Jag försöker bara få fler tjejer att bli intresserade av öl, säger hon.


Dricker du hellre något svagare? Satsa på läsk eller folle! 


”Ett sätt för tjejer att kunna ta plats”

Den 18 oktober ordnar Lise Ljugman sin första ölprovning på Carnegiebryggeriet reserverad för endast kvinnor. Eftersom den blev fullbokad på en gång kommer hon att fortsätta med fler.

– Detta är ett sätt för tjejer att kunna ta plats, och att kunna ställa frågor utan att hindras allt för mycket av den manliga attityden som rätt ofta finns
i de här sammanhangen, säger Lise Ljungman.

Som ung kvinna i branschen är hon van att bli testad, menar hon. Van vid att bli ifrågasatt och misstrodd med trista skämt, eller att folk ställer en fråga de redan vet svaret på, bara för att se att hon hänger med. Men skeptikerna är oftast inte killarna som jobbar på bryggerierna utan snarare från ”experter” och entusiaster på utsidan, de som mer än gärna tar över provningar med sina kunskaper.

Mimmi Pettersson

Mimmi Pettersson började som säljare på Stockholm Brewing Co. för ett år sedan. Alla andra på bryggeriet är män. Foto: Pressbilder

– De som jobbar med mikrobryggerier vill egentligen bara att fler kvinnor ska lockas till den här braschen, säger Lise Ljungman.

”Det är dubbelt”

Den synen delas även av säljaren Mimmi Pettersson på Stockholm Brewing Co. och av bryggaren Sara Norberg; att ölbranschen egentligen bara tycker det är roligt med fler kvinnor. Men att de initierade öldrickarna har svårare att acceptera det.

Egentligen vill
jag inte skilja på
män och kvinnor.
Öldrickare som
öldrickare liksom

Sara Norberg

– Egentligen behöver det inte vara så invecklat eller svårt. Men den grabbiga jargongen som finns kring öl kan vara lite exkluderande och jag har svårt att tänka mig att det är på samma sätt med vin till exempel, säger Mimmi Pettersson.

Bryggaren Sara Norberg, som också är involverad i Lises ölprovning, berättar dock att det blir allt fler kvinnor som faktiskt brygger. På hennes utbildning var en tredjedel av eleverna kvinnor.

  Det är dubbelt; egentligen vill jag inte skilja på män och kvinnor. Öldrickare som öldrickare liksom. Men jag har full förståelse för varför det finns provningar för kvinnor eftersom det innebär mer lugn och ro, säger Sara Norberg.

Sara Norberg

”Den grabbiga jargongen som finns kring öl kan vara lite exkluderande, säger Sara Norberg, bryggare på Nya Carnegiebryggeriet.


Fakta

Var i Stockholm dricker du helst öl?

Lise Ljungman

Lise Ljungman

– Jag skulle kunna säga utpräglade ölställen som Akkurat eller Oliver Twist men ärligt talat tycker jag nog att det är lite för gubbig stämning där. Katarina Ölkafé tycker jag har en bättre stämning och bra öl. Dessutom står det ibland kvinnor bakom baren där.

Adress: Katarina Ölkafe: Katarina Bangata 27, Södermalm.


Sara Norberg

Sara Norberg

– Det kanske är självklart men jag går gärna till Akkurat och Oliver Twist. Där blir jag aldrig besviken. En doldis i sammanhanget som också är en favorit är ölbaren på NK.

Adress: Akkurat: Hornsgatan 18, Södermalm. Oliver Twist: Repslagargatan 6, Södermalm. Ölbaren på NK: Hamn­gatan 18–20, City.


Mimmi Pettersson

Mimmi Pettersson

– Jag gillar Lådan för att de har så mycket bra lokal öl och Flippin’ burgers för att de har rolig amerikansk öl. Sen hamnar jag väldigt ofta på Brewdog eftersom det ligger nära jobbet och de såklart också har grym öl.

Adress: Lådan: Luntmakarg. 63, Norrmalm. Flippin’ Burgers: Obsevatoriegatan 8, Vasastan. Brewdog: Ringvägen 149 B, Söder.

Fakta

Ölnätverk för kvinnor siktar mot Stockholm

Långt från Stockholm, i Göteborg har nätverket FemAle sedan 2013 hållit i smakprovningar exklusivt för kvinnor, lobbat för att fler tjejer ska in i ölbranschen och de har även bryggt egna öl.

Vi ringde upp grundaren Elin Carlsson på en knastrig lina för att fråga vad  det är för skillnad på att prova öl med bara kvinnor, jämfört med en blandad grupp.

När vi har tjej-
provningar är
stämningen helt
annorlunda;
skönare

Elin Carlsson

– Jag har nästan aldrig varit med om att en grupp är blandad. Det är nästan alltid bara killar och någon enstaka tjej. När vi har tjejprovningar är stämningen helt annorlunda; skönare och det finns mer plats för frågor och funderingar. Mindre macho helt enkelt.

FemAle, som har varit organiserat på ­lite olika sätt sedan starten jobbar nu för att bli mer strukturerade. De har fått en del stöd från sajten Beer News och i och med detta vill de också försöka sprida sig till andra delar av landet.

– Detta är ingen exklusiv Göteborgsgrej utan vi vill ju att så många som möjligt ska intressera sig för hantverksöl oavsett var. Så vi satsar på att ha filialer i Stockholm och Malmö snart, ­säger Elin Carlsson.

Hantverksöl med Stockholmsanknytning

Det vimlar av hantverksöl med Stockholmsanknytning. Men när det kommer till jämställdhet i öl-världen är det Göteborg som har tagit täten. Kanske blir det ändring på det nu?

Stockholm, Sverige