Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Förortens störste förkämpe

Dogge Doggelito är aktuell i en rad tv-program i höst. ”Att jag gör många grejer innebär att jag också har möjlighet att göra smalare saker”, säger han.
Dogge Doggelito är aktuell i en rad tv-program i höst. ”Att jag gör många grejer innebär att jag också har möjlighet att göra smalare saker”, säger han.
Matprovning i ”Det stora matslaget” som är ett tv-programmen i höst.foto: Åsa Sommarström
Matprovning i ”Det stora matslaget” som är ett tv-programmen i höst.foto: Åsa Sommarström
Latin Kings år 2004. Chepe, Salla och Dogge Doggelito.

foto: carlos montecinos
Latin Kings år 2004. Chepe, Salla och Dogge Doggelito. foto: carlos montecinos
Vy över Alby centrum. Namnet betyder”Mitt hjärta” på arabiska.foto: anders Björklund
Vy över Alby centrum. Namnet betyder”Mitt hjärta” på arabiska.foto: anders Björklund
En Tumbaklass får syn på Dogge i Hågelbyparken. Överallt får han glada tillrop.
En Tumbaklass får syn på Dogge i Hågelbyparken. Överallt får han glada tillrop.

Den arge rapparen från norra Botkyrka slog en polis och hamnade i fängelse. Snart 20 år senare är allt förlåtet. Tv-hösten 2013 syns Dogge Doggelito överallt. Han har blivit folkkär.

”Nu vill poliserna ha min autograf i stället.”

Dogge lägger pannan i djupa veck när han ska nämna alla tv-program han deltar i.

– Hur många har jag räknat upp nu, frågar han.

”Körslaget” med premiär på lördag är ett av dem. Och förutom det – ”Fångarna på fortet”, ”Kändisbarnvakten”, ”Trinny och Susannah stylar om Sverige” och ”Det stora matslaget”. I både ”Det stora matslaget” och ”Körslaget” är han ledare och representerar Botkyrka. Något han mer eller mindre gjort hela livet – med stor stolthet.

– Alby betyder ”Mitt hjärta” på arabiska, säger han och håller en knuten näve vid hjärtat.

Kommunens namn skanderas i allt från tidiga texter med banbrytande hiphop-gruppen Latin Kings till de kyrkor han numera besöker runt om i landet. Dogge är kristen. Han tror på både Gud och förorten.

– Förorten är fantastisk. Här bor folk från hela världen. Folk bor tillsammans, utvecklas och mår bra. Det ger mig inspiration och styrka. Och lägenheterna är fina. Samtidigt finns sociala problem som arbetslöshet. Då blir det mer knas per capita.

Knas, eller problem och trubbel, är något Dogge sett på nära håll under sin uppväxt.

– Jag har aldrig tagit tunga droger. Men jag växte upp på en gata där det florerade heroin. Mina bästa kompisar dog av överdoser. En kompis hittade vi på toaletten till en klubb vi hade i Alby.

Han berättar hur en annan dog av en ”tjackbomb”. Vännen hade svalt amfetamin och dog i sviterna av en lätt lunginflammation. Mycket droger hade försvagat hans kropp.

Nu är arbetet mot droger en del av Dogges sociala engagemang. Han spelar bland annat heroinmissbrukare i en film som kommer att gå ut till skolor och fängelser, kanske även bio och tv. Filmen har han gjort i samarbete med organisationen ”Off Stockholm”.

Han talar också varmt om AO (Allmän omtanke) som han varit med och grundat. Organisationen ger stöd till personer som av olika anledningar mår dåligt.

När Latin Kings kom såg du arg ut och framstod nästan som lite farlig i en del videor.

– Jag var ung och säkert arg på att jag var fattig och eländig. Sedan rappade jag i ett rap-band där man ska vara lite arg.

Gruppens debutskiva ”Välkommen till förorten” kom 1994. Och blev en succé.

– Att jag vid 19 års ålder var med och fick två grammisar för debutskivan utan att ha någon musikalisk utbildning är kanske det jag är mest stolt över i min karriär. Jag hade sökt musikutbildningar men inte kommit in.

Men medlemmarna tjänade enligt Dogge knappt ett öre.

– Sveriges största. Men inte en krona på fickan.

Inför uppföljaren skrev de kontrakt med ett nytt bolag och gruppen fick ungefär en miljon kronor i förskott för att göra ”I skuggan av betongen”. Dogge berättar att de skaffade en studio inne i city och gick ut på stan för att fira. Men under festkvällen gick något snett. Dogge berättar att det blev bråk med några vakter.

– Polisen kom och en kallade mig ”jävla svartskalle”. Det känns som att polisen var mer rasistisk på nittiotalet. Jag sa till honom att säger du så en gång till så får du en box.

Dogge berättar att hans minnesbilder är vaga, men att situationen slutade med att han slog polisen.

– Det var två arga som mötte varandra. En arg ungdom och en arg polis. I dag vill poliserna bara ha min autograf och är glada. Så det är en bra grej som har hänt, säger han.

Dogge dömdes till fängelse. Straffet på fyra månader blev dock på grund av lång tid mellan dom och verkställan kortat till en månad innan det var dags att kliva in i cellen på Asptunaanstalten, tre år efter händelsen i stan.

– Jag fick krypa in den 23 maj 1999. Den 23 juni 1999 muckade jag och samma dag träffade jag min fru.

Paret fick barn. Men när dottern var två år bar Dogge ensam ut henne från sjukhuset. Hans fru hade avlidit i cancer.

Allt gick snabbt. En kväll hade hans fru kommit hem och berättat att hon var obotligt sjuk. Dogge hade inte vetat något.

– Allt från den här tiden är en dimma. Jag jobbade och försökte vara glad på jobbet. Innerst inne mådde man skit. Men jag kom ut på andra sidan. Tiden lägger lite bomull över såren, men sorgen kommer alltid att finnas där.

Från att ha sprudlat och gestikulerat yvigt sjunker Dogge ihop och tittar bort när han talar om sjukdomen. Hemska minnesbilder från 2004 kommer tillbaka.

– Jag kom ut från sjukhuset och undrade vad jag skulle göra nu. Vi skulle ju starta livet tillsammans.

– Det var också det här som gjorde att jag kände att jag inte ville rappa i Latin Kings längre. Jag rappade inte på tre år. När jag kom tillbaka började jag rappa själv.

I dag har Dogge fyra barn. Lokaltidningen Mitt i träffar honom och två av dem i Hågelbyparken – en vacker plats mittemellan Alby och Tumba i Botkyrka. Det är heller inte långt från Asptunaanstalten där Dogge avtjänade sitt fängelsestraff. Barnen ska äta köttbullar, men leker mest i parken. Så maten får följa med hem trots Dogges förmaningar om att äta upp.

– Barn är det som livet går ut på. Det är de som får mig att jobba hårt. Jag skulle gärna ha nio barn om jag får drömma fritt. Så många var min morfars syskon.

Förutom att sjunga och delta i tv-program jobbar Dogge som föreläsare, dj och skådespelare i både reklamfilmer och spelfilmer.

Han är dessutom rådgivare åt företag och organisationer.

– Jag är stolt över allt jag gjort i min karriär och skiter i vad andra tycker. Dessutom har jag ansvar för att försörja mina barn. Men reaktionerna var väl mest i början när reklamen med ”Cykel på köpet” kom. Nu bryr sig inte många, tror jag. Att jag gör många grejer innebär att jag också har möjlighet att göra smalare saker. Just nu håller jag på med en visskiva.

Dogge talar om framtiden. Om förhoppningen om att få större roller i spelfilmer. Och om att spela in fler skivor.

– Förr var jag bara en hiphop-stjärna. Nu är jag stjärna och multikonstnär. Jag går åt det håll jag vill och jag kommer bara att bli lyckligare. n

Tiden lägger lite bomull över såren, men sorgen kommer alltid finnas där.Dogge Doggelito

Fakta

papegojan har rymt

Namn: Dogge Doggelito, född Douglas León.

Ålder: 38 år.

Bor: Radhus i Alby, Botkyrka.

Familj: Fyra barn, en pitbull, fem papegojor, en kameleont, en sköldpadda, och en fågelspindel.

Aktuell: I flera olika tv-program. På gång är också en visskiva samt en biografi och dokumentär om Dogge.

Övrigt: Sköldpaddan har rymt. Det har också dvärgpapegojan Rocky som Dogge efterlyser med hittelön. ”Den är grön och har rött ansikte. Hör av er till tidningen.”

Fakta

Dogges bästa utflyktstips Hågelby­parken, Botkyrka ”En fin park med vacker natur och vatten.” Isbaren på Nordic Light Hotel, Norrmalm

”Det är så B att det blir bra. Allt är gjort av is, både bord och glas.”

Fakta

Albyklipporna, Botkyrka

”Klipporna vid Albysjön är fina att hoppa ifrån.”

Fakta

Filmstaden Sergel, Norrmalm

”Stenarna vid Filmstaden på Hötorget är från ön på Västkusten där min mors släkt kommer ifrån och jobbade som stenhuggare.”

Fakta

Restaurang Josefina, Djurgården

”Min förre granne från Alby äger fetaste stället på Djurgården.”