Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Fotografer tar tempen på samhällsklimatet

"We only come out at night"
"We only come out at night"
"Dokumentär surrealism"
"Dokumentär surrealism"
"Firmus Piett"
"Firmus Piett"
"Holy Grail"
"Holy Grail"
"Materia Medica"
"Materia Medica"

Att promenera på Google, ta bilder med röntgenmaskin eller sätta starwars i skogen. Utvalda stockholmsfotografer speglar samhällsklimatet på Fotografiskas Höstsalong 2017.

1678 fotografer och amatörer över hela Sverige, har blivit 31. Mellan den 6 oktober fram till den 3 december, har juryns utvalda fotografer och amatörer fått en åtråvärd plats på väggen. Margarita Ingwall, kommunikationschef på Fotografiska, säger att fotografierna som skickas in från hela Sverige, tar temperaturen på samhällsklimatet.

–  Juryn väljer anonymt ut bilderna. Varje år har det ändå uppstått en röd tråd. Fotograferna är en samtidsspegel av samhällsklimatet. I år växte ett tema om gränserna mellan naturen och samhället fram.

Stockholmsfotografer ställer ut

14 fotografer från stockholmsområdet är bland de utvalda. Vi träffar några förväntansfulla fotografer som ser sina alster hänga på Höstsalongens vägg för första gången.

Sigyn Stenqvist har fotat och lekt med sina vänner i deras hem.

Sigyn Stenqvist har fotat och lekt med sina vänner i deras hem. Foto: Helena Boman Brodie

”Vi har använt sakerna i rummet på ett lekfullt sätt”

Sigyn Stenqvist, från Älvsjö, arbetar som scenograf och kostymör, kallar sin bildserie dokumentär surrealism.

– På bilderna finns mina nära vänner och deras hem. Deras förhållande till hemmiljön, säger mycket om deras personlighet. Jag, eller vi, har använt sakerna i rummet på ett lekfullt sätt.

Lust har drivit fram projektet. En bild visar hur hennes vän ligger i sitt vardagsrum, med en stor hög med böcker på magen.

– Ja, hon har ett stort läsintresse. I mina bilder kan du se många detaljer, du kan vandra med blicken och hitta ledtrådar som säger mycket om människan.

Tobias Kihlgren säger sig varit feg, men vill satsa mer på fotandet.

Tobias Kihlgren har inte tidigare arbetat med fotografi. – Jag har varit feg, men vill nu satsa mer på att fota. Foto: Helena Boman Brodie

 ”Roligt att köpa leksaksfigurer”

Ett experimenterande i naturen står Nackabon, Tobias Kihlgren för.

– Min fru är inne på starwarsgubbar. Skogen har varit ett sätt att slappna från ett stressigt arbetsliv. Det har verkligen varit roligt att gå till affären för att köpa leksaksfigurer, och hm…på vilken plats i skogen ska du vara då? Helt plötsligt när du går där så ser du nya saker, nya scener. Jag tycker om bakgrundsmiljöer som är abstrakta, med ett visst ljus.

Elisabeth Henriksson och Lovis i famnen, ville utforska röntgenmaskinens bildteknik.

Elisabeth Henriksson och Lovis i famnen, ville utforska röntgenmaskinens bildteknik. Foto: Helena Boman Brodie

”Jag ser naturen på ett annat sätt nu”

Naturen är också närvarande i Elisabeth Henrikssons bilder.

– Jag är egentligen inte fotograf, utan främst glaskonstnär säger hon och skrattar.

Bilderna är ifrån ett uppdrag på Sahlgrenska sjukhuset.

–  Jag kom på att jag kunde använda mammografin och röntgenmaskinerna. Jag har plockat olika växter med medicinska egenskaper och teströntgat dem. En spännande bildteknik.

Hon säger själv att hon lärt sig mycket om växter och oss människor.

– Jag ser på naturen på ett annat sätt. Inte som en stor massa som man går förbi.

Eva-Teréz Gölin har promenerat på google.

Eva-Teréz Gölin har promenerat på Google. Foto: Helena Boman Brodie

”Letat efter människor med to-go mugg”

En av många yrkesfotografer som blivit utvalda av juryn är Eva-Teréz Gölin. Hennes bidrag har fotats på ett okonventionellt sätt.

– Jag har promenerat efter gatorna i datorn, via Google street view, letandes efter människor som promenerar med en kaffe to-go mugg. Jag har gjort 1 500 skärmdumpar och valt ut 16 stycken. Mina bilder är inspirerade av måleriets klassiska porträttbilder, man kan se att de stannat upp med muggen i handen.

Hon ifrågasätter vår strävan efter lycka och framgång.

–  To-Go muggen symboliserar hur vi ständigt är på väg. Det är en tidstypisk bild av kändisar och andra som vi ser i medierna. De har hög status i samhället, en slags ikoner som vi strävar efter.

Daniel Milton har hängt med raggarna i Värmland.

Daniel Milton har hängt med raggarna i Värmland. Foto: Helena Boman Brodie

”Jag har inte bara suttit och tittat på”

Daniel Milton, Stockholm, blev under en kurs i Arvika i Värmland, nyfiken på raggarna som höll till på stan.

– Jag såg bilarna som åkte runt och hur de festade. Jag blev intresserad. Deras föräldrar var raggare. Kulturen har gått i arv. En av bilarna, den med flammorna, har rullat i 50 år snart. Kulturen kan ses som mansdominerad, men här finns också många tuffa tjejer.

Han medger att det inte är Rockabilly, med tidstypiska kläder och polerade bilar som skildras.

– De här de lever nu. Du kan se att bilarna är råare. Det är rost och skrot. De tycker om att festa. Jag gillar det opolerade.

En utmaning har varit att följa raggarna nära och att dokumentera dem.

– Vart ska man dra gränsen? Vilken blick ska jag ha? Jag har varit en del av dem, inte bara suttit utanför och tittat på. Jag ser dem som mina vänner.

Fakta

Här kan du se fler fotoutställningar

Galleri Kontrast

Södermalm, Hornsgatan 8

Galleriet ägs av Pressfotografernas klubb med stöd av vänner och faddrar. Här visas de bildjournalistiska utställningarna Årets bild och Nordens Fotoskolas utställning och andra intressanta utställningar.

Just nu, fram till den 29 oktober, pågår den internationellt uppmärksammade utställningen ”Swedish dads” av Johan Bävman. Han porträtterar 45 stycken föräldralediga pappor som berättar om sina erfarenheter. Utställningen har lyft frågor om jämställdhet och föräldraskap. Diskussionen om föräldraförsäkring, könsroller och pappan som trend, har gått varm.

Galleri Axel

Södermalm, Södermannagatan 16

Galleriet drivs av fotografen Bea Tigerhielm, enligt ambitionen att ”Visa de stora fotografernas små berättelser och de oetablerade fotografernas stora berättelser”.

Lördag den 7 oktober är sista dagen för Daniela Dahlmans utställning. Hennes bilder skildrar hennes relation till sin far, relationen till våra föräldrar och hur den präglar oss igenom livet.

Fler utställningar framöver, se:

http://www.galleriaxel.se/?Utstallningar
Fakta

Höstsalongen 2017

Vad: Ett urval av fotografer och amatörer ställer ut på Höstsalongen.

Var: Fotografiska

När: den 6 oktober till 3 december, 2017

Höstsalongen, hemsida: :http://fotografiska.eu/utstallningar/utstallning/autumn-salon-2017/

Källa: Fotografiska
Fotografiska, Stockholm, Sverige