Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Fritt fram att resa – nu vill vi sticka från stan

SJ:s försäljning av biljetter tog rejäl fart under torsdagen.
SJ:s försäljning av biljetter tog rejäl fart under torsdagen.

Regeringens resebesked på torsdagen fick bokningarna att ta rejäl fart. Många har det senaste dygnet velat säkra sina biljetter inför semestern. Gotland och västkusten tillhör destinationerna som lockar stockholmarna mest.

ANNONS

Försäljningen av resor tog fart rejält på torsdagseftermiddagen, efter Stefan Löfvens pressträff där han gav besked om lättade reserestriktioner.

Bussbolaget Flixbus sajt gick för högtryck under torsdagen och bokningarna nådde de högsta nivåerna sedan i mars, enligt bolaget. Många verkar nu ha siktet inställt på att åka från huvudstaden.

– Vi ser att intresset för resor från Stockholm inför midsommar (onsdag, torsdag) ökar, och att intresset för resor mot Stockholm söndagen efter midsommar börjar tillta, meddelar Jelena Jovanovic, pressansvarig hos Flixbus.

Dubbelt så många bokningar

Tågbolaget MTR Express som trafikerar sträckan mellan Stockholm och Göteborg har under pandemin haft ett rejält tapp. Men när torsdagen var över kunde bolaget summera en dubbelt så stor biljettförsäljning jämfört med torsdagen innan.

– Generellt på sommaren har vi många resor från Stockholm mot västkusten, säger bolagets vd Mats Johannesson.

Hemvändare vill åka

Många tågresenärer som bokar biljett just nu verkar vilja besöka släkt och familj:

– Vi ser att det är många hemvändare som bokar. Och det blir ett helt annat sätt att semestra i sommar. De som som annars kanske valt att semestra utomlands stannar i Sverige, vilket ju ger hopp för turistnäringen i hela landet, säger Stephan Ray vid SJ:s presstjänst.

– För oss är regeringens besked goda nyheter och förhoppningsvis vänder trenden nu. Vi har den senaste tiden ibland legat på nivåer på runt tio procent av normalt antal resenärer, så restriktionerna har verkligen märkts, säger Stephan Ray.

”Folk vill smälta det”

Bolaget Nettbuss, som trafikerar Stockholm och en lång rad andra destinationer, har fortsatt att köra som vanligt under pandemin. På torsdagen såg bolaget en viss ökning efter regeringens besked.

ANNONS

– Vi ser att det börjar röra på sig. Men jag tror inte att folk sätter sig direkt vid tangentbordet och börjar boka, man vill nog smälta beskedet lite först, säger affärsområdeschef Elvir Rascic.

Undersökning: Få vill till stan

Mitt i har tagit del av en opublicerad undersökning om svenskarnas semesterplaner sommaren 2020 som SJ gjort bland 33 000 resenärer. Undersökningen skickades ut till aktiva medlemmar i SJ Prio i maj, innan reserestriktionerna inom Sverige hävdes.

Göteborg, Skåne och Västkusten är tillsammans med Stockholm undersökningens favoritresemål. Men storstadens utbud verkar locka få i sommar.

Bara 13 procent svarade att deras semester skulle innehålla storstadsupplevelser, och bara 3 procent räknade med att besöka nöjesparker eller djurparker. I stället var naturupplevelser och upplevelser i närområdet mest populärt. 59 procent räknade med naturupplevelser på semestern och 40 procent räknade med att besök hos släkt och vänner.

Stockholm Central, Klarabergsviadukten, Stockholm, Sverige