Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Tre nya gågator ska väcka liv i bortglömda kvarter i city

Daniel Helldén Klara Norra Kyrkogata
Daniel Helldén på Klara Norra Kyrkogata som ska bli bilfri.

Klara Norra Kyrkogata, Bryggargatan och Målargatan ska bli bilfria. Om två veckor tas beslut om att förvandla dem till gågator.
– Förhoppningsvis kan området bli mer levande när det blir enklare för verksamheter att använda gatan och ställa ut serveringar, säger Daniel Helldén (MP).

ANNONS

Drottninggatan och Gamla Brogatan är sedan tidigare gågator, men nu tar trafikkontoret initiativ till att skapa fler sammanhängande bilfria kvarter i city.

Enligt ett förslag vill man göra om Bryggargatan, Klara Norra Kyrkogata och Målargatan, inklusive Korgmakargränd, till gågator för att skapa mer folkliv.

– Första kvarteret på Bryggargatan är redan bilfritt, men nu blir det ännu ett kvarter där, och två gator till som blir permanenta gågator året om, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Utsmyckning med rosa fåglar på Gamla Brogatan som redan är gågata. Foto: Sandra Eriksson

Utsmyckning med rosa fåglar på Gamla Brogatan som redan är gågata. Foto: Sandra Eriksson

Fler uteserveringar

Bilister kommer alltså inte längre att kunna använda gatorna som passage. Däremot är det fortsatt möjligt med leveranser till butiker även på gågator.

– Det här har blivit bakgator i och med att det är öppet för trafik, förhoppningsvis kan området bli mer levande när det blir enklare för verksamheter att använda gatan och ställa ut serveringar.

Den 11 juni ska ärendet om gågatorna uppe för beslut i trafiknämnden. När det klubbats igenom kommer är planen att skylta om och ta bort de övergångsställen som nu finns under sommaren 2020.

Ska även lätta på regler för foodtrucks

På Klara Norra Kyrkogata kan det snart också bli aktuellt att foodtruckar får stå, något som det tidigare varit totalförbud mot i city. Beslutet fattas av kommunfullmäktige den 15 juni.

ANNONS

Förhoppningen är att mer liv ska få gatorna att upplevas som mindre otrygga nattetid, då tillstånd för foodtrucks kommer att gälla klockan 06-04.

Förändringen berör även Regeringsgatan, en del av Mäster Samuelsgatan och en del av Klarabergsgatan.

Klara Norra kyrkogata, Stockholm, Sverige