Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Ginrevolutionen rullas ut från ett gammalt garage på Södermalm

Anna och Carl Wikner driver en ginfabrik på folkungagatan 136 A. Carl cyklar en beställning Till Mattias Dahlgren.
Carl Wiken rullar ut Stockholms Bränneris gin till stans restauranger.

Ägarna av Innerstans enda sprit­fabrik har charmat både krögare och entusiaster.
Här är man först på bollen med den trendiga ginen och än så länge är man fortfarande ensam om att göra lokalproducerad enbärssprit i Stockholm.

Det doftar starkt av gin här. Det borde inte vara förvånande, men det kommer så plötsligt. För en sekund sedan stod vi på Folkungagatan och undrade om vi hade rätt adress, sekunden senare är vi inne i innerstans enda spritfabrik.

Här gör man gin som buteljerats, fått etiketter och precis är på väg ner i lådor för att åka till Spritmuseums stora ginmässa den 6 april.

Gin kan du krydda
och experimentera
med på massor av
olika sätt.

Anna Wikner

Anna och Carl Wikner driver en ginfabrik npå folkungagatan 136 A. Tilde Borg handmålar korken och Emil Persson paketerar flaskor.

Emil Persson paketerar flaskor till tonerna av trivsamt klirr och Bob Dylan’s Lay Lady Lay. Foto: Pekka Pääkkö

För tio år sedan höll svenska entusiaster och pionjärer på spritområdet på med whiskey. Nu är det gin som gäller.

Vi flyttade hem
för att vara tidiga
på bollen.

Anna Wikner

Anna Wikner, som driver Stockholms Bränneri tillsammans med sin man Carl Wikner, tror att det handlar om bredd.

– Gin kan du krydda och experimentera med på massor av olika sätt. Det är sprit med enbär och andra örter. Men det är också en av de klassiska spritsorterna som är basen i mängder av kända cocktails, säger hon.

Anna och Carl Wikner driver en ginfabrik på Folkungagatan 136 A.

Tilda Borg handmålar korken på Anna Wikners rosa gin. Foto: Pekka Pääkkö

I annas och carls spritfabrik gör man främst tre olika sorter och ambitionen med alla varianter är att den ska vara så len att den funkar utan att blandas ner i en tonic.

Gin på ekfat

Standardvarianten Dry Gin är bland annat kryddad med ljung. Sedan har de den lite mer somriga Pink Gin som har smak av rosor och rabarber och en ekfatslagrad som heter Oak Gin. Den drar lite mer åt bourbonhållet och är en sort de visste att de ville producera innan de drog igång sin fabrik på Söder för bara ett par år sedan.

– Vi bodde i Vancouver, en stad i Kanada som är både  hipstertät och fylld av folk som gör en massa saker som de vill göra, snarare än att tjäna en massa pengar på det. Där fanns en mängd småskaliga producenter av sprit och öl. Och vi blev så klart inspirerade. Där hade gintrenden, som nu kommit hit, redan fått fäste så vi flyttade hem för att vara tidiga på bollen.

Cyklar ut gin till Dahlgren

och tidiga har de varit, för hittills har ingen följt efter. Stockholm har ingen annan småskalig ginproducent och restauranger som Oaxen, Mattias Dahlgren, Bar Agrikultur och Färgfabriken har intresserat sig för Carl och Annas sprit.

Extra charmigt är det kanske för att de  från början cyklade ut alla sina leveranser från lokalerna på Folkungagatan, som tidigare var en verkstad för Jaguarbilar.

– Men nu gör vi det bara ibland, säger Anna och påpekar att hennes man faktiskt i detta nu cyklat bort med gin till Mattias Dahlgrens restaurang.

Självlärda ingenjörer

Någon formell utbildning har varken hon eller hennes man. Men båda är ingenjörer och har lärt sig genom att experimentera och besöka mängder av andra destillerier.

Hur dricker du själv helst gin?

– Min favoritdrink är negroni även om det dricks en och annan gin och tonic hemma hos oss.

Folkungagatan 136, Stockholm, Sverige