Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Grannars gnäll kväver nattlivet i stan

En granne kan diktera livet för tusentals andra, säger Damon Rasti.
En granne kan diktera livet för tusentals andra, säger Damon Rasti.

Kultklubbar som stänger, livescener som tvingas bort och jazzjam som tystas av grannar. Utvecklingen för innerstans nattliv har fått många att ställa sig frågan: Håller staden på att tystna?

På Söderkrogen Fabror Nikos på Katarinavägen hölls jazzspelningar flera gånger i veckan. Nu har det mesta tystnat.

De få spelningar som görs har flyttats till uteserveringen och elgitarrer tillåts inte längre i lokalen. Anledningen: en granne i huset intill tycker att musiken är för hög.

– Det var spelningar mellan klockan två och fem på eftermiddagen. Det var inte som att vi spelade till klockan elva på kvällen, säger Nicolas Michailos.

Bråken har fått honom att överväga att lägga ned musikverksamheten helt och hållet.

– Det är ett jättegammalt hus och det spelar ingen roll hur mycket man ljudisolerar. Ljudet går igenom väggarna. Och jag vill inte bråka.

Nicolas Michailos. Foto: Pekka Pääkkö

Fler livescener har stängt igen

Farbror Nikos är bara en i raden av liveställen på Södermalm som tvingats bomma igen. Kafé Klaver på Rutger Fuchsgatan drev livespelningar i över åtta år. Nu ska restaurangen bli ölbryggeri och bar.

– Det var med sorg som vi fick lämna. Nu är scenen helt utblåst, säger Desiréé von Bothmer Sundelius som drev stället med sin dotter.

Det var när HSB höjde hyrorna med 11 000 kronor i månaden som Desiréé gav upp. Nu driver hon livescen, restaurang och barnteater i Mariefred istället.

– Det går oerhört mycket bättre än i stan. Folk vallfärdar hit.

Damon Rasti , krögare i Vasastan och aktivist, kämpar för att innerstan ska leva. Foto: Pekka Pääkkö

”Stockholm står inför ett vägval”

Utvecklingen har fått diskussionen om innerstans klubb- och scendöd att blossa upp igen. Debaser Medis, Göta Källare, Marie Laveau, livescenen på Scandic Malmen och Musikaliska gård är exempel på nöjesetablissemang som lämnat innerstan det senaste året.

– Stockholm står inför ett vägval. Kulturpolitiken måste tillåta ett nöjesliv i innerstan för att Stockholm ska kunna bli en internationell stad. Annars får vi bestämma oss för att vi är en småstad där folk går och lägger oss vid klockan tolv på natten, säger Damon Rasti, krogägare och aktivist.

Han är en av många krögare i innerstan som tröttnat på utvecklingen.

– I dag tillåts en granne diktera nöjeslivet för tusentals andra. Om du vill ha det tyst, flytta till Täby.

Nattlivet flyttar ut från innerstan

Samtidigt som innerstan förlorat flera scener har områden som Nobelberget, Globen och Slakthusområdet börjat blomstra. En av de som valt att blicka utanför stan är Familjen Ahlbom. Deras två senaste klubbar ligger i Globenområdet.

– Nattlivet flyttar på sig, det är definitivt en trend. Men att lägga klubbar utanför stan är ingen garanti. Det kommer att byggas bostäder även där, säger Martin ”Miss Inga” Johansson, creative director på Ahlbom.

Låter det deppigt? Lugn, det finns ljusglimtar. Nyligen presenterades planer på en ny jätteklubb på Södermalm för 500 gäster och på restaurang Carousel vid Operan satsas det på jazzspelningar. I höst utses dessutom Stockholms första nattborgmästare, som ska koppla samman nattlivet med stadens politiker.
Kulturborgarrådet Roger Mogert (S) är positiv.

– Nattlivets betydelse för en levande stad är självklart stor. Att Stockholms stad tillsammans med klubbarrangörer och andra som fyller natten med liv etablerar en Nattborgmästare är ett viktigt steg för en mer levande stad under dygnets alla timmar, säger han.

Södermalm, Stockholm, Sverige