Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Guide: Här kan du klappa gulliga djur!

Moa Lindunger och Elna, 1,5 år, på Bandängens parklek
Moa Lindunger och Elna, 1,5 år, på Bandängens parklek. Getterna är favoritdjuren.

Stockholms län har hela tio 4H-gårdar. Dessutom finns flera mysiga parklekar i kommunernas regi som har allt från skuttande kaniner till bräkande får. Så packa en matsäck och ta med hela familjen på safari! Här guidar vi till våra 14 favoritställen i Stockholm där du kan träffa och klappa gulliga djur.

ANNONS

På Bögs gård hittar du bland annat lamm, hästar, grisar och getter

På Bögs gård hittar du bland annat lamm, hästar, grisar och getter. Från mitten av sommaren är en del av djuren ute på bete, men de finns fortfarande att se inom någon kilometers radie runt gården. Foto: Anna Z Ek

OBS! På de flesta ställen kan du klappa djuren genom stängslet. Men vill du kliva in i hagen så måste du först fråga personalen om lov. Bäst är att ringa och fråga vad som gäller innan besöket.
 1. Siggesta Gård Siggesta Gård har blivit ett populärt utflyktsmål för familjer. Här finns djur på gården året runt: höns, getter, hästar och alpackor. Till sommaren kommer även får, lamm och en och annan ko och hälsar på. Här kan den som vill även testa på ponnyridning. Gården är öppen alla dagar klockan 10.00–21.00. Mer info här.
  Var? Siggesta gård, Värmdö.
 2. Torekällberget På Torekällberget i Södertälje finns höns, getter, kaniner, svin, kor, får, gäss och hästar. Här kan du följa med djurvårdarna på en gratis mat- och pratrunda. Djurvårdarna berättar om alla djur som bor där, djuren får sig en godisbit och besökare har möjlighet att komma djuren nära – och kanske klappa några av dem. Lördagar och söndagar, klockan 11.00–11.20. Mer info här.
  Var? Torekällberget, Södertälje.
 3. Lill-Skansen På Lill-Skansen har barn kunnat bekanta sig med djur och natur året runt sedan 1955. Här kan du klappa små tama djur som katter, kaniner och marsvin. Missa inte heller att lämna bort gamla nappar till kattungarna! Måndag till fredag klockan 10.00–15.00, lördag till söndag klockan 10.00–16.00
  Var? Djurgårdsslätten 49–51, Djurgården.
 4. Bandängens parklek På Bandängens parklek finns bland annat en lekpark med lantgård och djur som getter och kaniner. Här får barnen nära kontakt med djur och natur – och inte minst kunskap om miljöarbete och ekologiskt kretslopp. Djuren är ute mellan måndag till fredag klockan 08.50–16.30 samt lördag och söndag klockan 08.50–15.30. Läs mer här.
  Var? Björksundsslingan 35, Bandhagen.

  Moa Lindunger med Elna, 1,5 år, hänger på Bandängens parklek nästan varje dag

  Moa Lindunger med Elna, 1,5 år, hänger på Bandängens parklek nästan varje dag.  ”Hon är ju nästan uppväxt här. Vi är många föräldrar och barn i området som brukar träffas här”, säger Moa.

 5. Kosafari på Väddö Den som är villig att bege sig utanför länets gränser, närmare bestämt till Väddögårdsmejeri i Norrtälje, kan också hänga med på kosafari. Bonden tar med besökarna på traktor och vagn ut till kossorna och berättar där om djuren och livet på en bondgård. Turen tar 30 minuter. Pris 60 kr. Håll utkik efter info om 2018 års kosafari här.
  Var? Hammarbyvägen 34, Väddö, Norrtälje.
 6. Parkleken Gulsippan Vid Gulsippan finns massor av aktiviteter. Bland annat finns ett djurhus där får, höns och kaniner bor. Parkleken är bemannad måndag-fredag. Djurhållningen har öppet alla dagar året runt klockan 10-17. Läs mer här.
  Var? Gulsippsgränd 2, Hässelby
 7. Kungens får på Djurgården/Stora skuggan
  Fåren anlände i år fredagen den 5 maj och är i Nationalstadsparken till slutet av augusti. För den som vill titta närmare på fåren är det enklast att utgå från 4H-gården vid Stora Skuggan (se nästa punkt), där det finns 100 tackor med lamm. På Södra Djurgården finns 60 tackor med lamm och de håller till vid Rosendal och Djurgårdsbrunnskanalen. Läs mer här.
  Var? Djurgården/Stora skuggan.
 8. Stora skuggans 4H-gård I Nationalstadsparken på Norra Djurgården ligger denna 4H-gård. Här finns flera gamla svenska lantraser så som fjällko, jämtget, ryafår, åsbohöns och nordsvensk häst likaväl som kaniner, minigrisar, islandshästar och katter. Gården är öppen alla dagar klockan 10.00–15.00. Läs mer här.
  Var? Stora skuggans väg 40, Östermalm
 9. Akalla 4H-gård Gården är belägen i Akalla by intill naturreservatet Järvafältet. Här finns hästar, får, getter, grisar, kaniner, katter, höns och ankor. Djuren har tillgång till sina hagar året runt och på gården erbjuds ponnyridning, klapphage, häst och vagn, guidning bland djuren och barnkalas. Här finns även lekplats och minigolf. Öppet klockan 8.30–16.30. Läs mer här.
  Var? Akalla by, Kista.
 10. Rönninge by Här kan du njuta både av miljön och djuren. Rönninge by håller öppet för allmänheten med ponnyridning och djurstallar med alla sorters bondgårdsdjur som kor, får, hästar, getter, kaniner, höns, grisar och katter. Gården har öppet under helgerna klockan 11.00–16.00 (stänger vid midsommar och öppnar igen i augusti). Här finns även en kaffestuga och en korvgrill. Läs mer här.
  Var? Skavlötsvägen 29 , Täby.
 11. Hågelby 4H-gård En liten stadsnära bondgård i Hågelbyparken i Botkyrka. Här kan du hälsa på getter, får, minigrisar, kaniner, höns och hästar och lära dig mer om livet på en gård. Djuren är ute i hagarna alla dagar klockan 9.00–15.00. Läs mer här.
  Var? Hågelby Gård, Tumba.
 12. Eolshälls 4H-Gård Här kan du lära dig sköta om en gård, rida ponny, klappa får, prova på kaninhoppning och odla. På gården finns hästar, skogsfår, fjällkor, kaniner, dvärghöns och tuppar. Gården är öppen för besök under helgen, klockan 11.00–16.00, och då finns även ett litet café öppet. Läs mer här.
  Var? Eolshällsvägen 10, Hägersten.
 13. Björklunds Hage 4H Mitt i stadsdelen Norra Ängby i Bromma hittas den här gården som bedrivit 4H-verksamhet sen 1976. På gården bor getter, får, kaniner, marsvin och höns. Alla är välkomna att besöka gården och djuren. Det finns även en stor lekplats för barnen och ett café som har öppet måndag-fredag klockan 10.00–16.00 samt lördag–söndag klockan 11.00–14.00. Djuren finns ute klockan 9.30–16.30. Läs mer här.
  Var? Liljegrensvägen 4H, Bromma.
 14. Bögs gård I Sollentuna hittas visningsgården Bögs gård. Här finns får, lamm, kalvar, grisar, hästar och andra djur att klappa på. Gården är öppen för allmänheten varje dag året runt klockan 10.00–16.00. Från mitten av sommaren är en del av djuren ute på bete, men de finns fortfarande att se inom någon kilometers radie runt gården. Här ligger även Helenas café för den som behöver förfriskningar. Läs mer här.
  Var? Manhuset, Bögs Gård, Sollentuna.

Fakta

Därför blir vi lyckliga av att klappa gulliga djur

HÄLSOEFFEKT Att kela med djur har många positiva effekter på människor. Studier har visat att stresshormonet kortisol minskar och att produktionen av humörhöjande serotonin ökar. Dessutom frigörs substansen oxytocin. Läkaren och forskaren Kerstin Uvnäs-Moberg har skrivit böcker om detta.

Vad är det som händer i kroppen när man klappar ett djur?

– Det är flera saker som händer förstås. Redan när du ser ett gulligt djur så känner du att vill klappa, det är något som drar. Då börjar man klappa med insidan av händerna. I handflatorna, och överhuvudtaget över hela huden, finns det känselnerver som transporterar upp information från huden till hjärnan. Just klappandet signalerar inte­ bara att vi ska må bra, utan också att vi stressar av. Man lugnar ner sig. Blodtrycket sjunker lite, pulsen sjunker och vi blir lite varma. Det är ett urgammalt system har med närhet att göra, säger Kerstin Uvnäs-Moberg.

Hur lång tid krävs för att få de här positiva effekterna?

– Det är inte så länge, några minuter räcker, men det ska vara då och då.

Gäller det här alla djur?

– Jag tror det, om du tycker om dem. Du får inte vara rädd, för då tar rädslan över. Det måste vara en situation där du känner tillit eller tilltro.