Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Glassguiden: Här hittar du Stockholms bästa gelato

Reporter Sandra Eriksson har gått runt hela stan och testat 11 gelatokulor på lika många gelatohak.
Reporter Sandra Eriksson har testat 11 gelatokulor på lika många gelatohak.

2019 har den italienska lyxiga och krämiga glassen etablerat sig på allvar i stan och utbudet utvecklas hela tiden. Gelatotillverkarna­ vågar nu ta ut svängarna med fler roliga smakkombinationer – samtidigt som veganglassen har blivit närmast en nödvändighet i sortimentet.

För två år sedan åt vi oss igenom Stockholms spirande utbud av gelato för första gången. Nu är det dags igen.

Vi guidar till 11 favoriter bland stans alla gelatoställen – så ut och njut!

Saknar du Sosta bar på Sveavägen på listan? Den har tyvärr stängt.


Pistagegelato på Gelateria Amore, Långholmsgatan 5, Södermalm.

Pistagegelato på Gelateria Amore, Långholmsgatan 5, Södermalm. Foto: Sandra Eriksson

Gelateria Amore

(Långholmsgatan 5, Södermalm)

”En bra gelato ska vara gjord på naturliga råvaror och inte ha för mycket socker”, säger Dragana ­Trifunovic som äger stället ihop med sin man.

Öppet: Mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 12–18.

Antal smaker framme: 12 (flera veganska sorbeter, bland annat ­kokos och choklad).

Pris/skopa: 40 kr.

Vi testar: Pistage.

Så tyckte vi: Krämig gelato som verkligen smakar naturlig pistage.


Mud Cake Affogato-gelato på King Scoopa, Hornsgatan 156, Södermalm.

Mud Cake Affogato-gelato på King Scoopa, Hornsgatan 156, Södermalm. Här var de små bägarna slut, så vi fick vår gelato i en stor. Foto: Sandra Eriksson

King Scoopa

(Hornsgatan 156, Södermalm)

”Vissa menar att gelato är ­nyttigare ­eftersom den är gjord på mer mjölk än grädde. Jag tycker inte att gelato ska vara nyttig. Det ska vara extra allt!”, säger ägaren Sem Fentie.

Öppet: Tis–sön kl 12–18. Mån stängt.

Antal smaker framme: 6 (flera ­veganska sorbeter).

Pris/skopa: 40 kr.

Vi testar: Mud Cake Affogato.

Så tyckte vi: En gelato för choklad- och espressoälskare. Här får du en krämig gelato­ med kraftig chokladsmak och bitar av ­chokladkaka, i kombination med en espresso. Mums!


Saltlakritsgelato på StikkiNikki, St Eriksplan 9, Vasastan.

Saltlakritsgelato på StikkiNikki, St Eriksplan 9, Vasastan. Foto: Sandra Eriksson

StikkiNikki

(St Eriksplan 9, Vasastan)

Finns ett antal andra ­butiker runt om i stan, till exempel det helveganska på Mariatorget 1C, Södermalm.

Här satsar man på ekologiskt. Gelaton görs färsk i fabriken varje morgon och körs ut till butikerna. StikkiNikki använder inte heller några tillsatser eller färgämnen och i stället för vanligt socker använder de råsocker.

Öppet: Varje dag kl 11–18.

Antal smaker framme: 8 (hälften är veganska).

Pris/skopa: 40 kr.

Vi testar: Saltlakrits.

Så tyckte vi: Väldigt len konsistens och tydlig smak av saltlakrits, så gillar du det är den riktigt god.


Cassata siciliana-gelato på Gelateria Italiana, Drottningholmsvägen 22, Kungsholmen.

Cassata siciliana-gelato på Gelateria Italiana, Drottningholmsvägen 22, Kungsholmen. Foto: Sandra Eriksson

Gelateria Italiana

(Drottningholmsvägen 22, Kungsholmen)

Ägaren Caterina Pansera flyttade till Stockholm 1970, nio år senare öppnade hon Gelateria Italiana vid Fridhemsplan. ”För att göra en god gelato ska du först och främst ha äkta råvaror, ­annars kan du vara hur duktig som helst men det blir inte bra”, säger hon.

Öppet: Mån–lör kl 11–18 och sön kl 12–17.

Antal smaker framme: 25 (ungefär hälften är veganska, däribland flera sorbeter såväl som vanilj- och chokladgelato på havremjölk).

Pris/skopa: 29 kr.

Testar: Cassata siciliana.

Så tyckte vi: Gelaton är inspirerad av en traditionell italiensk efterrätt, den innehåller både kanderad frukt och små chokladbitar och smakar en hel del likör (med andra ord en vuxen smak).


Mandel, kola och kardemuma-gelato på Gelato Scarfó, Ålstensgatan 12, Bromma.

Mandel, kola och kardemuma-gelato på Gelato Scarfó, Ålstensgatan 12, Bromma. Foto: Sandra Eriksson

Gelato Scarfó

(Ålstensgatan 12, Bromma)

Här satsar man på att ha det bästa från Sverige och det bästa från Italien. ”En god gelato ska vara smakrik och ha en ­krämig konsistens”, säger Hanna Larsson som var med och startade Gelato Scarfó 2014.

Öppet: Ons–fre kl 12–18, lör kl 11–18 och sön kl 11–17.

Antal smaker framme: 18 (den mörka chokladen är vegansk, likaså alla fruktsmaker och ­ibland någon nötsmak).

Pris/skopa: 30 kr.

Vi testar: Mandel, kola, kardemuma.

Så tyckte vi: Otroligt krämig smakrik gelato med krispiga bitar av mandel och kolasås i som livar upp.


Salt karamell-gelato på Jens & Victor (Fryst), Kungsholms strand 167, Kungsholmen.

Salt karamell-gelato på Jens & Victor (Fryst), Kungsholms strand 167, Kungsholmen. Foto: Sandra Eriksson

Jens & Victor (Fryst)

(Kungsholms strand 167, Kungsholmen)

Namnet är nytt och ansiktena bakom glassdisken likaså, men gelaton är densamma. Under våren tog Jens & Victor över gelatohaket Frysts gamla lokaler under våren, men de jobbar fortfarande med samma recept.

Öppet: Ons–sön kl 12–18. Mån–tis stängt.

Antal smaker framme: 12 (alltid några ­veganska sorberter).

Pris/skopa: 40 kr.

Vi testar: Salt karamell.

Så tyckte vi: Mild karamellsmak och väldigt len konsistens.


Hasselnötsgelato på Finnmans Kalasglass, Mynttorget, Gamla Stan.

Hasselnötsgelato på Finnmans Kalasglass, Mynttorget, Gamla Stan. Foto: Sandra Eriksson

Finnmans Kalasglass

(Mynttorget, Gamla Stan)

Finns även på Södermalm, och vid Skansenentrén.

Finnmans Kalasglass startades 1981 och drivs av Runar Finnman. Enligt honom är de en av få ekologiskt certifierade glassfabriker. ”Den smaken du köper ska verkligen smaka”, säger han.

Öppet: Varje dag vid bra väder.

Antal smaker framme: 20 (än så länge inga veganska alternativ).

Pris/skopa: 27 kr.

Vi testar: Hasselnöt.

Så tyckte vi: En gelato där man valt att satsa på en enkel smak, smakar mycket hasselnöt.


Ljus choklad-gelato på Ett Bageri, Jungfrugatan 70, Östermalm.

Ljus choklad-gelato på Ett Bageri, Jungfrugatan 70, Östermalm. Foto: Sandra Eriksson

Ett Bageri

(Jungfrugatan 70, Östermalm)

Här följer smakerna säsong så gott det går. ”En god gelato ska smaka som man säger att den ska smaka helt enkelt. Är det choklad ska det vara choklad i, är det pistage så är det pistage. Sedan ska den inte heller vara för fet, givetvis ska den också vara krämig. Konsistensen är superviktig” säger Hans Berg som driver stället.

Öppet: Mån–fre kl 07–18 och lör kl 08–13. Sön stängt.

Antal smaker framme: 6 (det finns alltid en till två veganska sorbeter).

Pris/skopa: 40 kr.

Testar: Ljus choklad. Precis som pistagegelaton (som vann glass-SM 2017) är den en av storsäljarna.

Så tyckte vi: Kraftig smak av ljus choklad. Väldigt krämig.



Salt karamell-gelato på Gelato Bar, Sergelgatan 29, Hötorgs­hallen, City.

Salt karamell-gelato på Gelato Bar, Sergelgatan 29, Hötorgs­hallen, City. Foto: Sandra Eriksson

Gelato Bar

(Sergelgatan 29, Hötorgshallen, City)

Här satsar ägaren Simon Chamoun på ”traditionsmässig gelato”. På sommaren blir det mycket bär. Men choklad, kokos, pistage och hasselnöt finns året om. Smakerna skiftar.

Öppet: Mån–tors kl 10–18, fre kl 10–19 och lör 10–16. Sön stängt.

Antal smaker framme: 16 (veganska sorbeter i smakerna citron, jordgubb, mango och hallon. Håller på att ta fram två veganska glassar på havre/sojamjölk).

Pris/skopa: 33 kr.

Vi testar: Salt karamell.

Så tyckte vi: Som att äta en karamell, fast i krämig form.


Rosmarin och brynt smör-gelato på Snö, Odengatan 92, Vasa­stan.

Rosmarin och brynt smör-gelato på Snö, Odengatan 92, Vasa­stan. Foto: Sandra Eriksson

SNÖ

(Odengatan 92, Vasastan)

Kenneth Erlandson på Snö vann glass-SM 2016 och 2018. Hans gelato säljs på Kvarnholmen i Nacka och på Odengatan 92 i Vasastan. Här finns många spännande smaker för den som gillar att testa något annorlunda.

Öppet: Ons–fre kl 11–18 och lör–sön kl 11–17.

Antal smaker framme: 16 (flera veganska sorbeter, till exempel en på choklad och ­habanero).

Pris/skopa: 30 kr.

Vi testar: Rosmarin och brynt smör.

Så tyckte vi: Otroligt len konsistens, smaken av rosmarin gör sig förvånande nog fantastiskt i gelaton som verkligen smakar brynt smör. Bland de bästa!


Hasselnötsgelato på Coppa gelato-­kiosken (Nonna’s gelato), Norr Mälar­strand 36, Kungsholmen.

Hasselnötsgelato på Coppa gelato-­kiosken (Nonna’s gelato), Norr Mälar­strand 36, Kungsholmen. Foto: Sandra Eriksson

Coppa gelato-­kiosken (Nonna’s gelato)

(Norr Mälar­strand 36, Kungsholmen)

Drivs av Christina Sundqvist Järn och maken Thomas. Finns hos flera återförsäljare och under sommartid bland annat i gelatokiosken vid Norr Mälarstrand som ägs av Fredrik Lindqvist. Förrförra året prisades även deras hallonsorbet med guld på Glass-SM.

Öppet: Varje dag kl 11–17.

Antal smaker framme: 8 (flera veganska sorbeter, bland annat en med smak av chokladfondant).

Pris/skopa: 35 kr.

Vi testar: Hasselnöt.

Så tyckte vi: Smaken på den ­krämiga ­gelaton för tankarna till nougatfyllningen i den gamla GB-glassen Nogger, så smak­rik är den!

Här kan du hålla koll på när kiosken har öppet

P.S. Efter gelatotestet gjordes öppnade en ny favorit i Axel Landquists park på Söder:

Äkta italiensk glass i park vid Nytorget

 

Stockholm, Sverige