Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Så skämmer stockholmarna bort sina vovvar

”Man vill gärna ta med sig hunden överallt”, säger Annika Ottoson.
”Man vill gärna ta med sig hunden överallt”, säger Annika Ottoson.

Spenderar du massor på din hund? Då är du inte ensam. Vovvarnas välmående omsätter miljarder kronor – och stockholmarna älskar sina hundar.
– Hon är ju min lilla baby, säger 26-åriga Annika Ottoson, matte till yorkshireterriern Heidi.

ANNONS

En tisdagseftermiddag strax efter lunch är det fullt med shoppingsugna hundägare i butiken Ellios på Erik Dahlbergsgatan på Östermalm. Där säljs alla möjliga saker för hundar.

– Hon är så liten så hon behöver minsta storleken, säger Annika Ottoson och slår till på en ny sele, ett matchande koppel och några olika sorters hundgodis till Heidi.

På fem års tid har antalet hundar som lever i Stockholms innerstad ökat från knappt 32 000 till 37 000, och i hela länet från 107 000 till 122 000.

I dag sitter de tillsammans i baren på Balzac på Odengatan.

”Hunden blir på något vis en förlängning av en själv, man vill gärna ta med sig den överallt”, säger Annika Ottoson, ägare till den lilla yorkshireterriern Heidi på 1,6 kilo. I dag sitter de tillsammans i baren på Balzac på Odengatan. Foto: Pekka Pääkkö

Vi har sett en
konstant tillväxt
de senaste 20 åren.

Ulf Uddman, vd för
Svenska Kennelklubben

Fakta

13 schyssta ställen där du får hänga med din hund

 1. Brasserie Elverket Schysst kvartershäng i samma hus som Dramatens annex Elverket. Vovven är välkommen in i baren. Adress: Linné­gatan 69, Östermalm.
 2. Rost Mat och livemusik i gammalt garage. Rolig miljö. Adress: Wollmar Yxkulls­gata 52, Södermalm.
 3. Hornstulls Bodega (Tjogets vinbar) Hit brukar man få ta med hunden. Trångt men fantastisk service och superbt vinutbud. Adress: Hornsbruksgatan 24, Södermalm.
 4. Café Tabac Hundvänligt tapasställe i Gamla stan. Adress: Stora Nygatan 46, Gamla stan.
 5. Delikatessen Bistro Bar Franskt med Söders tjusigaste toalett. Adress: Krukmakargatan 22, Södermalm.
 6. Nytorget 6 Här får hunden en vattenskål och mycket kärlek av servitörerna. Adress: Nytorget 6, Södermalm.
 7. Restaurang Bacaro Kvarterskrog med närproducerat i fokus. Blir glada när man kommer med hunden. Drivs av modefotografen Carlo Bosco som plåtat för Elle och Cosmopolitan. Adress: Katarina Bangata 66, Södermalm.
 8. Café Blomma Soppor, smör­gåsar, sallader, kaffe och fika – och så godsaker till hundarna. Adress: Åkeshovs gårdsväg 6, Åkeshov.
 9. Himmelska Hundar Fika, lunch och middag för matte och husse – och en egen hundmeny. Ordnar även hundkalas efter önskemål. Adress: Hedinsgatan 13, Östermalm.
 10. Folk & Friends Hantverks­öl, pajer och brädspel. Glass och leverchips för vovvarna. Adress: Norr mälarstrand 32, Kungsholmen.
 11. Häringe slott Njut av en ­hotellvistelse i vacker slottsmiljö – där hunden har en självklar plats. Adress: Häringe slott, Västerhaninge.
 12. FunkyDog Hundsalongen Söder Här kan du boka tid både för frisering av dig själv och din hund! Adress: Brännkyrkagatan 119, Södermalm.
 13. Changdobles Finns bland annat på Gärdet. Här erbjuds bland annat hundbad, utredning av tovor, kloklippning och massage för hunden. Adress: Sandhamnsgatan 75, Gärdet.

Samtidigt spenderar vi allt mer pengar på att ta hand om våra husdjur.

År 2016 omsatte sällskapsdjursindustrin (hundar och katter) runt 16 miljarder kronor, enligt en studie från SLU.

– Vi har sett en konstant tillväxt de senaste 20 åren och hundarna blir allt äldre eftersom vi tar hand om dem bättre, säger Ulf Uddman, vd för Svenska Kennelklubben.

”Hon är väldigt lättskött”, säger Annika och testar en ny tröja på Heidi – som tyvärr är lite för liten.

”Hon är väldigt lättskött”, säger Annika och testar en ny tröja på Heidi – som tyvärr är lite för liten. Foto: Pekka Pääkkö

Heidi får en ny sele och matchande koppel från hundbutiken ­Ellios på Östermalm.

Heidi får en ny sele och matchande koppel från hundbutiken ­Ellios på Östermalm. Foto: Pekka Pääkkö

Många lyxar till det

De som framför allt skaffar hund är barnfamiljer, yngre personer och äldre- vars barn flyttat hemifrån, menar Ulf Uddman. Vem du är styr i sin tur val av ras och hur mycket pengar du spenderar på din hund.

Hundmode har vuxit,
det finns till och med
skor för hundar.

Annika Ottoson

Medan vissa begränsar sig till det nödvändiga, köper andra ett nytt koppel trots att de redan har ett som fungerar utmärkt. Och så finns det de som verkligen lyxar till det med specialdesignade märkesprylar.

– Hundmode har vuxit, det finns till och med skor för hundar. Sedan är det alla behandlingar som börjar komma, som att du kan måla naglarna på hunden, säger 26-åriga Annika Ottoson från Stockholm.

Annika Ottoson skaffade hund när hon bodde i München.

Annika Ottoson skaffade hund när hon bodde i München. ”Jag vara ganska ensam när jag bodde där, sedan var det någon som föreslog att jag skulle skaffa hund”, berättar hon. Foto: Pekka Pääkkö

Hon är matte till den lilla yorkshire-terriern Heidi sedan snart ett och ett halvt år tillbaka.

– Bara att trimma och klippa Heidi tar en och en halv timme och kostar 750 kronor och då är det inte ens det dyraste alternativet.

För den som vill lägga pengar på sin hund är möjligheterna oändliga.

Fakta

Här kan du shoppa loss på hundprylar

Fyra ställen med hundprylar i Stockholm:

 • Ellios Liten butik på Erikdahlbergsgatan 18, Östermalm, med brett utbud för vovvar (och katter). Vare sig det gäller vegetariskt hundgodis, handgjorda koppel, en ny hundjacka eller en hundbädd hittar du det här.
 • Denjo Dogs (Åhléns) Svenska Denjo Dogs grundades 2016 av Victoria Carlsson (som tidigare startat glassvarumärket Yollibox) och satsar på produkter som kombinerar hållbarhet, funktionalitet och design. Hundbäddar, leksaker, koppel, halsband med mera från märket hittas på Åhléns.
 • Hunter Stockholm På Runebergsgatan 5 på Östermalm har det tyska företaget Hunter, som erbjudit kvalitetsprodukter till hundar och katter i över 30 år, en butik. Här hittar du halsband, selar och koppel i olika material, såvä som hundkläder, bäddar, leksaker och snacks.
 • Hund & Kattboden I butiken på Odengatan 35 i Vasastan finns saker för både katt och hund. För hundar kan du gå loss på både naturligt godis, leksaker, koppel, halsband, selar, samt värmetäcken och regntäcken, hygienartiklar och kosttillskott.

Och två bubblare på webben:

 • www.petster.se Erbjuder en mängd produkter för hundar – flytvästar, maskeraddräkter, cykelkärror, bärselar och pälsvårdsprodukter, bland annat.
 • www.lechien.se Le Chien har funnits sedan 2006 och specialiserar sig på unika produkter för små hundar – här hittar du allt från badrockar till skor för din fyrbenta bästis, såväl som bäddar, leksaker och väskor.

 

Från kaféer till appar

Ett stenkast bort från hundbutiken ligger Himmelska Hundar på Gärdet som var det första hundkaféet som öppnade i Stockholm, och Sverige för den delen, för drygt 12 år sedan.

Madeleine Bornsten ger 1-åriga labradoodlen Elvis ett ”Beauty-paket” på hundspat Changdobels på Gärdet.

Madeleine Bornsten ger 1-åriga labradoodlen Elvis ett ”Beauty-paket” på hundspat Changdobels på Gärdet. Foto: Pekka Pääkkö

Madeleine kammar Elvis päls.

Madeleine kammar Elvis päls. Foto: Pekka Pääkkö

Under 2000-talet har en rad sådana nya tjänster för hundar och deras ägare startats – från hunddagis och träningscenter till spaanläggningar och hundkaféer.

Och det är dessa som hundägarna spenderar mest på, enligt Ulf Uddman.

– Man gör saker med sin hund och man köper kvalificerade tjänster, säger han.

En annan marknad som dykt upp på senare år är de nätbaserade tjänsterna.

– Det är videoveterinärer, träningstips för hundar, hundvaktsappar och allt möjligt annat, säger Ulf Uddman som inte ser några tecken på att vi kommer att lägga mindre pengar på våra fyrbenta vänner i framtiden.

Elvis efter sitt ”Beauty-paket”. Nu är naglarna klippta och pälsen ren.

Elvis efter sitt ”Beauty-paket”. Nu är naglarna klippta och pälsen ren. Foto: Pekka Pääkkö

Ellios Hund & Katt, Erik Dahlbergsgatan, Stockholm, Sverige