Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

21 sköna utflykter i sommar

Tyresö slott.
Hedvig Bellberg, 36, med sin syster och sina systerbarn njuter av solen vid Tyresö slott.

Sitt inte hemma i sommar – gör en utflykt! Allt om Stockholm tipsar om Tyresö slott och ytterligare 20 schyssta utflyktsmål med allt från runstenar till rosévin, i och runt Stockholm.

ANNONS

1. Gå i fornlabyrint I Upplands-Bro ­hittar du Rösaring, en fornlämning som delvis består av en stor stenlabyrint,­ troligtvis från bronsåldern. Intill ­labyrinten finns också en gammal vikingagrav i änden av en processionsgång.

2. Klappa djur Bögs gård i Sollen­tuna är en bondgård med visningsgård som ligger i ett historiskt odlingslandskap på Järvafältet. Här bedrivs fortfarande aktivt jordbruk och gården, med alla dess djur, är ­öppen för allmän­heten.

Bögs gård.

På Bögs gård i Sollen­tuna hittar du en hage med lamm som man får gosa med. Foto: Anna Z Ek

3. Ta en sjöpromenad Från Gröna stugan vid Lötsjön i Sundbyberg kan du ta en promenad runt sjön. Gångbroar går över vattendraget på flera ställen så du kan själv välja längd. Du kan även lägga till vid Råstasjön i Solna för en riktig långpromenad. Mata fåglarna och avsluta med läcker fika på kaféts uteplats.

4. Fika i chokladparken Marabou­parken i Sundbyberg är härlig sommartid. Här hittar du grönska med vackra blommor, fantastisk konst och trevligt fika.

5. Käka vegobuffé i det gröna ­Ulriksdals trädgårdscafé i Solna är en härlig oas. På vardagar ­serveras deras omtalade vegetariska buffé.

6. Ta ett dopp i klart vatten Sjön Largen i Österåker ska vara en av Stockholmsområdets renaste sjöar med vackert klart vatten. Så passa på att ta ett dopp!

7. Åk ångbåt i skärgården Stanna till i skärgårdskommunen Vaxholm och ta en tur med ångbåten Hjerter­ Kung (Obs! Turen måste bokas i förväg). Upp­lev Vaxholms öar och deras historia.

ANNONS

8. Spana in runstenar På torpet Strömmen vid Skålhamravägen i Täby finns ett promenadspår där du kan njuta av natur och fåglar samt spana in runstenar.

9. Drick källvatten Inte långt ifrån Hellasgården i Nacka hittar du källan i Älta. Här kan du dricka källvatten från skogen.

10. Bada i hav och sjö Velamsund i Nacka är perfekt för dig som inte kan bestämma dig för ­havet eller sjön – här är det 100 meter mellan insjöbad och havsbad.

Siggesta­ gård.

På Siggesta­ gård på Värmdö kan du prova på äventyrsgolf. Foto: Anna Z Ek

11.  Picknicka i herrgårdshagen Vid Nyckelvikens herrgård i Nacka finns hagar med får och lamm, en allmän grill, gröna ängar såväl som bergsklippor med utsikt över vattnet. Dra dit och njut av en picknick.

12. Ta en slottsfika Ett besök på Tyresö slott med efterföljande fika på Café Notholmen rekommenderas.

13. Promenad med brunch Ta en promenad runt Häringelandet i Haninge (cirka 8 km) och avsluta med en helgbrunch på 1600-tals­slottet Häringe Slott.

14. Paddla kajak Uthyrning av kajak finns på flera ställen i stan för dig som vill uppleva Stockholm från vattnet. Kolla in vår guide till fem ställen här.

15. Nakenbada på ö På klipporna på Björnö, öster om Stockholm utanför Ingarö vid Björnö Naturreservat, kan man både ha en familjepicknick i underbar skärgårdsmiljö – och bada ­naken bara några stenkast därifrån.

Taxinge slott.

På Taxinge slott hittar du 64 sorters kakor att välja mellan i kaféet. Foto: Anna Z Ek

16. Kolla konsert på gården På Små­dalarö gård, som är belägen i vacker skärgårdsmiljö i Haninge, anordnas under sommaren musikkvällar med liveframträdanden. Sök på ”SDG live” för spelschema.

17. Gå vilse i storskogen Flemingsbergsskogens naturreservat i Huddinge är en av ­länets största väglösa skogar. Ta en promenad, men akta dig – i den här stora skogen finns risk för att gå vilse.

18. Aktivera dig på gården Siggesta gård på Värmdö råder ingen brist på aktivteter. Här kan du prova på både äventyrsgolf, skogshinderbana, fotbollsgolf, vandringsleder och ponnyridning.

19. Soffmys i orangeriet Långt ut på Ekerö, på vad som känns som öde landsbygd, ligger Rosenhills trädgård. Här kan du fika i orangeriet där det finns gamla soffor av alla dess slag.

20. Ta ett kungligt dagshäng Gör en dagsutflykt till världsarvet Drottningholms slott på Lovön i Ekerö kommun. Slottet som uppfördes på 1600-talet är vårt bäst bevarade kungliga slott. Missa inte slottsparken!

21. Ät dig mätt på kakor Taxinge slott i Nykvarn har ett enormt kakutbud (64 sorter!) på sitt kafé. Så dra dit för en bakverksfrossa.


Stockholm, Sverige