21 sköna utflykter i sommar – Allt om Stockholm
Tyresö slott.
Hedvig Bellberg, 36, med sin syster och sina systerbarn njuter av solen vid Tyresö slott.

21 sköna utflykter i sommar

Guide / Rekommenderat 

Sitt inte hemma i sommar – gör en utflykt! Allt om Stockholm tipsar om Tyresö slott och ytterligare 20 schyssta utflyktsmål med allt från runstenar till rosévin, i och runt Stockholm.

ANNONS

1. Gå i fornlabyrint I Upplands-Bro ­hittar du Rösaring, en fornlämning som delvis består av en stor stenlabyrint,­ troligtvis från bronsåldern. Intill ­labyrinten finns också en gammal vikingagrav i änden av en processionsgång.

2. Klappa djur Bögs gård i Sollen­tuna är en bondgård med visningsgård som ligger i ett historiskt odlingslandskap på Järvafältet. Här bedrivs fortfarande aktivt jordbruk och gården, med alla dess djur, är ­öppen för allmän­heten.

Bögs gård.

På Bögs gård i Sollen­tuna hittar du en hage med lamm som man får gosa med. Foto: Anna Z Ek

3. Ta en sjöpromenad Från Gröna stugan vid Lötsjön i Sundbyberg kan du ta en promenad runt sjön. Gångbroar går över vattendraget på flera ställen så du kan själv välja längd. Du kan även lägga till vid Råstasjön i Solna för en riktig långpromenad. Mata fåglarna och avsluta med läcker fika på kaféts uteplats.

4. Fika i chokladparken Marabou­parken i Sundbyberg är härlig sommartid. Här hittar du grönska med vackra blommor, fantastisk konst och trevligt fika.

5. Käka vegobuffé i det gröna ­Ulriksdals trädgårdscafé i Solna är en härlig oas. På vardagar ­serveras deras omtalade vegetariska buffé.


Hugg en italiensk finglass på vägen!


6. Ta ett dopp i klart vatten Sjön Largen i Österåker ska vara en av Stockholmsområdets renaste sjöar med vackert klart vatten. Så passa på att ta ett dopp!

7. Åk ångbåt i skärgården Stanna till i skärgårdskommunen Vaxholm och ta en tur med ångbåten Hjerter­ Kung (Obs! Turen måste bokas i förväg). Upp­lev Vaxholms öar och deras historia.

8. Spana in runstenar På torpet Strömmen vid Skålhamravägen i Täby finns ett promenadspår där du kan njuta av natur och fåglar samt spana in runstenar.

9. Drick källvatten Inte långt ifrån Hellasgården i Nacka hittar du källan i Älta. Här kan du dricka källvatten från skogen. Och precis bredvid, i Sandasjön, kan du ta dig ett dopp från fina klippor.

10. Bada i hav och sjö Velamsund i Nacka är perfekt för dig som inte kan bestämma dig för ­havet eller sjön – här är det 100 meter mellan insjöbad och havsbad.

Siggesta­ gård.

På Siggesta­ gård på Värmdö kan du prova på äventyrsgolf. Foto: Anna Z Ek

11.  Picknicka i herrgårdshagen Vid Nyckelvikens herrgård i Nacka finns hagar med får och lamm, en allmän grill, gröna ängar såväl som bergsklippor med utsikt över vattnet. Dra dit och njut av en picknick.

12. Ta en slottsfika Ett besök på Tyresö slott med efterföljande fika på Café Notholmen rekommenderas.

13. Promenad med brunch Ta en promenad runt Häringelandet i Haninge (cirka 8 km) och avsluta med en helgbrunch på 1600-tals­slottet Häringe Slott.

14. Rid på Basjkirhäst Boka in en turridning på de under­bara Basjkirhästarna på Hammarby gård i Haninge.

15. Nakenbada på ö På klipporna på Björnö, öster om Stockholm utanför Ingarö vid Björnö Naturreservat, kan man både ha en familjepicknick i underbar skärgårdsmiljö – och bada ­naken bara några stenkast därifrån.

Taxinge slott.

På Taxinge slott hittar du 64 sorters kakor att välja mellan i kaféet. Foto: Anna Z Ek

16. Kolla konsert på gården På Små­dalarö gård, som är belägen i vacker skärgårdsmiljö i Haninge, anordnas under sommaren musikkvällar med liveframträdanden. Sök på ”SDG live” för spelschema.

17. Gå vilse i storskogen Flemingsbergsskogens naturreservat i Huddinge är en av ­länets största väglösa skogar. Ta en promenad, men akta dig – i den här stora skogen finns risk för att gå vilse.

18. Aktivera dig på gården Siggesta gård på Värmdö råder ingen brist på aktivteter. Här kan du prova på både äventyrsgolf, skogshinderbana, fotbollsgolf, vandringsleder och ponnyridning.

19. Soffmys i orangeriet Långt ut på Ekerö, på vad som känns som öde landsbygd, ligger Rosenhills trädgård. Här kan du fika i orangeriet där det finns gamla soffor av alla dess slag.

20. Ta ett kungligt dagshäng Gör en dagsutflykt till världsarvet Drottningholms slott på Lovön i Ekerö kommun. Slottet som uppfördes på 1600-talet är vårt bäst bevarade kungliga slott. Missa inte slottsparken!

21. Ät dig mätt på kakor Taxinge slott i Nykvarn har ett enormt kakutbud (64 sorter!) på sitt kafé. Så dra dit för en bakverksfrossa.


Gry Forsell.

Gry Forsell leder Sommarkrysset på Gröna Lund. Foto: PRESSBILD

”Stockholm är världens bästa sommarstad”

 

Gry Forsell, 44 år, radio­pratare och program­ledare för Sommarkrysset på Gröna Lund sedan 11 år tillbaka, tipsar om sina sommarpärlor.

Hur tillbringar du sommaren?
– Jag har ett skärgårdsställe i Norrbotten och dit ska jag åka några veckor och bara ta det lugnt. Utöver det så ska jag en sväng till Mallorca och till Skåne – jag ska till Falsterbo horse show för största gången på typ 17 år. Annars så är ju Stockholm världens bästa sommarstad.
Var tar du helst med dina barn på utflykt?
– Till Ågesta gård precis söder om stan. Där finns, förutom golfbanan, en ridskola med hästhagar, ko­hagar och ett stort fågel­reservat. Där kam man hitta en fin slänt och bra klätterträd mellan hagarna och se på fågelskådarna som skyndar sig för att kika på någon ovanlig fågel.
Vad ska en bra sommar­utflykt innehålla?
– Sol för mig, skugga för resten av familjen, en filt och en picknick-korg med saft, kex, hemgjorda mackor och kaffe.
Har du någon dold pärla i Stockholm som du kan tipsa om?
– Förutom att sushirestaurangen på bryggan på Gröna Lund gör stans bästa sushirullar så kan jag tipsa om kaféet som jag tror heter Skroten, ute på Djurgården. Om man går in på Lilla Allmänna gränd till höger om huvudentrén till Grönan och går ner till vattnet och sedan vänster så kommer det på vänster sida. Urmysigt med bra sallader och båt/skärgårdsprylar till salu!

Våra bästa helgtips direkt 
i mejlen – varje fredag!

Fler liknande artiklar

Tips på saker att göra i Stockholm i sommar. Allt om Stockholms sommarguider samlade på ett ställe
Guide

Bästa sommarguiderna från Allt om Stockholm

Skärgårdskrogar
Guide

Fem krogpärlor till havs

Reporter Sandra Eriksson har ätit sig igenom Stockholms gelato-ställen
Guide

Guide: Här hittar du Stockholms bästa gelato

Bar

Bästa barerna för en drink i solnedgången

Bar

Här är de roligaste barerna i stan just nu

Dansa så länge det är lagligt möjligt på något av våra bästa 05-ställen
Guide

Fem klubbar för dig som inte vill gå hem