Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Hon vill sprida sällskapsspel till fler – styr stans första mässa

Emma Rudstam, brädspelare
Emma Rudstam på Dice Café på Kungsholmen.

Emma Rudstam fixar stans första sällskapsspelsmässa och guidar till var du kan spela på krogar, kaféer och i butiker.
– De senaste åren har sällskapsspel fått ett otroligt uppsving, säger hon.

ANNONS

Emma Rudstam väntar på oss på Dice Café på Kungsholmen. Brädspelskaféet är ett av hennes favoritställen i stan.

– Man kommer hit, betalar en slant och spelar, säger hon och visar runt i lokalen där över 250 olika sällskapsspel finns utspridda i hyllor och på bord.

Arrangerar Sthlm Tabletop Game Expo

Intresset för brädspel går tillbaka många år och i dag driver hon företaget Spelevent, som riktar in sig på allt som rör sällskapsspel och spelare. Dessutom är hon initiativtagare till den nya mässan Sthlm Tabletop Game Expo som går av stapeln i Solnahallen i maj.

– De senaste åren har sällskapsspel fått ett otroligt uppsving, många butiker har fått expandera. SF bokhandeln har tre butiker i Sverige nu, Dragon’s Lair öppnade en ny butik förra året och onlinehandeln är hur stor som helst, berättar hon.

Emma Rudstam ser flera anledningar till sällskapsspelens comeback. En är att dagens spel är så mycket bättre än de gamla klassikerna. Spelen som kom ut efter 2007 har tre saker som de tidigare inte hade, förklarar hon.

Emma Rudstam, brädspelare

I dag finns en helt ny värld av spel, menar Emma Rudstam som fixar stan första sällskapsspelsmässa. Foto: Christian Lärk

”De nya spelen är på en helt annan nivå”

– De är begränsade i tid. De är välbalanserade såtillvida att även om du tar ledningen så kan du fortfarande förlora, medan om du hamnar efter i Monopol eller Risk är du i princip ute och hur kul är det att spela då? Till sist är det involveringen, i många nya spel spelar alla samtidigt med jättehäftiga mekaniker.

Hon nämner Settlers of Catan som ett av de första spelen att ta involveringen till en ny nivå, genom att en spelare vid sin tur får byta saker med de andra, och tillägger att tiden vi spenderar framför skärmar av olika slag nog är en annan orsak till utvecklingen.

ANNONS

– Sällskapsspel är ett kul sätt att umgås och ha trevligt tillsammans, istället för att sitta framför datorn eller att gå ut och supa.

Kön ringlade sig lång till spelloppisen förra året. Foto: Pressbild

Kön ringlade sig lång till spelloppisen förra året. Foto: Pressbild

Populära spelloppisar väckte idén

Genom åren har hon varit med och arrangerat flera spelloppisar. Och antalet besökare har minst sagt speglat intresset.

– Det spred sig som en löpeld, den första som vi hade i en källarlokal drog 700 personer. Och förra året var det en galet lång kö, säger Emma Rudstam och skrattar.

Tillsammans med ett gäng andra sällskapsspelare bestämde hon sig därför för att arrangera Sthlm Tabletop Game Expo som nischar sig på sällskapsspel. Mässan är den första i sitt slag som anordnas i Stockholm.

– Vi kände att tiden var inne, nu går vi större. Mässan blir en möjlighet att visa upp den här nya världen med moderna spel och den enorma variationen som finns i dag.

Vårt mission är att sprida spelhobbyn och den glädje och gemenskap det medför

Emma Rudstam

Första gången i maj

På plats i den 4 000 kvadratmeter stora Solnahallen kommer det att finnas tjugo olika utställare inom Tabletop Games (där brädspel, rollspel och figurspel ingår).

Bland annat kommer konstnären och författaren Simon Stålenhag, vars konst finns med i många rollspel, att intervjuas av journalisten Orvar Säfström under mässan.

– Vårt mission är att sprida spelhobbyn och den glädje och gemenskap det medför, säger Emma Rudstam som räknar med kring 3 000 besökare per dag.

När: 11 maj, klockan 10-18 och 12 maj, klockan 9-17.
Var: Ankdammsgatan 46, Solnahallen

Biljetter kan införskaffas på förhand eller i entrén.

Fakta

Emmas spelfavoriter

Spelställen

Dice Café (Brädspelskafé) Stans första renodlade brädspelskafé som öppnade på Kungsholmen 2017. Här kan gästerna välja bland 100 olika titlar att spela för 50 spänn per person/dag. Menyn består av frallor och sallader. Adress: Polhemsgatan 21, Kungsholmen

Folk & Friends (Hundvänligt) På det här folkölskaféet kan du dricka öl och spela sällskapsspel, brädspel och tv-spel. Som om det inte vore nog är även hundar är välkomna hit för att käka leverchips och glass. Adress: Norr Mälarstrand 32, Kungsholmen/Hornsgatan 180, Södermalm. 

Specialistbutiker

Dragon’s Lair Bräd- och kortspelarnas andra hem i Stockholm. Under butiken på Kungsholmen, där det finns fik, finns en källarlokal där föreningen huserar där man kan sitta och spela. Drar en något yngre målgrupp. Adress: Kungsholmstorg 8, Kungsholmen/ Sveavägen 118 (nya butiken)

Sci-Fi bokhandeln (SF Bokhandeln) Säljer spel men även böcker, dvd:er, tecknade serier och andra skojiga prylar med anknytning till science fiction, fantasy och skräck. Adress: Västerlånggatan 48, Gamla Stan

Alphaspel Är både en onlinebutik med över 30 000 artiklar i lager och en fysisk butik i Söderort. Där anordnas även spelkvällar flera dagar i veckan. Adress: Sparbanksvägen 14, Hägersten

 

Fakta

Fler krogar och kaféer med sällskapsspel

 1. Play by Panini I mars 2018 öppnade Ricard Constantinou som även har Panini, K25, K-märkt och Ringen den nya restaurangen Play på Kungsgatan. Här vill man ge gesterna möjlighet att njuta med alla sinnen. Utöver maten (där japanska donburi-bowls med koreanska smaker, varma smörgåsar på kristallbröd från Katalonien och plättar ingår) finns därför även böcker och brädspel till utlåning. Välj mellan backgammon, othello, dam, plockepin, domino, shack, kalaha och spelkort.
  Adress: Kungsgatan 18, City
 2. Laserdome Det här klassiska stället har namnet till trots mer än bara laserspel. Här kan man både spela sällskapsspel, kasta pil och ta en match kring pingisbordet. Dessutom finns det bar och käk.
  Adress: Surbrunnsgatan 42, Vasastan
 3. Brewdog Bar Har en del brädspel, men även nyare­ spel som Cards against humanity. ”Folk gillar att spela spel, käka lite och ta en bärs på krogen i stället för hemma. Det är jävligt socialt också” sa Kalle Jägerstig från Brewdog Bar när han förutspådde att vi skulle se mer fysiska spel på krogen i en tidigare intervju.
  Adress: Ringvägen 149B, Södermalm
 4. Ugglan Boule & Bar Ugglan är en lekplats för vuxna med spel och öl. Utöver shuffleboard, boule, biljard och mycket mer finns det brädspel och sällskapsspel att låna i den stora baren och Tyskbaren. Här är det gratis att spela så länge du samlar ihop spelen och lämnar tillbaka dem. Du kan även slänga in en request på vilka spel du skulle vilja att de tar in.
  Adress: Närkesgatan 6, Södermalm
 5. Café Koya (Japanskt kafé) På det här japanska haket som öppnade i mitten av december finns förvisso ingen öl, men likväl japanska sötsaker, matcha-latte brädspel, Totoro-figurer utspridda lite överallt och givetvis brädspel.
  Adress: Gästrikegatan 3, Vasastan

 

Solnahallen, Ankdammsgatan, Solna, Sverige